לאחר הודעת משרד הבריאות אתמול (שלישי) על ציפורים מתות שנמצאו ב"אקו-פארק" באשקלון, ואובחנו עם נגיף שפעת העופות, במשרד אומרים היום (רביעי) כי במהלך היממה האחרונה, כ-50 אזרחים שביקרו בפארק פנו ללשכת הבריאות בעיר, בעקבות חשד למגע הדוק עם הציפורים במקום. לאחר תחקור האירועים, כארבעה מהם נדרשו לקבל את התרופה האנטי-ויראלית "טמיפלו" (אוסלטאמיביר), כטיפול מניעתי. כמו כן במהלך היום התבצע מיפוי בפארק והוא נמצא במעקב לאיתור פריטים נגועים נוספים, ככל שיימצאו.

בעיריית אשקלון הסבירו בהודעתם אתמול כי "מדינת ישראל נמצאת על ציר נדידת ציפורים מרכזי מאוד. מדי עונה עוברים בשמי הארץ כחצי מיליארד עופות בר, שמקצתם עשויים להיות נגועים בשפעת עופות. בימים אלה מספר משקי עופות במדינה זוהו כנגועים בשפעת עופות".

משרד החקלאות והביטחון התזונתי הודיע מוקדם יותר היום כי שפעת עופות מסוג H5N1 התגלתה בלהקת תרנגולי הודו לפיטום בנהלל. בעקבות כך, השירותים הווטרינריים הגדירו אזור הסגר בהיקף של עשרה ק"מ מהלולים הנגועים. "בנהלל התגלתה תמותה חריגה בכ-17 אלף תרנגולי הודו לפני שיווק. כזכור, במשק הזה בנהלל, הומתה בספטמבר 2024 להקת תרנגולי הודו עקב הדבקות בשפעת", נכתב בהודעת המשרד.

החשש הגדול הוא מעבר של הנגיף לבני אדם, ומוטציות שיתפתחו בו ויביאו למעברו בין בני אדם - בישראל לא היו עד כה מקרי הדבקה בבני אדם מנגיף שפעת העופות. בארה"ב, למשל, הנושא מטריד את המומחים בשנה האחרונה, בעקבות הידבקות של כמה עשרות בני אדם בנגיף, מרביתם לאחר מגע ישיר בעופות נגועים; בתחילת השבוע הודיע משרד הבריאות של לואיזיאנה על אדם שנפטר לאחר שנדבק לאחרונה בנגיף שפעת העופות מזן H5N1. החולה בן ה-65, סבל ממחלות רקע ואושפז בשל מחלה קשה לאחר שנחשף לעופות נגועים. מדובר במקרה המוות הראשון של בני אדם משפעת העופות בארה"ב. עם זאת, בשלב זה לפי המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן, הסיכוי המיידי להידבקות בשפעת העופות בקרב הציבור הרחב נותר נמוך.

בהודעת משרד הבריאות אתמול צוין כי "בבדיקה מעבדתית, נתגלה כי הציפורים הללו חיוביות לשפעת עופות מסוג H5N1 שפוגעת בעיקר בבעלי חיים, אך במקרים נדירים יכולה להדביק גם בני אדם". עוד צוין כי בהחלטה משותפת של משרד הבריאות, משרד החקלאות ועיריית אשקלון, כמשנה זהירות, ייסגר הפארק עד להודעה חדשה לבירור היקף התופעה. אנשים שבאו במגע הדוק עם בעלי כנף בפארק או בסביבת האגם עצמו – ליטוף, האכלה מיד לפה, משחק תוך כדי נגיעה – מתבקשים להתקשר ללשכת הבריאות המחוזית אשקלון במספר 08-6745809 ליחידה לאפידמיולוגיה לשם שקילת צורך במתן טיפול מונע.

במשרד החקלאות מציינים כי עד כה אובחנו 12 מקרי שפעת עופות בלולים מסחריים בעונת השפעת הנוכחית (2024-2025), כשבשני המוקדים האחרונים, בחיבת ציון ובנהלל, טרם הסתיים הטיפול. הם מדגישים כי יש לצרוך בשר, עוף וביצים שנרכשו אך ורק בנקודות מכירה ושיווק מסודרות. הביצים חייבות להיות מסומנות וארוזות בקרטון או בניילון מכל צד. בנוסף, לדבריהם, יש לצרוך ביצים ובשר עוף רק לאחר שבושלו, נאפו או טוגנו היטב, מאחר שטיפול בחום גבוה משמיד את כלל החיידקים והנגיפים. עוד הוסיפו במשרד החקלאות כי הטיפול בעופות בר, כמו במקרה של פארק אשקלון, הוא באחריות רשות הטבע והגנים וכן הרשות המקומית, בהנחיית השירותים הווטרינריים במשרד.