יש אנשים שחושבים שכשאומרים שבהייה בשמש גורמת לעיוורון, זו סתם הגזמה. אבל לא מדובר כאן במיתוס, אלא בסכנה אמיתית. מה השמש יכולה לעשות לעיניים שלכם והאם באמת אפשר להתעוור?

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אסטרונומים ואנשי מדע רבים עסקו בשאלה של נזקי השמש על העיניים, ועשו הרבה ניסויים כדי לברר את ההשפעה שלה על העיניים. לדוגמה, אייזק ניוטון הסתכל על השמש עם אישונים מורחבים, כדי לבדוק מה יקרה, וגילה שנוצרת תופעה בה מופיעים כל מיני צבעים ואורות, ובמקרה שלו, הם אפילו נשארו בשדה הראייה לכמה חודשים לפני שנעלמו. ואכן, אסטרונומים רבים שצפו בשמש דרך הטלסקופ באופן קבוע כחלק מעבודתם התלוננו על בעיות קשות בראייה.

הסכנה בבהייה ממושכת בשמש נובעת מכך שהיא פולטת קרינה אולטרה-סגולה (UV), שאנחנו לא מסוגלים לראות והיא מאוד מסוכנת לעיניים. "נזקי שמש לעין יכולים להיות בכל הרמות, מהרמה החיצונית של עור העפעפיים ועד לנזקים בלתי הפיכים בפנים העין", אומרת ד"ר נועה גפן, מומחית לרפואת עיניים לגלאוקומה וקטרקט, בי"ח מאיר כפר סבא, ומרכז עין-טל ת"א. "נזקי השמש לעיניים הם פונקציה של עוצמת הקרינה ומשך החשיפה – מספיקה חשיפה ממושכת אחת בכדי לגרום לנזקים רציניים לראייה, אבל הנזקים האלה הם עדיין נדירים מפני שהעין שלנו יודעת איך להגן על עצמה מפני סנוור".

עין אנושית (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
גם העפעפיים יכולים להיפגע מחשיפה לשמש|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
 

ניתן לחלק את הנזקים לעיניים מהשכבה החיצונית לכיוון פנים העין, משום שהפגיעה יכולה להתרחש בכל הרמות. ככל שהנזק עמוק יותר, יש יותר סיכוי שהראייה תיפגע. אלו התופעות שיכולות להיגרם על ידי חשיפה ממושכת לשמש:

סרטן העור

גידולים שפירים וסרטניים יכולים להופיע ברקמת שטח פני העין כתוצאה מחשיפה לשמש. "העין מתפקדת כמו כל איבר חיצוני אחר, וגם כאן יש סכנה שיתפתח סרטן העור", אומרת ד"ר גפן. "חשיפה לשמש עלולה להוביל לסרטן העור או להתמרה של גידולים שפירים". הגידולים עלולים להופיע על גבי העפעף התחתון או על הלחמית, רקמת פני השטח של העין.

פוטוקרטיטיס

כווית שמש על הקרנית, שגורמת גם להופעתן של יבלות, כאבים וזיהום. אם חשבתם שכווית שמש על העור היא לא נעימה, מחכה לכם משהו הרבה פחות נעים שעלול לקרות בתוך העין. למרבה המזל, כמו כוויות שמש על העור- מדובר בתופעה זמנית שעוברת מאליה, אלא אם זו כוויה רצינית מאוד. "זה עלול לקרות כשמתבוננים בשמש לפרקי זמן יותר ממושכים, או כשיש החזר רב של קרניים כמו בחול או בשלג", מסבירה ד"ר גפן. "לכן כשעושים סקי מחייבים ללבוש משקפי מגן מיוחדים. הנזק הזה הוא לרוב שולי, משום שלקרנית יש יכולות ריפוי עצמי".

אישה מטפטפת טיפות עיניים (צילום: Thinkstock)
יש נזקים שניתנים לטיפול וכאלה שהם בלתי הפיכים|צילום: Thinkstock

קטרקט

משום שהקרנית שלנו שקופה, היא מאפשרת לקרני השמש UVA לחדור את השכבה הראשונית של העין, ולגרום לנזק גם בשכבות פנימיות יותר. “כשקרני ה-UVA מגיעות לעדשה, הן יכולות לגרום לשינויים במבנה העדשה ועלולות לתרום להיווצרות קטרקט", אומרת ד"ר גפן. "מה שקורה לעדשה הוא שינוי במבנה החלבוני, מה שגורם לעכירויות בעדשה, ולקבלת גוון צהבהב בעין". קטרקט יכול לגרום לטשטוש בראייה ולירידה באיכות הראייה עד כדי אובדנה.

 עוד ב-mako בריאות:
 >> לעולם פגם: האנשים היפים שבטוחים שהם מכוערים
>> תקופת יובש: מה יקרה לכם אם תפסיקו לעשות סקס?
>> האימון משעמם אתכם? כך תאתגרו את עצמכם

רטינופתיה סולארית  

כשהאור עובר את העדשה ומגיע לרשתית- מצבור תאים באחורי העין שאחראיים על העברת המידע הויזואלי למוח- הוא יכול לגרום לגירוי יתר של הרשתית וכתוצאה מכך גם לטשטוש בראייה או אפילו לאובדן הראייה. לעומת כוויות השמש בעין שעוברת אחרי זמן מה, הנזק הזה הוא בלתי הפיך. "בשלב זה, הקרינה יוצרת נזק פוטו-כימי שגורם לפגיעה קשה בקולטני האור ברשתית, פוצע את התאים עד כדי הרס שלהם ויכול לגרום לנזק בלתי הפיך לראייה", אומרת ד"ר גפן. "הנזקים המשמעותיים ביותר הם יצירת סקוטומה – אזור מת בו הרשתית שלנו לא קולטת אור. בפועל זה נראה כמו כתם בשדה הראייה".

נזק במרכז שדה הראייה

המקולה נמצאת במרכז הרשתית, והיא אחראית בין השאר על מה שאנחנו רואים באמצע שדה הראייה שלנו. מה שזה אומר הוא שכשאנחנו מצמצמים את האישונים שלנו בעקבות חשיפה ליותר מדי אור שמש, האור היחיד שמגיע לעין פוגע באזור המקולה. נזק ממושך יכול לגרום להופעה של נקודות מתות באמצע שדה הראייה שלנו. "זה קורה בעיקר אם נועצים מבט בליקוי חמה, או אם בוהים בשמש או בהשתקפות שלה לאורך זמן", מסבירה ד"ר גפן. "בעיקר כאשר השמש בוהקת באור חזק, בצהריי היום או במקרים בהם יש גם שיקוף של הקרניים בנוסף לכך".

אז מה עושים?

ראשית, תמיד כדאי להרכיב משקפי שמש שמסננים קרינת UVA, אבל הכי חשוב הוא אף פעם לא להסתכל ישירות אל עבר השמש. לא דרך משקפי שמש או פילטרים של מצלמה ובעיקר לא דרך טלסקופ, משקפות או עדשות מגדלת. סוג העדשות האלה מרכזות את האור לכדי נקודה אחת – והן פשוט ישרפו לכם את העיניים. אם אי פעם ראיתם מישהו משתמש בזכוכית מגדלת כדי לשרוף נמלה, מדובר בתהליך דומה.

ליקוי חמה- חוויה שמימית (צילום: רויטרס)
לא סתם אומרים לכם לא להסתכל עליו ישירות|צילום: רויטרס

בנוסף לזה, אפילו אם תסתכלו על השמש דרך מים, זכוכית, שלג או חול – העיניים שלכם עדיין יפגעו, משום שהחומרים האלה הם משקפים מאוד יעילים של קרני UVA. כלומר, בהייה בהשתקפות של השמש דרך החומרים האלה תגרום לאותה חשיפה לקרינה ולאותו סוג של פגיעה בעיניים.

ומה עם ליקוי חמה?

לעומת זאת, להסתכל על הירח זה בסדר, משום שמדובר על סלע גדול שהוא רק מואר על ידי אור מהשמש, ורוב קרני ה-UVA נספגות בו. מה שלא כדאי לכם לעשות זה להסתכל על הירח כאשר יש ליקוי חמה. אם בדרך כלל העיניים שלנו יגנו על עצמן מפני נזקי השמש על ידי תנועות מסוימות וכיווצים, במקרה של ליקוי חמה משום שהאור לא מסנוור אותנו, העיניים לא עושות את הצעדים הנחוצים כדי להגן על עצמן. בליקוי חמה עדיין יש קרינה אולטרה-סגולה, והעיניים שלנו הרבה יותר רגישות אליה.

זה לא אומר שאי אפשר להסתכל על ליקוי חמה בשום מצב, יש כל מיני אביזרים שיכולים לחסום את רוב קרני השמש, אבל גם אלו יכולים להיכשל במשימה. הדרך הכי בטוחה היא דווקא המצאתו של גלילאו מהמאה ה-16, המקרן המחורר- שזה פשוט חתיכת דף עם חור שמקרינה את ליקוי החמה על משטח אחר.

ליקוי חמה (צילום: Mandrake)
טוב שהוא המציא את האביזר הגאוני הזה|צילום: Mandrake

>> אוכל מנחם: מסתבר שיש פחמימות שאפשר לאכול בלי להשמין