מחקר חדש מצא כי בני דור ה-X ודור המילניום נמצאים בסיכוי גבוה יותר לתחלואה ב-17 סוגי סרטן בהשוואה לדורות קודמים. במחקר, שפורסם השבוע בכתב העת הרפואי The Lancet Public Health, חוקרים מהאגודה האמריקנית לסרטן ומאוניברסיטת קלגרי בקנדה, ניתחו נתונים של יותר מ-23 מילון חולים בארה"ב, שנולדו בין השנים 1990-1920, ואובחנו עם 34 סוגי סרטן נפוצים בין השנים 2000 ל-2019. כמו כן, הם סקרו את רישומי המוות של יותר מ-7 מיליון איש שמתו כתוצאה ממחלת הסרטן באותה התקופה.

מהמחקר עולה כי בכל קבוצת לידה מאז 1920 תועדו שיעורי תחלואה גבוהים בשמונה סוגי סרטן מתוך ה-34. הסיכוי לתחלואה בסרטן הלבלב, הכליות והמעי הדק, היה גבוה פי שניים עד שלושה בקרב נשים וגברים שנולדו בשנת 1990, בהשוואה לאלה שנולדו בשנת 1955. ממצאים דומים תועדו גם לגבי סרטן הכבד אצל נשים.   

עוד נמצא, כי 9 סוגי סרטן נוספים, שלפי הנתונים היו דווקא במגמת ירידה בהישנותם בקרב אוכלוסיות מבוגרות יותר, נמצאים כעת במגמת עלייה אצל הדורות הצעירים: סרטן המעי הגס, סרטן הרחם, סרטן הקיבה, סרטן בכיס המרה, סרטן השחלות, סרטן האשכים, סרטן פי הטבעת, סרטן השד וסרקומה על שם קפושי אצל גברים. בולטים במיוחד הנתונים המטרידים בהקשר לסרטן הרחם, שמעידים על שיעור שכיחות גבוה ב-169% בתחלואה בקרב מי שנולד בשנות ה-90, לעומת אלה שנולדו בשנות ה-50.

אישה נבדקת אצל גינקולוג (צילום: Keith Brofsky, getty images)
גם סרטן הרחם נמצא בעלייה בקרב צעירים|צילום: Keith Brofsky, getty images

אף שלפי המחקר, הסיכוי לחלות בסרטן עולה, שיעורי התמותה כתוצאה מתחלואה במרבית סוגי הסרטן  שנבדקו, ירדו או היו יציבים בקרב הדורות הצעירים. עם זאת, תועדה עלייה בשעורי התמותה בקרב חולים בקבוצות הגיל הצעירות שחלו בסרטן הרחם, סרטן כיס המרה, סרטן המעי הגס והאשכים, כמו גם סרטן הכבד בקרב נשים. הסתירה בין העלייה בשכיחות מחלה לבין ירידה בתמותה, מוסברת ע"י החוקרים הודות לגילוי מוקדם וכן בשל התפתחות הטיפולים המתקדמים במחלה, המשפרים את הישרדותם של החולים.

החוקרים אומנם לא מצביעים סיבות ישירות לעלייה בשיעורי הסרטן בקרב צעירים, אך הם מצביעים על מספר גורמים שאולי תורמים לכך, כמו למשל העלייה הכללית בשיעורי ההשמנה, תזונה לא בריאה שעשירה בשומנים, אכילה של מזונות מעובדים, אורח חיים המבוסס על ישיבה, וכן בשל גורמים סביבתיים כמו חשיפה למזהמים או לכימיקלים מסרטנים. לדבריהם, ממצאי המחקר הם תוספת לעדויות ההולכות ומצטברות לגבי סיכון מוגבר לסרטן בקרב הדורות הצעירים, שמצריכים זיהוי והתמודדות.  

הנתונים בישראל - פחות מלחיצים

באגודה למלחמה בסרטן בישראל מדגישים כי הנתונים המוצגים במחקר בארה"ב, אינם זהים לנתוני התחלואה בישראל. "על פי נתוני רישום סרטן של משרד הבריאות בישראל, המעודכנים לשנת 2020, שיעורי התחלואה והתמותה מסרטן נמצאים בירידה בעשורים האחרונים בקרב כלל אוכלוסיית ישראל", הם מבהירים. עם זאת, כי גם בארץ נרשמה מגמת עלייה בתחלואה בקרב חלק מקבוצות הגיל, כך למשל מגמת עלייה בתחלואה בסרטן המעי הגס תועדה בקרב גברים יהודים בני 20-44 וכן עלייה בתחלואה בסרטן השד תועדה בקרב נשים ערביות צעירות. באגודה מוסיפים כי הם ממתינים לפרסום נתונים מעודכנים יותר לשנים האחרונות.

סימני האזהרה שמחייבים בדיקה

באגודה מבהירים כי "בכל גיל, גם בגילים צעירים, חשוב להיות ערניים לשינויים גופניים כגון: פצע שאינו מחלים במקום כלשהו בגוף, שינוי בצבע בגודל או בגוון של נקודת חן קיימת, התקשות או גוש בשד, שינוי בהרגלי היציאות, בעיות עיכול או קשיי בליעה, שיעול או צרידות שאינם חולפים, שינויים בהרגלי הטלת שתן או נוכחות דם בשתן, תשישות רבה שאינה חולפת או ירידה פתאומית ולא מוסברת במשקל". לדבריהם, אם התופעות הגופניות אינן חולפות לאחר שבועיים, חשוב לגשת לבירור רפואי ללא דיחוי".

אישה יושבת על אסלה בשירותים (צילום:  SircPhoto, shutterstock)
דם בשתן? רוצו להיבדק|צילום: SircPhoto, shutterstock

באגודה למלחמה בסרטן מציינים כי גם בישראל ישנה עלייה חדה ומדאיגה בשיעורי ההשמנה בקרב ילדים ומבוגרים, וכי הם עוקבים בדאגה גם אחר מגמת העלייה בתופעת העישון בקרב צעירים ובני נוער. "הוכח היטב כי השמנה ועישון הם גורמי סיכון משמעותיים לתחלואה בסרטן, והעלייה בשיעורי ההשמנה משפיעה על הסיכוי לחלות בסרטן. חשוב להדגיש כי ניתן להפחית בכ-50%, את הסיכון לתחלואה בסרטן באמצעות הקפדה על אורח חיים בריא הכולל הימנעות מעישון, שמירה על משקל תקין, תזונה בריאה, הימנעות או צמצום בצריכת אלכוהול, ביצוע פעילות גופנית, התנהגות חכמה בשמש והשתתפות בבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן על פי ההמלצות בהתאם לגיל".