בעיות ראייה לא מאובחנות יכולות להפריע להתנהלות התקינה של התלמידים בבית ספר ולפגיעה ממשית בהצלחה שלהם בלימודים. בכיתות א'-ג' זה קריטי שכן הילדים עדיין אינם מסוגלים לבטא את עצמם כהלכה, להבין שישנה בעיה ולדווח עליה להורים. יתרה מזאת, אלו הגילאים שבהם הם מקבלים את הבסיס של יכולות הקריאה והכתיבה.
מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה ב-Jama Ophthalmology, בדק את הנושא הזה בניסוי קליני. ד"ר אמנדה ניטצל וחבריה מבית ספר לרפואה John Hopkins בארה"ב, בדקו את ההשפעה של תוכנית בדיקות עיניים על עשרות אלפי ילדים בכיתות ג' עד ז'. במהלך הניסוי רק חלק מהילדים שנכשלו בבדיקת העיניים קיבלו משקפיים. נמצא כי אצל הילדים שקיבלו משקפיים, חל שיפור מובהק בקריאה לעומת ילדים שלא קיבלו משקפיים. השיפור היה הכי משמעותי אצל בנות, ילדים בחינוך מיוחד, וילדים עם יכולת קריאה נמוכה בתחילת הניסוי. כמובן שמה שנכון לכיתות ג'-ז' במחקר זה, בהחלט רלוונטי ואף יותר לילדי כיתות א'-ב'.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
בישראל ילדים רבים מגיעים לבית ספר עם ראייה לא תקינה. בשנת 2009, ד"ר ליאורה אור וחבריה עשו מחקר על קרוב ל- 2000 ילדים בכיתה א' וכיתה ו' בצפון הארץ. הם מצאו ש-23% מהילדים הגיעו לבית הספר עם ראייה פחות טובה מ 6/12 בשתי עיניים. במחקר אחר בשנת 2005, ד"ר גיא בן סימון וחבריו מצאו ש- 44% אחוז מהילדים הגיעו לבית ספר עם ראייה פחות טובה מ -6/9. גם לחלק גדול מהילדים שכבר הרכיבו משקפיים, הראייה לא הייתה טובה והם נזקקו לתיקון מספר.
"יש חשיבות רבה לעשות בדיקת עיניים לילד לפחות פעם בשנה", אומרת פרופ' אריאלה גורדון-שאג, ראש החוג לאופטומטריה במכללה האקדמית הדסה. "הרבה ילדים מגיעים אלינו למרפאות, לכאורה ללא שום סימן של בעיית ראייה – ואז מתגלה שהם לא רואים את הלוח, או שיש להם עין עצלה. הילדים האלו עברו את בדיקות הסקר בבית הספר ולא עלו על הבעיה.
"רק לאחרונה הגיע אלינו למרפאות ילד בשם נטע, בן חמש לצורך בדיקת ראייה. למרות שלפני הבדיקה לא היה חשד או סימנים מובהקים לבעיה כלשהי, בבדיקה התגלתה בעיית ראייה מורכבת של עין עצלה דו-עינית ומספר מאוד גבוה.
צוות המרפאה הפנה את נטע והוריו באופן מיידי לרופא עיניים שאישש את החשד ובעקבות כך נרכשו לילד משקפיים מתאימות. אמא של נטע שיתפה אותנו שהגננת סיפרה לה שמאז שנטע התחיל להרכיב משקפיים, היא קיבלה ילד אחר לגמרי, ילד רגוע יותר, פחות קפיצי, ילד שעושה הרבה יותר עבודות יצירה".
אין דרך מובהקת לזהות בעיית ראייה אצל ילד, אבל ישנם כמה סימנים שחשוב לשים אליהם לב:
- הילד יושב יותר מידי קרוב לטלוויזיה או מחזיק את הספר מאוד קרוב
- הילד לא אוהב לקרוא או לעשות עבודה מקרוב (לדוגמה יצירה)
- ישנם מצמוצים או סגירה של עין אחת
- הילד מטה את הראש הצידה
- יש לילד רגישות לאור וכאבי ראש
- יש לילד בעיות בקשר של העין עם היד