נסו לספור את ימי העבודה שהחסרתם השנה. אם אתם הורים לילדים קטנים, סביר להניח שהעניין יעלה בכם גיחוך קל, מאחר שמדובר בנושא כאוב במיוחד. החום, הנזלת שלא עוברת, השיעול והווירוסים, תוקפים את הקטנים בעיקר במהלך החורף, וגורמים לכם להתפתל מול הבוס ולהודיע בקול כנוע שגם היום תאלצו להישאר בבית. ובכלל, אם נדמה לכם שהקטנים יותר בבית מאשר בגן, ואתם פשוט מתפללים שהחורף כבר יחלוף כדי שתוכלו לחזור לשגרה הנורמלית, צר לנו לאכזב אתכם אבל מסתבר שיש מחלות שדווקא מחכות לפרוח בעונת השמש.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
פרופ' יעקב קוינט, מנהל תחום רפואת ילדים במכבי שירותי בריאות, עוזר לנו להבין אילו מחלות מאפיינות כל עונה ואיך אפשר להתמודד איתן ולעיתים אולי אפילו להימנע מהן.
בחורף: בעיקר זיהומים בדרכי הנשימה
"שיעול, דלקת אוזניים ונזלת, הן לרוב מחלות הנובעות מזיהומים בדרכי הנשימה העליונות. דלקת ריאות לעומת זאת, היא לרוב תוצאה של זיהום בדרכי הנשימה התחתונות. מחלות אלה אופייניות בעיקר לתקופת החורף", אומר פרופ' קוינט. לדבריו, מדובר במחלות שכיחות ביותר בקרב פעוטות, הנגרמות ע"י וירוסים שאינם מגיבים לטיפול אנטיביוטי, ביניהם גם וירוס השפעת.
"הסיבה לזיהום בחיידקים, נובעת לרוב מזיהומים משניים למחלה ויראלית קיימת, מאחר שרירית מודלקת במערכת הנשימה מהווה מצע נוח להתפתחות חיידקים. עם זאת, כשמדובר במחלות חורף, לרוב לא מדובר בחיידק", מחדד פרופ' קוינט. “תפקידו של רופא הילדים הוא לאתר את אותם ילדים הסובלים מזיהום חיידקי שעלול להסתבך".
ומה צריך לעורר חשש אצל ההורה? "סימנים קלאסיים של הזיהום הוויראלי מתבטאים לרוב נזלת או בשיעול עם או בלי חום. שפעת, מתבטאת בעיקר בחום מאוד גבוה ופחות בנזלת ובשיעול, ולרוב נמשכת בין 5-7 ימים", מסביר פרופ' קוינט.
מניעה: לא תמיד אפשרית
"קל מאוד להידבק במחלות אלה", מסביר פרופ' קוינט."מספיקות מספר טיפות רוק מיקרוסקופיות, העוברות באמצעות שיעול או התעטשות כדי שילד אחר ידבק. העניין מתגבר בעיקר בתקופת החורף בגלל השהייה היומיומית בחללים הסגורים, שתורמים עוד יותר להידבקות". לדבריו, קשה למנוע את ההדבקה, היות שלרוב מדובר בפעוטות השוהים זמן ממושך במעון יום או בגן, והם נמצאים בסביבה צפופה שאינה תמיד מאווררת כנדרש.
טיפול: לגשת לרופא כשיש חום גבוה
ראשית, לא חייבים לרוץ למרפאה. פרופ' קוינט מסביר שכל עוד הילד חש בטוב, אוכל וישן טוב, אין חובה להיבדק. לעומת זאת, כשמדובר בילד הסובל מחום גבוה (מעל 39 מעלות), חשוב לגשת לרופא על מנת לוודא שלא מדובר בזיהום משני המחייב טיפול.
בנוסף, מציין פרופ' קוינט, שכשמדובר בתינוקות מתחת לגיל 3 חודשים, חובה להיבדק גם אם מדובר בסימנים בודדים כמו נזלת ושעול. זאת מאחר שמערכת החיסון של התינוקות עדיין לא בשלה על מנת להתמודד עם כל וירוס או חיידק.
והחשוב מכל: גשו עם הילד להתחסן. לדברי קוינט, חיסון השפעת ניתן לתינוקות ולפעוטות מעל לגיל חצי שנה. "אם הילד מתחת לגיל זה, מומלץ להורים ולאחים בסביבתו הקרובה להתחסן בעצמם כדי לצמצם את האפשרות שיחלו וידביקו אותו".
בנוסף, ממליץ פרופ' קוינט להקפיד על אוורור החדרים בבית וכן על רחיצת ידיים, בייחוד לאחר החלפת חיתול או ביקור בשירותים.
עוד ב-mako בריאות:
>> רוצים לרזות? 11 חוקי דיאטה שכדאי לכם לכופף
>> מעקצץ קצת בגרון? הנה תרופות הסבתא שיסדרו אתכם
>> ארבע גברים וגעגוע לסביח: הנסיינים שלנו עשו דיאטה ושרדו לספר עליה
בקיץ: מחלות בדרכי העיכול
אז אחרי שהתגברנו על קשיי החורף, מסתבר שגם תקופת הקיץ אינה חפה ממחלות ומבעיות בריאות מטרידות. "שלשולים ומחלות מעיים אופייניים יותר לתקופת הקיץ. האוכל הופך לעניין רגיש ביותר, והצטברות חיידקים וזיהומים על גביו מתרחשת בקלות. ככל שמזון נמצא זמן רב יותר מחוץ למקרר הוא מועד יותר לפתח חיידקים העלולים לגרום לשלשולים ולתופעות מעיים שונות", מסביר פרופ' קוינט. "בדומה לחורף, גם בתקופת הקיץ תופעות המעיים עלולות לנבוע מזיהום חיידקי או מווירוס”.
התוצאה בשני המקרים דומה ובפועל הילד עלול לסבול משלשולים, הקאות ומכאבי בטן. "בד"כ כשמדובר בווירוס, השלשול יהיה מימי ולא ילווה בחום. במקרה של זיהום חיידקי, הוא ילווה בחום ולעיתים גם בריר או בצואה דמית – וזה למעשה מה שמכונה 'דיזנטריה'.
במקרה של הקאות בלבד, יתכן שמדובר בהרעלת מזון, הנובעת מהימצאות רעלן החיידק באוכל ולא מהחיידק עצמו. במקרה כזה, לרוב לא מדובר בתופעה מדבקת, אם כי קשה לאבחן את המצב לעיתים, ולכן לא כדאי לסמוך על כך ולנסות למנוע הדבקה", מסביר פרופ' קוינט. אגב, וירוס ה"רוטה" שאף הוא גורם לשלשולים, נפוץ יותר בתקופת החורף, אך החיסונים הכלולים במסגרת טיפת חלב כוללים טיפול נגדו.
מניעה: שמרו את האוכל במקרר
"יש להימנע מהשארת מזון זמן רב מחוץ למקרר. בעיקר כשמדובר במזון רגיש כגון ביצים, מיונז ובשר. רחhצת ידיים קריטית. חשוב שההורים ישטפו ידיים ויהוו דוגמה עבור הילד וכן ישטפו את ידיו לפני כל ארוחה ולאחר כל ביקור בשירותים", מציין פרופ' קוינט.
טיפול: הכי חשוב למנוע התייבשות
"הסכנה החמורה ביותר במצב של שלשול היא התייבשות. הפעוט מאבד נוזלים רבים והוא חייב להשיב אותם לגוף. חשוב ביותר לשים לב לסימני התייבשות הכוללים: אי מתן שתן מעל ל-8 שעות, לשון יבשה, עין נטולת דמעות בעת בכי, ילד חיוור מהרגיל או אפאטי. כדי למנוע את התופעות הללו, חשוב לגרום לילד לשתות ואם אינו נענה לבקשה, יש לגשת מיד למוקד חירום או למיון על מנת לספק את הנוזלים בצורת עירוי".
עקיצות וכוויות: תופעות נוספות שעלולות להיות מסוכנות בקיץ
מעבר למחלות מעיים, הקיץ היא תקופה המאופיינת בחרקים ומזיקים שונים, שיכולים לעקוץ את הקטנים ולסכן אותם. "עקיצה עלולה לגרום לזיהום משני בעור המתבטאת בנפיחות ובאודם הדורשים טיפול אנטיביוטי מקומי או כללי", מסביר פרופ' קוינט.
מניעה: שימוש בתכשירים דוחי יתושים ובמקדם הגנה
רצוי להתגונן מפני מזיקים ולהצטייד בתכשירים דוחי יתושים. כמו כן, יש להיפטר ממאגרי מים פתוחים, המהווים מקור זמין ונוח ליתושים. לגבי כוויות, חשוב למרוח את הילדים בתכשירי הגנה המותאמים לגילם, לא לחשוף אותם לשמש בין השעות 10:00-16:00, להתלבש ולחבוש כובע בהתאם לסוג הבילוי.