כמה פעמים ספרת עד 10 ושום דבר לא קרה? אם עברת את גיל 40 ואת מנסה להיכנס להיריון, יכול להיות שצפויה לך דרך לא פשוטה. "מספר הלידות מעל גיל 35 עולה עם השנים: הרצון לקריירה, חיי זוגיות יציבים ומאושרים ואפילו עניינים כלכליים, משנים את סדר העדיפויות של נשים רבות ודוחים את הניסיונות להיכנס להיריון לשלב מאוחר יותר של החיים", אומר ד"ר משה רויבורט, מנהל מרכז בריאות האישה תל אביב, ב"מכבי שרותי בריאות". "הפוריות של האישה יורדת כבר משנות ה-30 לחייה, אך אחרי גיל 40, היא יורדת באופן דרסטי".
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מעל גיל 40: רק 4 אחוזים סיכוי להיכנס להריון
לגיל האישה קיימת חשיבות רבה בכל הנוגע לסיכוייה להיכנס להיריון. אם עד גיל 40, מדובר ב 15 אחוז סיכוי לכך, החל מגיל זה פוחתים הסיכויים ל-4 אחוזים בלבד. הסיבה לכך, לדברי ד"ר רויבורט, היא איכות הביציות שהולכת ויורדת עם הגיל. "למעשה, יכול להיווצר מצב שבו התרחשה הפרייה אבל העובר לא מצליח להשתרש ברחם. גם במקרה של הפרייה חוץ גופית עצם הסיכוי של העובר להיקלט ולהמשיך להתפתח הוא נמוך יותר, בגלל גיל הביציות המהווה גורם עיקרי בתהליך הקליטה", הוא מסביר.
ד"ר רויבורט מציין שנשים שמצליחות להיכנס להיריון לאחר גיל 40 חשופות יותר לבעיות ולסיבוכים שעלולים להתרחש בטרם הלידה או במהלכה:
- סיכון גבוה למחלות: נשים מעל גיל 40 עלולות לפתח "רעלת היריון", המאופיינת בעלייה חדה בלחץ הדם של האם, בסבירות גדולה יותר ב-10-20 אחוז מזו של אישה צעירה יותר. גם מחלות נוספות עלולות להשפיע על ההיריון, כגון "סוכרת הריון", המחייבת מעקב מיוחד ודיאטה קפדנית.
- סיבוכים בעת הלידה: המחלות שהוזכרו, עלולות לגרום למצב של סיכון יתר לעובר, מה שמצריך לעיתים יילוד מוקדם וביצוע זירוז מלאכותי או ניתוח קיסרי. פגות או אי ספיקה שלייתית שמעכבת את אספקת חומרי המזון לעובר ומובילה להאטה בצמיחה התוך רחמית, הם סיבוכים שכיחים יחסית כשמדובר בהריונות מסוג זה.
- בעיות כרומוזומליות: בגיל המבוגר עולה גם השכיחות למומים בעובר, המובילים לתסמונת דאון ולתסמונות גנטיות אחרות. ככל שעולה הגיל כך גבוהה שכיחותם: אם בגיל 35 השכיחות היא בסביבות 1:400, כשמדובר בהריון מעל גיל 40, השכיחות למומים היא 1:100, ומעל גיל 45 כרבע מההריונות אינם תקינים.
- הריונות מרובי עוברים: גיל האישה אמנם אינו משפיע באופן ישיר על הסיכוי להריון מרובה עוברים. עם זאת, מציין ד"ר רויבורט כי נשים רבות בגילים המאוחרים נאלצות לעבור טיפולי פוריות, אשר במהלכם מוחזרים לרחם האישה מספר עוברים על מנת להעלות את הסיכוי לקליטת ההיריון - מה שמעלה את הסיכוי להריונות מרובי עוברים. תופעה זו שכיחה בייחוד כשמדובר בטיפולי פוריות המערבים תרומת ביציות.
עוד ב-mako בריאות:
>> רוצים לרזות? 11 חוקי דיאטה שכדאי לכם לכופף
>> מעקצץ קצת בגרון? הנה תרופות הסבתא שיסדרו אתכם
>> ארבע גברים וגעגוע לסביח: הנסיינים שלנו עשו דיאטה ושרדו לספר עליה
על מה חשוב להקפיד?
ד"ר רויבורט מסביר שאין הנחיות מיוחדות לנשים מבוגרות לגבי מעקב הריון. עם זאת, חשוב להקפיד ולבצע מעקב קפדני אצל רופא נשים, ואחת לחודש גם לעבור מעקב הריון אצל האחות, לצורך מדידת לחץ דם, שתן ובדיקות דם בהתאם להנחיות הרופא.
לנשים מעל גיל 35 מומלץ לבצע בדיקת "מי שפיר" לאיתור תסמונות גנטיות, בשל הסיכון המוגבר לתסמונת דאון ולתסמונות אחרות העולה עם הגיל.
ומה לגבי בדיקת צ'יפ גנטי?
"מדובר בבדיקה הכוללת את כל המוטציות שמוכרות לרופאים נכון להיום. למעשה היא מאפשרת טווח ביטחון גבוה יותר לגבי הימצאותה של בעיה גנטית כלשהי מעבר לתסמונות השכיחות. אני בהחלט ממליץ לכלול את הצ'יפ במסגרת בדיקת מי השפיר, אם קיימת אפשרות - בד"כ כלכלית - לכך".
האם סיכוייהן להריון של נשים שילדו בגילאים צעירים יותר גדולים יותר?
"לא, אין קשר בין הדברים. אישה יכולה להיות אמא לילדים, בריאה, בכושר ובמצב גופני מצוין, ועדיין הגיל הכרונולוגי משחק תפקיד משמעותי בכל הקשור לסיכויים להיכנס להיריון".
הקפאת ביציות: הצעד שישנה את כללי המשחק
אז מה עושים? האם הנתונים הבלתי מעודדים הללו אמורים לגרום לנשים לוותר על החלום שלהם להרות? ד"ר רויבורט עוזר לנו להסדיר את הנשימה ומסביר שלמרות הכל יש מה לעשות כדי להיאבק מעט עם חוקי הטבע: "אם אישה בת 35 יודעת שבחמש השנים הקרובות לא תיכנס להריון מסיבות שונות, הייתי ממליץ לה לשקול אפשרות לתהליך 'שימור פוריות" ע"י הקפאת ביציות.