כאמא ל-4 מתבגרים, שמסתובבים עד השעות הקטנות של הלילה, בשטחים פתוחים, ליד מקור אש לא יציב, קל לנחש של"ג בעומר הוא לא החג האהוב עליי. כמות הפציעות, הכוויות וזיהום האוויר שעלולים להיגרם מהחג הזה, מדיר שינה מעיניה של כל אמא. יחד עם זאת, אי אפשר לשמור את הילדים בבית עטופים בצמר גפן. לפעילות באוויר הפתוח, עם חברים מהכיתה או במסגרת תנועת הנוער יש את היתרונות שלה.
הנה חמישה דברים שכל הורה צריך לדעת כדי למנוע פגיעה או לטפל חלילה במקרה בו הילד נפצע במדורה:
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
בגדים יכולים להציל חיים
לבוש מתאים (מכנסיים ארוכים, שרוולים ארוכים ונעלים סגורות עם סוליה עבה) יכול למנוע כוויות מגיצים מעופפים, פציעה עקב דריכה על מסמר שנותר נעוץ באחד הקרשים, עקיצות יתושים, זוחלים ושאר בעלי חיים שבדיוק עכשיו יוצאים משנת החורף שלהם.
פציעה עקב חתך
במידה והילד נפצע או נחתך מכל סיבה שהיא, מומלץ לשטוף היטב את האזור במים זורמים ובסבון. לאחר מכן, יש לגשת למרפאה לקבל חיסון נגד טטנוס (מומלץ תוך 24 שעות). בימים הבאים יש לעקוב שלא מתפתחים אודם, נפיחות, הפרשות או החמרה בכאב באזור הפציעה. במקרה כזה יש חשד לזיהום ולכן כדאי לגשת למרפאה לקבלת טיפול אנטיביוטי.
מה לעשות במקרה של כוויה?
- לקרר היטב את המקום לסירוגין, עם קרח עטוף במגבת רטובה או בשקית. יש להקפיד להניח את הקרח לסירוגין ולוודא שהוא לא נדבק לאזור הכוויה. אין להניח קפה, לֶבֶּן או חומרי חיטוי, וגם לא משחות שומניות שעלולות להחמיר את נזקי החום לעור.
- יש להסיר מאזורי הכוויה בגדים, נעלים ותכשיטים. אם יש בגד דבוק לעור באזור הכוויה, אין למשוך אותו, אלא לגזור את הבד מסביב.
- במקרה של כוויות בעיניים, אין לשפשף את העיניים. כדאי לנסות לפתוח בעדינות את העין ולשטוף אותה במים זורמים במשך מספר דקות. לאחר מכן מומלץ לפנות לבדיקה של רופא עיניים.
- יש לפנות ילד שנכווה לטיפול בבית החולים במקרים הבאים:
1. כאשר הכוויות הן על שטחי גוף נרחבים.
2. כאשר יש כוויה באזורי מפרקים, המגבילה את תנועת המפרק.
3. כאשר יש כוויה באזור הפנים, העיניים, כפות הידיים והרגליים ואיברי המין.
4. כאשר יש חשד לכוויה בדרגה 2 (כוויה המתבטאת באודם, שלפוחית וכאב עז) או בדרגה 3 (אזור הכוויה נראה שחור או לבן, ולעור יש מראה דמוי שעווה).
שאיפת עשן
עלולה לקרות כתוצאה ממדורה שיצאה משליטה. במקרה כזה נראה סימני חריכה סביב הפה ועל עור הפנים, שיערות שרופות באף ובגבות, וייתכנו צרידות או קוצר נשימה. במקרה כזה יש לפנות את הנפגע מיידית לקבלת עזרה רפואית.
מה לעשות במקרה של הכשת נחש או עקרב?
- במקרה כזה הדבר החשוב ביותר הוא לפנות את הנפגע כמה שיותר מהר לבית חולים, במינימום הזזה של האיבר הנשוך.
- בנוסף, חשוב להרגיע את הנפגע ולדאוג שישכב בשקט (כדי שלא יעלה דופק).
- יש להסיר נעליים, בגדים או תכשיטים שנמצאים על האיבר הנשוך.
- אם בעל החיים הנושך נהרג, מומלץ להביא אותו לבית החולים ביחד עם הנפגע, כדי לאפשר לצוות הרפואי להגיע להחלטה מושכלת לגבי הטיפול הדרוש. אם הוא חי אבל ניתן לצלם אותו ממרחק בטוח, מבלי שאדם נוסף ייפגע, כדאי.
- אין למצוץ את הארס מהאיבר הנשוך.
ד"ר גליה בר-חמא מומחית ברפואת משפחה מכבי שירותי בריאות