"הנסיכה והעדשה" גרסת האולימפיאדה: יום התחרויות השלישי נפתח בפריז, ולצד המתח ורגעי הדרמה, יש מי שמביעים עניין דווקא בחוויית השהות של הספורטאים מאחורי הקלעים. ההחלטה של המארגנים להקים השנה כפר אולימפי אקולוגי במיוחד, כבר גרמה להרמת גבות בקרב חלק מהמשלחות, בעיקר על רקע העובדה שהספורטאים נאלצים לישון על מיטות שבנויות מקרטון, וכן להתמודד עם עומסי החום הכבדים ללא מיזוג אוויר בחדרים. אגב, אותן מיטות כבר עשו את הופעת הבכורה שלהן במשחקים האולימפיים בטוקיו ב-2021.

המזרנים, שעשויים מחוטי פוליאתילן נוצרו על ידי חברה יפנית, והם מתאימים לשימוש חוזר וניתנים לשטיפה בקלות. כל מיטה בנויה משלושה בלוקים נפרדים לתמיכה בכל אחד מחלקי הגוף – הראש והכתפיים, המותניים והרגליים, והן מספקות מידת מוצקות שונה בכל אחד מהצדדים שלהן - האחד לכאורה רך יותר, והאחר נוקשה יותר.

בעוד חלק מהספורטאים הביעו שביעות רצון מנוחות המיטה, היו כאלה שלא התלהבו במיוחד. סרטון של הספורטאית האוסטרלית טילי קירנס, שפורסם בשבוע שעבר, הפך ויראלי והגיע למיליוני צפיות, כשזו שיתפה בקושי לישון בלילה בעקבות התנאים. "זה קשה כאבן", אמרה לעוקביה בפתח הסרטון. "אומנם אפשר להפוך את המזרן לצד רך יותר, אבל מתברר שזה היה הצד הרך", הוסיפה. שותפתה לחדר הצטרפה גם היא לטענות ואמרה "הגב שלי עומד ליפול". שם הסרטון שבו בחרה קירנס אולי מסכם יותר מכל את התחושה ונקרא "כבר עברתי עיסוי כדי להתמודד עם הנזק". בימים האחרונים פירסמה קירנס סרטונים נוספים, ובהם עדכנה כי בעקבות המצב, המשלחה האוסטרלית רכשה עבור הספורטאים כיסויי מזרן, או בשם המקצועי טופר (Topper) – שכבת נוחות חיצונית שמונחת מעל המזרן הקיים ואמורה לסייע לתחושת הרכות. "אני כל כך אסירת תודה, כבר חשבתי לישון על הרצפה", סיכמה.

@voguemagazine What do #Olympians think about their beds at the Olympic Village? #Vogue is out here in #Paris ahead of the #Olympics ♬ original sound - Vogue

גם המתעמלת האמריקנית המפורסמת סימון ביילס שהדהימה את כולם אתמול (ראשון) בבכורה שלה בתחרויות, הגיבה בטיקטוק לסרטון בנושא ואמרה: "המיטה מבאסת". גם היא ציינה כי ראשי המשלחת האמריקנית דאגו לספורטאים לשכבות מזרן שאותן ניתן להניח מעל, ויש גם ספורטאים שפשוט הגיעו מהבית עם המזרנים האישיים שלהם. בריאיון ל- USA TODAY, סיפר פרד ריצ'רד המתעמל האמריקני בן ה-20 כי דאג שהמזרן בביתו יישלח לכפר האולימפי, עוד לפני שהוא עצמו הגיע לשם. "אני רוצה לישון בחדר כאילו זה החדר שלי, ולחוש בנוח", אמר.

"הנוחות היא עניין משמעותי לאיכות השינה"

ד״ר אמיר אורון, אורתופד מומחה מנתח ומוסמך ברפואת ספורט מהמרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית, מסביר כי כשאדם עובר מהמיטה שאליה הוא רגיל למיטה חדשה, דרושים מספר ימי הסתגלות. לדבריו, הסברה הרווחת בספרות הרפואית היא כי המזרן האידיאלי הוא כזה הבנוי ברמת נוקשות בינונית ומעלה. לדבריו, מחקרים מעידים כי מזרן כזה מספק את איכות השינה הטובה ביותר. עוד מציין הד"ר כי במהלך השנים היו מספר חברות מסחריות שניסו להוכיח יתרון מובהק של מזרנים אחרים על איכות השינה, ויתרונות של קפיצים לעומת ספוג או סוגים אחרים של מזרנים, אך ללא הצלחה. "בסופו של דבר, נוחות היא עניין אינדיבידואלי. נראה כי המיטות לא עשו שירות טוב לספורטאים, ועבור חלקם, הן לא נעימות לשינה. בסוף הנוחות היא עניין משמעותי לאיכות השינה".

 

@cheddar Sneak peek of the 2024 Olympics sleeping arrangement. ️ We got an exclusive look at Airweave's fully recyclable cardboard beds for the 2024 Olympics with COO Brett Thornton. First introduced during the 2020 Olympics in Tokyo, some athletes have criticized the beds, claiming that they were designed to discourage intimacy among athletes. However, the mattress offers customizable features such as three different modules for firmness and adjustability for height. The luxury firm bed aims to align the spine and provide athletes with a longer and deeper sleep experience. #olympics #2024 #athlete #viral #bed #artificialintelligence #technology #foryou #paris2024 ♬ original sound - Cheddar

ד"ר אורון מסביר כי פגיעה באיכות השינה, בהחלט עלולה לפגוע גם בביצועי הספורטאים במשחקים האולימפיים. "כדי להגיע לפעילות מירבית יש להקפיד על תזונה, על הכנה מנטלית ופיזית לתחרות, וכן על שינה טובה. במהלך השינה, הגוף שלנו למעשה מתארגן ליום המחר והשרירים מתאוששים. ספורטאי שלא ישן טוב, ולא מיצה את שעות המנוחה שלו, בהכרח יתפקד למוחרת בצורה נחותה ממה שהוא רגיל. אולי זה מסביר את התוצאות של חלק מהספורטאים שלנו".

ד"ר עמית גרין, פסיכולוג ומומחה שינה ממערך השינה אסותא מרכזים רפואיים מוסיף כי "מרבית  המבוגרים זקוקים בממוצע ל-7 שעות שינה, והטווח התקין הוא בין 8-6 שעות שינה ביממה, אולם כשמדובר בספורטאים, דרושה לפחות שעת שינה נוספת מעל הממוצע הכללי". לדבריו, מחקרים שנערכו במהלך השנים הוכיחו באופן מובהק את ההשפעה של איכות השינה על הביצועים. "במחקר משנת 2014 נמצא כי ספורטאים שישנו פחות משמונה שעות בלילה בממוצע, היו בסיכון גבוה יותר לפציעות, לעומת אלה שישנו יותר משמונה שעות. במחקר אחר נתגלה כי חסך שינה כרוני משפיע באופן שלילי על ביצועים אנאירוביים, וכוח מתפרץ בקרב ספורטאים מקצועניים".

כאמור, מלבד השינה על מיטות מקרטון, הכפר האקולוגי נמנע מהכנסת מזגנים לחדרים. גם במקרה הזה, היו משלחות שהתמרמרו על ההחלטה והחליטו לרכוש לספורטאים מזגנים ניידים. ד"ר אורון מציין כי גם לטמפרטורה ישנה חשיבות והשפעה על איכות השינה של הספורטאים והביצועים שלהם. "באופן כללי מומלץ לישון בחדר שהוא קר יחסית, חשוך לחלוטין וכמה שיותר שקט".