סין מתמודדת בשבוע האחרון עם סבב חדש של הפגנות מצד תושבים זועמים, בעקבות מדיניות ה"אפס הדבקה" שננקטת במדינה בהנחיית הנשיא שי ג'ינפינג. האסטרטגיה המחמירה גורמת לסגירה הרמטית של אזורים שלמים למשך שבועות רבים. לפני כמה ימים דווח על שריפה שפרצה בעיר אורומצ'י בצפון-מערב סין, שגרמה למותם של 10 תושבים, ככל הנראה בעקבות בעיות גישה של משאיות הכיבוי למקום בשל מחסומי הסגר שהיו באזור. האירוע הטרגי הוביל לסבב חדש של הפגנות, וכמה קטעי וידיאו שהופצו ברשתות החברתיות הסיניות ובטוויטר, הראו המוני תושבים שקוראים להסיר את הסגר.
"מה שמדאיג במדיניות שנוקטת סין בימים אלה, הוא החשש שתוביל לקריסת מערכת הבריאות באזור", אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן. "ברחבי העולם כבר מבינים שלמדיניות כזאת ישנן השלכות חמורות. לא רק שהיא עתידה לפגוע בכלכלת סין, אלא גם להוביל למעמסה משמעותית על מערכת הבריאות באזור. אמנם אומיקרון הוא זן פחות קטלני יחסית לזנים שראינו בתחילת המגפה, אבל אם מסירים בבת אחת סגר מחמיר שכזה, עלולים להתמודד עם הדבקה המונית שמערכת הבריאות תתקשה להכיל. יתרה מכך, החיסונים הסיניים שאמורים להפחית את שיעור התחלואה הקשה בקרב האוכלוסייה שבסיכון, הם חיסונים מומתים שאינם יעילים כמו החיסונים האמריקאים, ולכן לא ממש אפשר לבנות על ההגנה שלהם לצערי".
מה הסיכוי שהמדיניות הזאת תישמר לאורך זמן להערכתך?
"כפי שראינו באוסטרליה ובניו זילנד, קשה להחזיק במדיניות כזאת. אני מניח שגם הסיניים יבינו בסופו של דבר שהתסכול הרב שהאוכלוסייה באזור חווה כרגע וההשלכות הצפויות, לא יצדיקו את המשך התנאים הקשים. אגב, אני חושב שמה שעודד את הציבור לצאת לרחובות הוא המונדיאל – הסיניים ראו שבכל העולם מבלים וצופים במשחקי כדורגל, אפילו בלי לעטות מסכות ורק הם יושבים בבתים ללא כל יכולת תנועה. זה בהחלט גורם שיכול לעודד אותם להפגין נגד ההחלטה התמוהה בנושא הסגרים".
כפי שתוכלו לראות בתמונה הבלתי נתפסת, אפילו בשידורי המונדיאל המשודרים במדינה, דאגו הרשויות לטשטש את היציעים, במטרה לטשטש את העובדה שיושבים שם אנשים ונהנים ללא מסכות.