הקורונה במגמת עלייה: לאחרונה דווח על כך שזן הפירולה מתפשט ברחבי העולם: בארה"ב, דרום אפריקה, בהולנד, פורטוגל ובמדינות נוספות, מדווחים על עוד ועוד חולים שמאובחנים עם הזן.
בתוך כך, דיווחים מארה"ב מראים כי גם שם גרף התחלואה נמצא במגמת עלייה ברורה. פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מציין שבחודש וחצי האחרון תועדה באזור עלייה משמעותית במספר החולים המאושפזים. לדבריו, כרגע ישנם בסה''כ כ-15 אלף חולים מאושפזים - עלייה של כ-20% רק בשבוע האחרון. גם בארץ ניכרת עלייה במספר החולים הקשים. הפרופ' מציין כי המספר הוכפל בחודש האחרון – מ-25 חולים ל-48 חולים בשלב זה.
פרופ' כהן, עד כמה אנחנו צריכים להיות מודאגים?
"מצד אחד, תמונת המצב הנוכחית היא בהחלט משהו שלא ניתן להתעלם ממנו. אפשר לומר שזו העלייה המשמעותית ביותר בתחלואה מתחילת 2023, ונראה שזה קשור בעיקר לזני ה-XBB ובייחוד לזן האריס. מצד שני, אני לא חושב שיש צורך להיכנס לבהלה, כי אף שהגרף מטפס אנחנו עדיין מדברים על מספרים נמוכים יחסית, וודאי כשאנחנו משווים אותם לתקופות קודמות של הקורונה, כמו למשל בעידן הדלתא שהוביל לעומס משמעותי על בתי החולים".
מה לגבי התפשטות זן הפירולה?
"כרגע אין עדויות למחלה קשה יותר מאשר הזנים האחרים שמסתובבים. אנו מחכים לנתונים נוספים ויכול להיות שהוא ייעלם כפי שבא. עם זאת, אחד החששות לגבי זן כזה שמכיל הרבה מוטציות יחסית לזנים הנוכחיים (מעל ל-30), הוא מפני צאצאיו, שעשויים להפתיע ולהיות אלימים יותר. אף שזן הפירולה מתפשט באזורים רבים בעולם, כרגע הזן שגורם למרבית התחלואה הוא, כאמור, זן האריס ושאר זני ה-XBB".
בשורה תחתונה, אומר הפרופ': "אנחנו צריכים להיות עם אצבע על הדופק ולהמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות, כדי להבין אם מגמת העלייה הנוכחית היא גל קטן וחולף או שמתפתח פה משהו משמעותי יותר לקראת החורף, אשר מצריך היערכות מיוחדת".