לצד איסוף המתכונים ואסטרטגיות סידור שולחן החג, ההכנות לפסח כוללות כמובן גם מסע ניקיונות יסודי. בימים אלו דרושה ערנות מוגברת גם לעצמנו וכפליים לילדים הקטנים שמסתובבים בכל מקום. על מה חשוב להקפיד?
חומרים בסיסיים כמו מסירי שומנים וחומרים לניקוי תנורים או כתמי שומן מהכיריים - עלולים לגרום להרעלה קשה ולכוויה של הוושט עד כדי חירור שלה במקרה של בליעה. כדי להימנע ממצב של כוויה בעור עקב חשיפה לחומרים אלו, רצוי לעטות כפפות ולהשתמש בתכשירים בדיוק לפי הוראות היצרן. לאחר הניקיון יש להסיר את הכפפות ולשטוף היטב את הידיים במים וסבון.
מוצרים המשמשים לפתיחת סתימות בכיורים יכולים לגרום לכוויות בדרכי הנשימה, בעיניים ובעור. בכל שנה סמוך לפסח יש עלייה בכמות הילדים הנפגעים מהחומרים הללו אם בשל חשיפה של העור, או בגלל "שפריץ" מהחומר שנכנס לעיניים או למקומות רגישים אחרים ועד חלילה שתייה של חומר רעיל.
כדאי לדעת שלעיתים ערבוב של שני חומרי ניקוי עלול לגרום ליצירה של אדים רעילים או כאלה שגורמים לתגובה חדה בדרכי הנשימה. חשוב להקפיד להשתמש בכל חומר ניקוי באופן בלעדי בכל שלב, ולא לעשות ערבובים.
אחד מהגורמים לתאונות הללו הוא המנהג לשמור את חומרי הניקוי בארון שמתחת לכיור – נגישות מסוכנת עבור ילדים קטנים. מה עושים? קונים מוצרים עם פתיחה קשה, כזו שילדים לא יצליחו לפצח, ומאחסנים את החומרים בארונות הגבוהים בבית. מומלץ גם להצמיד לארונות עם חומרי הניקוי מנגנון נעילה נוסף כך שלא יהיה נגיש לילדים. בכל אופן, יש להימנע מאכסון חומרי ניקוי בתוך בקבוקים המשמשים גם לשתייה.
חלק מחומרי הניקוי הם דליקים. בעיקר חומרים להברקה של כלי כסף או עץ - בחלקם נגזרות עץ. חומרים אלו מסומנים עם סימון ייחודי של אש. אם אתם עושים שיפוץ קל של הבית לקראת הפסח, כדאי להתקין גלאי אש בחדרים כדי להיות בטוחים במצב של דליקה חלילה.
חומרי ניקוי לחלונות אומנם נחשבים חומרים בטוחים יותר, אולם עבור אנשים אסתמטיים או אלרגיים, ההתמודדות איתם לא פשוטה. התרסיס עלול לגרום לגירוי של דרכי הנשימה ולהתלקחות מחלת האסתמה. כך גם עצם הניקיונות, איבוק כורסאות ווילונות, טאטוא. במקביל גם עונת הפריחה עצמה עם האבקנים הנישאים באוויר עלולה להחמיר אסתמה. במקרה הזה, כדאי לתת פטור לאסתמטיים במשפחה מניקיון חלונות, מסילות, שטיחים וספות ולמצוא עבורם עיסוקים אחרים.
במקרה של חשיפת עור או עיניים לחומר ניקוי יש לשטוף את האזור שנפגע במים זורמים פושרים מייד, במשך כעשר דקות. במקרה של בליעת חומר המסומן כרעיל - יש לפנות למיון.
ד"ר תילי פישר היא מומחית ברפואת משפחה במכבי שירותי בריאות