כמה שלא נבטיח, נצהיר, נשבע, נתפלל ונייחל – הסיכוי לעבור את ארוחות החגים בלי לעלות במשקל, קלוש. לכולנו ברור שיהיו על השולחן יותר מדי מנות מגרות, יותר מדי אפשרויות בחירה, ושמדובר בהרבה יותר מארוחת חג אחת. מה עושים כדי לשמור על תפריט הדיאטה, כדי לא להעמיס יותר מדי על הבטן, כדי לא להעלות במשקל?
"פעם היה נהוג להתכונן לארוחת חג בשיטת הקיזוזים – כלומר, להפחית את כמות המזון והקלוריות לקראת הארוחה. היום ברור לנו שזו שיטה לא טובה שמשיגה בדיוק את ההיפך. קיזוז פירושו להגיע רעבים לשולחן החג, וכשזה קורה – אוכלים הרבה יותר. כיום ההמלצה היא לשמור כמה שיותר על שגרה כדי לא להגיע רעבים לארוחות החג. לרוב, ניסיון לצמצום מוביל אותנו לאכילת יתר – בגלל שמרגישים רעבים, בגלל שמרגישים צורך בפיצוי על השעות המתסכלות שלפני החג, ובגלל ההרגשה המוטעית שאם לא אכלנו כל היום – בארוחת החג מותר לאכול יותר, הרבה יותר", מסבירה הדיאטנית מיכל סוקמן, מכבי שירותי בריאות.
אז מה עושים? איך בכל זאת שומרים על אכילה מאוזנת בימות החג?
"צריך לזכור, שמותר מדי פעם לאכול קצת יותר בארוחה מיוחדת. יחד עם זאת, חשוב להבין שזו לא הארוחה היחידה, ולא האירוע היחיד שצריך להגיע אליו מוכנים. בתקופה הקרובה ארוחות גדולות יהפכו חלק מהשגרה, וכך צריך להתייחס אליהן. לכן, המפתח הוא להדגיש את האיכות ולא את הכמות. לא צריך שיהיו על השולחן 5 סוגי בשר – מספיקות שתי מנות בשר, אבל שיהיו איכותיות ומושקעות. גם לא כדאי להכין כמויות גדולות, שיישארו גם למחרת ארוחת החג. ובארוחה עצמה, לאכול רק דברים מיוחדים, 2-3 מנות שמסמלות את אווירת החג. לא יותר".
"בנוסף, אם יש משהו ששווה להילחם עליו – אלה המשקאות המתוקים, כי זה בנפשנו. חייבים לוותר על המשקאות המוגזים והמתוקים שעולים על שולחן החג", מדגישה סוקמן. "אני ממליצה להגיש מים, חליטות עם לימון ונענע או סודה ולוותר לחלוטין על מיצים, שתייה מוגזת, גם דיאטטית. אם בכל זאת מחליטים לשתות כוס יין תירוש או מיץ מתוק, כדאי להתייחס אליהם כאל קינוח או ממתק. בכל כוס שתיה מתוקה יש כ-150-100 קלוריות ו-4-5 כפיות סוכר. אם נפסיק את השתייה המתוקה בארוחות – כבר שידרגנו את התזונה בצורה משמעותי".
עוד ב-mako בריאות:
>> שטח ההפקר: מאות גניבות מתרחשות מדי יום בבתי החולים
>> טבעונות זה פשוט: כך תעשו את השינוי
>> שותים הרבה מים כדי להימנע מהנגאובר? זה לא עובד
והנה עוד כמה טיפים שיסייעו לנו לשמור על הגזרה
- בערבי חג כדאי לאכול ארוחות קטנות במשך היום, כדי לא להגיע רעבים לשולחן בערב. רצוי לאכול "משהו קטן" כשעה לפני הארוחה הגדולה, כדי "לשלוט בכמויות האוכל ולא לאכול בצורה בלתי נשלטת".
- רוצים להרשים את האורחים בשולחן עשיר ומושקע? מלאו את השולחן בסלטים טריים בשלל צבעים, ופחות במנות עשירות בקלוריות.
- עדיף לבחור כלי הגשה קטנים, על פני גדולים, ובצלחות אוכל קטנות.
- קבלו פטנט שתמיד עובד: ללבוש לארוחה בגדים צמודים, כדי שתחושת השובע והלחץ במכנסיים יגיעו מהר. אפשר גם "להדק את החגורה".
- בלי נשנושים: מקבלים החלטה שלא טועמים מהצלחות המרכזיות, אלא אוכלים רק מה שיש בצלחת. "כשהאוכל מונח בצלחת האישית והעין מצלמת את מה שיש בה - רואים כמה אוכלים וקל יותר להחליט אם הכמות גדולה מדי", אומרת סוקמן.
- אפשר להחליט שמגישים לאורחים צלחת מסודרת, במקום להעמיד את כל המנות על השולחן. על השולחן משאירים רק סלטים, שמהם כל אחד יכול לקחת כאוות נפשו.
- בלי לחם על השולחן: אפשר להגיש לכל סועד מנת לחם אישית, נניח לחמנייה קלועה ומיוחדת. אפשרות נוספת: להניח את הלחם על שולחן צדדי, כדי שכל אחד "יחשוב פעמיים" לפני שהוא קם לקחת מנת לחם נוספת, ולא יושיט את היד אוטומטית לסלסלת הלחם שמונחת מול האף.
- רצוי להתחיל את הארוחה במרק: אבל לוותר על, קרוטונים או שקדי מרק.
- גם מבחינת קינוחים, מומלץ להקטין את הכמות: להכין סלט פירות או גלידה, ואת העוגה לשמור ליום המחרת.
- רוצים לקזז קלוריות? רק באמצעות פעילות גופנית, ולא באמצעות צום או הימנעות מאכילה. "מזג האוויר משתפר, הימים נעימים והלילות קרירים וכדאי לנצל אותם כדי לצאת לפעילויות שונות באוויר הפתוח אחרי שבועות בהם ישבנו כלואים במזגנים", ממליצה סוקמן.
- מומלץ לשלב בארוחת החג ובארוחות בימי חול רימונים. זהו פרי שידוע בסגולותיו הטובות, יש בו חומרים שמסייעים בשמירה על רמה נמוכה של לחץ דם וכדאי לנצל את העונה הקצרה שלו. לשלבו בסלטים, בתבשילים או כקינוח.
- בימי חול, בין החגים, עדיף לאכול בארוחת הערב מזון מבושל. גם משום שנמאס כבר מסלטים קרים שהעדפנו לאכול בערבי הקיץ החמים, וגם משום שמזון מבושל משביע יותר ומונע נשנושים. "שקשוקה עם 2 פרוסות לחם היא ארוחת ערב מצוינת, מרק עשיר, ירקות מוקפצים. אלה מזונות שאי אפשר לאכול מהר-מהר, לא כמו כריך שבולעים בשני ביסים. מחקרים מראים שאכילת אוכל מבושל, ובעיקר במרקם רך, נספג טוב ותחושת השובע טובה יותר", אומרת סוקמן.
- תחושת החגיגיות ובמיוחד בראש השנה, אחרי הקיץ הארוך, היא הזדמנות מצוינת לקביעת שגרה חדשה, עם הרגלי אכילה טובים שישרתו אותנו כל השנה. "יש הרבה מוטיבציה להתחיל משהו חדש, ולבנות דפוסים שישרתו אותנו כל השנה. סיימנו חופש ואנחנו עם כוחות להתחיל משהו חדש – ליצור שגרה יותר טובה".
- מומלץ ליצור סביבה תומכת: "כיום יותר ויותר משפחות מודעות לצורך בשמירה על תזונה מאוזנת. כדאי לנצל את המודעות הגוברת ולקבל החלטות משפחתיות משותפות, לגבי כמויות ומגוון האוכל בארוחות החג. כיום גם ברור שככל שיש יותר אוכל על השולחן – אוכלים יותר. רצוי לארגן את המשפחה לקבל החלטה משותפת לגבי תזונה נכונה במהלך החגים", מציעה סוקמן.