ארבע נשים בגילי 50-22 מאושפזות במצב קשה במחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים בילינסון, מורדמות ומונשמות, בשל סיבוכי שפעת. כך עדכן הערב (שלישי) בית החולים, שמסר כי רק אחת מהן חוסנה לשפעת.
אחת הנשים סובלת ממחלת רקע והיא מחוברת למכשיר אקמו (המדמה פעילות לב-ריאה), אישה נוספת אושפזה לאחר לידה ומטופלת אחרת לאחר ניתוח, כך לפי ההודעה. בנוסף נמסר כי האישה הרביעית מאושפזת במחלקה מספר ימים עם שפעת ודלקת ריאות.
בבתי החולים ברחבי הארץ מדווחים על המשך עלייה בתחלואת השפעת והווירוסים הנשימתיים, בדומה לנתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות מהשבוע שעבר. במרכז הרפואי זיו עדכנו אתמול כי בת 6 הגיעה לחדר המיון בסוף השבוע האחרון בשל תסמיני שפעת שכללו חום, כאבי בטן עליונה, חולשה והקאות. מבית החולים נמסר כי לאחר מספר בדיקות וטיפול במחלקה לרפואה דחופה ילדים, היא אובחנה כסובלת מדלקת קרום הלב ושריר הלב - סיבוך של שפעת מסוג B. מצבה מוגדר בינוני והיא עדיין מאושפזת ביחידה לטיפול נמרץ ילדים.
גם בבית החולים אסותא הציבורי באשדוד עדכנו על שני תינוקות שאושפזו בשבוע האחרון במחלקת טיפול נמרץ ילדים, במצב קשה, כתוצאה מסיבוכי השפעת. אולם מצבם השתפר והתייצב מאז. כמו כן מוקדם יותר השבוע הודיעו במרכז הרפואי סורוקה על פטירתה של אישה בת 40 כתוצאה מסיבוכי שפעת, מקרה המוות הרביעי שדווח השנה כתוצאה מסיבוכי הנגיף. "חרף מאמצי הרופאים ופעולות החייאה ממושכות, נאלץ לצערנו הצוות הרפואי לקבוע את מותה. אנו משתתפים בצער המשפחה", נכתב בהודעת בית החולים. לדבריהם, האישה לא הייתה מחוסנת לנגיף.
לפי נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות עולה כי נמשכת מגמת העלייה בתחלואה דמוית-שפעת, שלראשונה העונה מוגדרת כ"בינונית". מנתוני הביקורים בבתי החולים של כללית, מתועדת עלייה בביקורי מיון ילדים ובמיון הכללי, כתוצאה מדלקת ריאות. עוד עולה מהנתונים כי מתחילת עונת החורף דווח על 73 חולי שפעת שאושפזו בטיפול נמרץ/טיפול מוגבר בבתי החולים הכלליים. כ-53% מהם, אומתו כחולים בשפעת מסוג A, ו-45% בשפעת מסוג B.
בתוך כך מדווחים במשרד הבריאות על המשך פעילות גבוהה של נגיף ה-RSV, ונגיף hMPV, ששמו עלה לאחרונה בדיווחים על אודות תחלואה נשימתית בסין.
אף שממשרד הבריאות נמסר כי נתוני התחלואה, נכון לעכשיו, אינם שונים מעונות קודמות, לתחושת המומחים, מדובר בעונת שפעת חריגה כאמור, וייתכן שבסוף העונה יתבררו הנתונים באופן מובהק בהשוואה לשנים קודמות. ד"ר דיאנה פאעור, מנהלת מלר"ד ילדים במרכז הרפואי זיו מציינת כי "התחושה היא שהיקף תחלואת השפעת חריג ביחס לשנה שעברה - הן במחלקות לרפואה דחופה והן בקופות החולים ברחבי הארץ".
גם פרופ' יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי וולפסון, מסבירה כי העונה הנוכחית קשה. "התחושה היא שיש השנה יותר חולים במצב קשה משנה שעברה, אם כי נוכל לשפוט זאת באופן מוחלט רק בסיום העונה. אנחנו כן יודעים שייתכנו הבדלים משנה לשנה בחומרת המחלה, שקשורים בין היתר לשיעורי ההתחסנות המשתנים, מידת התאמת החיסון ויעילותו לנגיפים הנפוצים, וכן מידת החשיפה לנגיף בשנים הקודמות". לדבריה, הזן הבולט בעונה הנוכחית הוא שפעת מסוג B. באופן חריג, כפי שהסבירה, נראים השנה יותר מקרי פטירות כתוצאה מסיבוכי שפעת בקרב צעירים. "מוות כתוצאה משפעת בקרב מבוגרים הוא אירוע שאנחנו נתקלים בו בכל שנה, אבל השנה יש מספר מקרים של מוות בצעירים וזה חריג. זה מעיד על כך שהנגיף יותר אלים, וכן ששיעורי ההתחסנות בקרב האוכלוסייה נמוכים לצערי".
פרופ' מאור מדגישה כי "עוד לא הגענו לשיא התחלואה, ואני צופה שהעומס רק ילך ויגבר. בדרך כלל עונת השפעת נמשכת בין שישה לשמונה שבועות, כך שאנחנו רק בהתחלה". מאז הקורונה, לדבריה, לצד תחלואת החורף "הרגילה", מתמודדים בתי החולים גם עם תחלואת קורונה. "נכון שאנחנו לא בשיא המגפה, אבל עדיין יש חולים. אצלנו בבית החולים מאושפז בטיפול נמרץ חולה קורונה אחד, והתחלואה בקורונה משפיעה כמובן על העומס, המיטות הפנויות והמשאבים", היא אומרת, וקוראת לציבור להתחסן: "עדיין לא מאוחר. עדיין אפשר להרוויח מההתחסנות ולמנוע מחלה קשה".
ד"ר מורן הלרמן, סגנית מנהל מחלקת טיפול נמרץ בבילינסון מקבוצת כללית: "גל השפעת הזה, בניגוד לשנים קודמות, מערב אוכלוסייה צעירה יותר וללא מחלות רקע. זה מדגיש את חשיבות קבלת חיסון לשפעת שיכול למנוע הגעה למצבים קיצוניים כגון אלה. כמו כן, כאשר חווים קשיי נשימה והחמרה בסימפטומים, יש לפנות לבדיקת רופא".