גבר בן 41 נפגע היום (רביעי) ממכת חום בעין בוקק ומצבו קשה. צוות מד"א שהגיע למקום העניק לו טיפול רפואי ופינה אותו לבית החולים סורוקה בבאר שבע.

הקיץ בפתח וגם כעת בעונת המעבר אנחנו עומדים לחוות מספר ימי שרב וכבר בסופ"ש הקרוב צפויות טמפרטורות גבוהות מהרגיל. אחרי חודשים של הצטנפות והתכרבלות זה הזמן לספוג קצת קרני שמש, למקרה ששכחתם משנה שעברה יש כמה ניואנסים קריטיים לזכור כדי שלא תחזרו הביתה מיובשים, מותשים ושזופים ברמה שתסכן את העור הרגיש שלכם.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

לשתות מים – עוד לפני שמרגישים צמא

שמירה על מאזן נוזלים בגוף חשובה למען שמירה על זרימת דם תקינה לרקמות. בזמן חשיפת הגוף לחום גבוה, יש עלייה בכמות הזיעה שהגוף מייצר כדי לקרר את הגוף ולכן יש צורך בהגברת כמות הנוזלים בשתייה כדי לפצות על איבוד הנוזלים. יש לשמור על שתייה מתמדת לאורך כל היום, כאשר הסימן לשתייה מספקת הוא צבע השתן בגוף. יש לשתות עד אשר צבע השתן נעשה בהיר, שתן בצבע כהה מעיד על חוסר נוזלים בגוף ומהווה דגל אדום שיש להתייחס אליו מידית.

התייבשות היא למעשה מאזן שלילי של הנוזלים, וזה אומר שכמות הנוזלים שהגוף מאבד יותר גבוהה מכמות הנוזלים הנכנסת. התייבשות יכולה לגרום לסכנת חיים ממשית וחשוב מאוד לשים לב לסימנים שלה: חולשה, כאבי שרירים, כאבי ראש, בחילה, הרגשת צימאון, יובש בפה, עור יבש, סחרחורת, מיעוט במתן שתן, שתן מרוכז (צבע כהה), לחץ דם נמוך ודופק מהיר. במצבי קיצון התייבשות מובילה לבלבול, התעלפות, איבוד הכרה ופרכוסים.

אישה שחם לה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אישה שחם לה|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הדרך הטובה ביותר למנוע התייבשות היא שתיית מים הרבה לפני שמרגישים צימאון. בן אדם ממוצע צורך בין 1.5 עד 2 ליטר נוזלים ביום אבל בימים חמים מאוד רצוי לשתות כמובן יותר: שתיית כוס-כוס וחצי של מים בכל 1-2 שעות.

ישנם אנשים בסכנה מוגברת להתייבשות כמו ילדים, זקנים, אנשים לאחר אירוע מוחי, חולים עם סוכרת לא מאוזנת, חולים עם יתר לחץ דם ומטופלים עם תרופות של משתנים, חולים עם מחלות כרוניות או בפעילות פיזית מוגברת ולכן בימי שרב מומלץ לאנשים אלה להמעיט ביציאה מהבית ככל הניתן.

קרם הגנה – למרוח יותר מפעם אחת

קרני השמש מכילים קרינה אולטרה סגולה שיכולה לפגוע בתאי העור ולהגדיל את הסיכון לחלות בסרטן העור. מצד שני, חשוב לזכור שחשיפה לקרני השמש מביאה גם יתרון משמעותי – היא עוזרת לגוף לייצר ויטמין D, החשוב לשמירת מבנה תקין של העצמות. לכן כשרוצים להיחשף לקרני השמש חשוב לעשות זאת בזמנים שקרני השמש מכילים כמות קטנה של קרינה של אולטרה סגולה, בדרך כלל בשעות הבוקר (עד 10:00) ובשעות אחר הצהריים המאוחרות. כך נהנה מיתרונותיה של השמש ונצמצם את ההשפעות השליליות שלה על בריאותנו.

חשוב למרוח קרמים נגד קרינת השמש עם הגנת SPF, קרמים אלה מכילים חומרים שסופגים את הקרינה האולטרה סגולה מקרני השמש ומונעים ממנה להגיע לתאי הגוף. זכרו שלא מספיק למרוח פעם אחת לפני היציאה מהבית. אם אנחנו מתכננים יום ארוך בחוץ חשוב לחדש את המריחה פעמים נוספות בהתאם לרמת החשיפה לשמש.

קרם הגנה  (צילום: MarKord |shutterstock)
צילום: MarKord |shutterstock

לבוש מותאם לעונה

דרך נוספת להגן על עצמנו בימים החמים היא לחבוש כובע וללבוש בגדים מנדפי זיעה. בגדים עבים מבדים שאינם מתאימים לקיץ יכבידו על גופנו ויקשו עלינו להתאוורר כראוי. כיום גם ניתן לקנות מגוון פרטי ביגוד הכוללים הגנת UV, הבד שלהם חוסם את קרינת השמש בצורה טובה יותר.

הקפדה נוספת על הילדים

ילדים נמצאים בסיכון מוגבר לסכנה בריאותית בימי שרב. גופם רגיש יותר לחשיפה לשמש ולהתייבשות וכאשר הם קטנים הם אינם תמיד יודעים להתריע במקרה של צמא. יש להקפיד מאוד על חבישת כובע ולהלביש אותם בבגדים מתאימים. כאשר הולכים לים - מומלץ לרכוש עבורם בגד ים עם שרוולים ארוכים כדי למנוע כמה שניתן חשיפה ישירה של העור לשמש. בימים חמים מאוד כדאי לוודא שהילדים נמצאים כמה שפחות בחוץ. במידה והם במסגרת חינוכית רצוי להימנע מיציאה לחצר בשעות החמות ולהישאר במקום סגור וממוזג.

פרופ' מוחמד עבדאלגני, מומחה לרפואת משפחה, וד"ר חאלד חאזם, נפרולוג, ממחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות