ליאור ברנס ז"ל, צעירה שעבדה בחברת הייטק קפצה למותה לפני כחצי שנה לאחר שהפסיכיאטר שטיפל בה שלל סיכון לאובדנות ולא הורה על אשפוז. כעת הוריה תובעים מהפסיכיאטר פיצוי של תשעה מיליון שקל. "אני בטוחה שאפשר היה להציל את חייה של הבת שלי", טוענת האם בכתב התביעה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
"אם הוא היה מפנה את ליאור לאשפוז בבית חולים זה לא היה קורה"
בכתב התביעה שהגישו הוריה של ליאור ז"ל לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד באמצעות עו"ד ענת גינזבורג הם מגוללים את השתלשלות פרטי הפרשה שהסתיימה בטרגדיה.
בעת שליאור הייתה תלמידה בבית ספר יסודי, אחיה הגדול נהרג בתאונת דרכים. כשהייתה בת 16 הוריה התגרשו. ליאור שירתה בצבא כקצינת מבצעים בחיל המודיעין. לאחר שהשתחררה היא סיימה תואר ראשון בהצטיינות בפסיכולוגיה וכלכלה באוניברסיטת 'בן גוריון' ולמדה תואר שני בפסיכולוגיה קלינית. לאחר מכן עבדה בחברת הייטק גדולה.
לפני כשנתיים וחצי חייה של ברנס השתנו מהקצה אל הקצה כאשר לקתה במצב פסיכוטי חריף ואושפזה במחלקה הפסיכיאטרית בבית החולים 'איכילוב'. מתברר שארבעה ימים קודם כן היא הגיעה לבית הוריה ושיתפה אותם כי הכירה בחור חדש עמו בילתה כמה ימים, אבל לדבריהם התנהגה בצורה מוזרה ביותר.
"במשך ארבעה ימים היא לא ישנה למרות שנתנו לה 'קלונקס' כדי להרגיע אותה. אף פעם לא היה לה דבר כזה", סיפרה האם בכתב התביעה, "זה קרה לה עקב עומסים בלימודים ובעבודה". ליאור עברה שורה של בדיקות בבית החולים ונמצא שלא השתמשה בסמים פסיכואקטיביים.
היא אושפזה בהסכמתה וכמה ימים לאחר מכן חל שיפור במצבה. היא חזרה לתפקד, שוחררה מבית החולים ועברה להתגורר בבית אימה. בעקבות המקרה היא טופלה על ידי פסיכיאטר ותיק ומוכר ממרכז הארץ. מכתב התביעה עולה כי הפסיכיאטר שטיפל בה נחשף לכך שלאחר שירותה הצבאי סבלה מדיכאון במשך שנה וטופלה על ידי שלושה פסיכולוגים.
לפני כחצי שנה האם הבחינה שמצבה של ליאור הולך ומחמיר והיא ביקשה להיפגש עם הפסיכיאטר שמטפל בבתה הפסיכיאטר כתב בחוות הדעת לרופאת המשפחה: "גברת ברנס ליאור פנתה להתייעצות עקב מצב פסיכוטי חוזר. שוללת אובדנות...אובחנה כסובלת מהתקף פסיכוטי... אודה על בדיקה גופנית". הוא נתן לליאור מרשם לרכישת כדורים פסיכיאטריים שאמורים היו לשפר את מצבה הנפשי.
בשעת ערב האם שיגרה מסרון לפסיכיאטר בנוגע להעברת כסף עבור הטיפול שנתן לבתה וזה בתגובה כתב לה: "להשגיח עליה היטב 24/7. עלולה לברוח או לעשות שטויות מסוכנות" בזמן שהאם ובתה שהו בבית מלון במרכז הארץ. מאוחר יותר שלחה האם מסרון נוסף לפסיכיאטר: "הכדורים בטוחים?", אבל הוא לא ענה לה. כמה דקות לאחר מכן ליאור ניסתה לצאת מהחדר, היא נאבקה באמה, נשכה אותה, ונטלה את חייה. בהמשך לכך, הפסיכיאטר כתב בתיקה האישי של ברנס: "שלחתי וואטסאפ לשמור עליה 24/7, שכן יכולה להיות 'לא צפויה' כולל סיכון עצמי".
האם התקשרה לפסיכיאטר באותו הלילה והודיעה לו שליאור התאבדה והוא הגיע לבית המשפחה. בני המשפחה רצו לדעת מדוע לא שלח אותה לאשפוז והסתפק במתן כדורים ובהודעה לשמור עליה, והוא השיב כי ליאור בחורה מקסימה אבל חווית האשפוז לא הייתה קלה עבורה ולעתים אם אפשר למנוע אותה אז מנסים. לגבי הכדורים שהורה לה להשתמש, הוא השיב: "נכון, ייתכן ושגיתי".
לכתב התביעה צורפה חוות דעת הפסיכיאטר המומחה, פרופסור משה קוטלר, לשעבר מנהל מרכז לבריאות הנפש בבאר יעקב, שטען כי הפסיכיאטר טעה שלא נקט בכל אמצעי הזהירות המקובלים בפגישתו האחרונה עם המנוחה וזאת על מנת למנוע את התאבדותה. עוד עולה מהתביעה כי הפסיכיאטר מטיל את האחריות למקרה על האם שלא שמרה על בתה למרות שלא המליץ על אשפוזה להשגחה מרבית.
"אם הוא היה מפנה את ליאור לאשפוז בבית חולים זה לא היה קורה. היא הייתה בחיים כיום. כשהיא אושפזה בזמנו מצבה השתפר מאוד", טענה האם, "אם היה מורה על אשפוזה כל הטרגדיה הייתה נמנעת. הוא התרשל ולא נקט באמצעי זהירות. הוא הטיל את ההשגחה על ליאור עליי במקום להפנות אותה באופן מידי למסגרת פסיכיאטרית. מעבר לזה נתן לה טיפול חדש שמעולם לא התנסתה בו ללא מתן הסבר והנחיות. הוא נהג בחוסר מיומנות ולצערי גרם למותה הטרגי של בתי".
"ליאור לא התאבדה. היא קיבלה כדורים שלא התאימו לה, שהשפיעו לרעה על מצב הנפשי. היא הרגישה חנוקה. רצתה אוויר וקפצה לא במטרה למות", טענה האם אורנה, "הפסיכיאטר הרג לי את הילדה. היא הייתה ילדה מוכשרת, סטודנטית מצטיינת שחיכה לה עתיד מזהיר והכול נגמר בגלל רשלנות של הפסיכיאטר".
עו"ד ענת גינזבורג המייצגת את ההורים בתביעה הוסיפה: "מדובר במקרה מצמרר וכואב של רשלנות רפואית קשה ביותר שגרמה למותה של צעירה מבטיחה שכל עתידה המקצועי היה לפניה והותירה אחריה משפחה שבורת לב. הטרגדיה הקשה לא הייתה מתרחשת לו הנתבע (הפסיכיאטר) היה פועל על פי הפרקטיקה הרפואית המקובלת. הוא רשם לה טיפול תרופתי לא מתאים למצבה".
*הפסיכיאטר טרם הגיש כתב הגנה.
פנינו למשרד עו"ד המייצג אותו אבל זה טרם הגיב לפניית 'mako'. לכשתתקבל התגובה נפרסם אותה במלואה.
אובדנות היא תופעה שאפשר למנוע. במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו - דברו איתו, עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו.
נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים:
ער"ן - בטלפון 1201*
סה"ר
קו הקשב “יש עם מי לדבר” של האגודה למען הלהט”ב – פועל בימים א’-ה’ ומוצ״ש בשעות 19:30-22:30, בטלפון: 03-6205591 או באפליקציית וואטסאפ (whatsapp) במספר: 058-6205591