תעשיית הקוסמטיקה רוויה במוצרים שמבטיחים לפתור כמעט כל בעיה, אבל אם יש מוצר אחד שגורף הסכמה נרחבת של רופאי עור לצד תמיכה מחקרית רחבה, זהו הרטינול. מהחלקת העור, מניעת קמטים ועד טיפול באקנה וצלקות, רטינול נחשב לאחד מחומרי הפילינג הפופולריים ביותר.
רטינול (תרכובת שמופקת מוויטמין A) הוא הרטינואיד החזק ביותר שניתן להשיג ללא מרשם, בנטילה דרך הפה או במריחה על העור. הרטינול הנמכר כיום בבתי המרקחת הוא מולקולה פעילה הנמוכה ב- 20% מחומצה רטינואית, שהופכת באופן איטי לחומצה רטינואית על ידי אנזימים בעור. כיוון שמדובר באחוזים נמוכים של החומצה המקורית, הרגישות לעור נמוכה יותר והסיכונים כמעט ולא קיימים. ועדיין, יש כמה תופעות לוואי לא נעימות שעלולות להופיע ושחשוב לשים לב אליהן ולעצור את השימוש במקרה שהן מופיעות.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
אחת מתופעות הלוואי העיקריות של שימוש ברטינול היא רגישות יתר לאור שמש. חשיפה מוגברת לשמש יכולה לגרום לפריחה או לתגובה דמוית כוויות שמש, לכן חשוב לצד השימוש ברטינול למרוח גם קרם הגנה. כדי להגביר את ההגנה על העור מומלץ להשתמש ברטינול בשעות הערב ובמהלך היום למרוח קרם לחות.
תופעת לוואי שכיחה נוספת היא גירוי עור מקומי, לעתים קרובות עם אדמומיות ויובש. תופעות לוואי אפשריות אחרות כוללות קילוף, גירוד וצריבה של העור. לעתים כחלק מהגירוי יכולות להופיע בליטות קטנטנות שנראות כמו פצעונים אבל הן למעשה סימן לכך שהלכתם רחוק מדי עם הרטינול. לעתים קרובות הגירוי יופיע באזור ספציפי סביב הפה אך יכול להתפשט גם לאף ולאזור מתחת לעיניים, אזורים בעלי עור עדין שרגישים יותר מאזורים אחרים בפנים.
חשוב גם לזכור כי השימוש ברטינול אסור לנשים בהיריון היות ומדובר בחומר טרטוגני בעל פוטנציאל לגרימת מומים ובעיות התפתחותיות בעובר.
איך הטיפול משפיע על העור?
העור שלנו מתחדש כל הזמן. הגוף מייצר תאים חדשים שמחליפים תאים ישנים שנחשפו לגורמי לחץ, ובכל 27 יום תאי העור מתחלפים. הפעילות של הרטינול עוברת דרך הגדלת הקצב שבו תאי העור מתחלפים, כאשר הוא בעצם לוקח את המחזור המקורי של 27 יום ומקצר אותו. זו הסיבה שיש תקופת הסתגלות לרטינול כיוון שהעור צריך להתרגל למחזור התחלופה החדש.
השפעה נוספת של הרטינול היא ייצור קולגן, החלבון שאחראי, בין היתר, ללחות ולגמישות של העור. רטינול נקשר לקולטני רטינואיד בתוך תאי העור ומפעיל גנים שמגבירים את ייצור הקולגן. השפעה זו נצפתה במחקר קטן, שבו רטינולים מקומיים גירו את ייצור הקולגן בעור בוגר, ובכך סייעו להפחית את הופעת הקמטים.
איך להשתמש ברטינול?
עם תחילת השימוש ברטינול, חשוב להקפיד לשלב אותו לאט ובזהירות לתוך שגרת הטיפוח, ואז להתקדם תוך כדי מעקב אחרי תגובות העור לחומר החדש. מומלץ להתחיל משימוש של לא יותר מפעמיים בשבוע, במינונים קטנים יחסית. כשתתחילו לראות תוצאות ואחרי שווידאתם שהעור לא סובל מגירויים, תוכלו להגדיל את אחוז החומר הפעיל בהדרגה.
מספר מחקרים מצאו עדויות התומכות ביעילות של רטינול:
מסקירת מחקרים משנת 2019 עולה כי רטינואידים מהווים טיפול בטוח ויעיל באקנה. תוצאות של אותה סקירה גם הראו שהרטינול ממריץ את תחלופת התאים וייצור הקולגן. על פי מחקר נוסף משנת 2019, הרטינול הפחית את הופעת הקמטים לאחר 8 שבועות של שימוש.
מסתבר שגם לריכוזים נמוכים יותר יכולים להיות יתרונות. מחקר משנת 2020 מצא כי סרום עם כמות רטינול של 0.3 ו-0.5 אחוזים יכול לעזור להפחית היפרפיגמנטציה וגוון עור לא אחיד.