מי מאתנו לא אוהבת להתעורר ליום "שיער טוב" ומה לא נעשה כדי לזכות ליום כזה? מסכות, "פנים" לעיצוב השיער ומגוון סוגי שמפו: כל האמצעים לשיער מדהים כשרים. והנה את קמה בבוקר ומגלה עוד שערה על הכרית, ואחת על הכיור ואט אט הקרקפת שלך מתגלה במערומיה.
חשוב להזכיר שלא כל נשירת שיער היא סיבה לבהלה. "כ-100 אלף שערות אמורות לעטר את ראשנו בממוצע, כאשר מדי יום נושרות באופן תקין 100-150 שערות", אומרת ד"ר בת שבע מרקוס, מומחית למחלות עור ומין, קופת חולים מאוחדת.
"חשוב להבחין בין נשירת שיער מתוך הזקיקים לבין שבירת שיער כתוצאה משימוש בחומרים כימיים או טיפול אגרסיבי מידי", היא מסבירה. במקרה השני העניין הפיך וניתן לתיקון על ידי הפסקת הגורם לתופעה. במקרה כזה, חשוב לציין, עדיף לטפל בגורם המפריע מוקדם ככל האפשר.
מספר מחלות שונות עלולות לגרום לנשירת שיער. אחת השכיחות ביותר היא הקרחת המוקדית (ALOPECIA AREATA), המתבטאת במוקדי קרחת שונים, בעיקר בקרקפת ובגבות. במקרה זה מדובר בביטוי לתגובה אוטואימונית שבה הגוף "מתקיף" את זקיקי השיער. במקרים מסוימים ניתן לאבחן אצל רופא עור מחלות רקע שונות המופיעות במקביל לנשירה.
תופעה נוספת הגורמת לנשירה נקראת TELOGEN EFFLUVIUM. מדובר בהשלת כמות גדולה של שערות, שלושה עד חמישה חודשים לאחר אירוע "טראומטי" לגוף או לנפש כגון לידה, ניתוח, בחינות, אבדן ולעיתים גם עקב שימוש בתרופות או לאחר דיאטה קיצונית. "העניין עשוי להמשך חודשים רבים, אך למרות הבהלה שזה גורם, לרוב הנשירה חולפת מעצמה", מרגיעה ד"ר מרקוס.
גם התקרחות אנדרוגנטית (ANDROGENETIC ALOPECIA), שהיא למעשה המקבילה הנשית להתקרחות תורשתית בקרב גברים, היא אחת הסיבות השכיחות לנשירת שיער. הסיבה לנשירה זו היא נטייה גנטית הורמונלית, הגורמת להתמעטות השיער באזורי הקדקוד וקידמת הראש במנגנון דומה לזה של הגברים. "בעוד שאצל הגברים היא מופיעה לרוב בקדמת הראש כ'מפרצים' ובקדקוד, בקרב הנשים היא תופיע בתחילה בקדקוד ומשם תתקדם לקדמת הראש", מסבירה ד"ר מרקוס.
"בנוסף לסיבות אלה, גורמים שונים ומגוונים כגון: גיל, מין, נטייה תורשתית, הריון, דיאטה, לחץ נפשי, סוכרת, הפרעה בתפקוד בלוטת התריס, מחלות אוטואימוניות, מחסור בברזל, טיפולי שיער אגרסיביים ותכופים מדי, תרופות (הנפוצות מבניהן הן גלולות למניעת הריון) ואפילו מחלות מין עשויים להיות גורמים לתופעה".
עוד ב-mako בריאות:
>> שטח ההפקר: מאות גניבות מתרחשות מדי יום בבתי החולים
>> טבעונות זה פשוט: כך תעשו את השינוי
>> שותים הרבה מים כדי להימנע מהנגאובר? זה לא עובד
בחני את עצמך: האם את סובלת מנשירת שיער?
סרקי את שערך במשך דקה ואספי את השערות שהצטברו על גבי המברשת. חפפי לאחר מכן. חזרי על הפעולה במשך שלושה ימים ברצף. אם אספת רק כ- 10-15 שערות בממוצע ליום, כנראה שאת יכולה להירגע, כיוון שלדברי ד"ר מרקוס, מדובר במצב תקין ונורמלי.
אם הבחינה העצמית שערכת אינה ברורה, כדאי לגשת להתייעץ עם רופא. האחרון יבחן את ההיסטוריה המשפחתית שלך, את המוצא ואת מחלות הרקע שלך. בנוסף הוא כנראה יבדוק את איכות הקרקפת והשיער על ידי מבחן מריטת שיער קל שבו יוכל להעריך את כמות השיער הנתלשת.
כמו כן, ייתכן שתופני לבדיקות דם לצורך שלילת גורמי רקע, ובמקרים מסוימים תילקח ביופסיה מהקרקפת.
נכון או לא נכון: מה באמת משפיע על השיער?
ייבוש שיער באופן קבוע מגביר את תופעת הנשירה
נכון. "שימוש אינטנסיבי ואגרסיבי בחומרי שיער או בהחלקות למיניהן, כולל שימוש קבוע במייבשי שיער, בהחלט משפיעים על צפיפותו", אומרת ד"ר מרקוס. "עצם פעולת הייבוש מורטת את השערות על ידי משיכתן. הדבר נכון גם לגבי מחליקי השער הקרמיים".
צביעת שיער גורמת לנשירת שיער
חפיפה יומיומית מגבירה את הנשירה
לא נכון. "השיער שאמור לנשור ינשור ללא קשר לתדירות חפיפה. חפיפה יומיומית לשיער שומני במיוחד ('סבוריאה') אפילו רצויה ועשויה להפחית נשירה".
תספורת "מחזקת" את שורשי השיער ומועילה במקרה של נשירת שיער
לא נכון. אין קשר בין השנים. קיצור השיער רק מייצר אשליה שכמות השיער הנושר קטנה יותר.
שמפו נגד נשירה באמת עוזר לטפל בבעיה
לא נכון. "אין לכך כל בסיס מדעי", טוענת ד"ר מרקוס. "התכשירים הקוסמטיים לחפיפה לא חודרים מספיק עמוק ולא פעילים מספיק, כדי לטפל בבעיות הנובעות בשרש השערה".
סרום, קונדישנר מסכה ואמצעי טיפוח נוספים מסייעים במניעת נשירה
לא נכון. "עם זאת, הם משפרים את מראה השיער החיצוני וגורמים לאשליה של שער מלא יותר", אומרת ד"ר מרקוס.
האם ניתן למנוע את הנשירה?
לא תמיד. חשוב לטפל בגורם הרקע, לתקן מחסור תזונתי או להחליף תרופה מסוימת כאשר התברר שהיא הגורמת לבעיה.
איך מטפלים בזה?
1. מינוקסי 2% : טיפול מקובל בשוק התכשירים. ד"ר מרקוס מדגישה כי נדרשים מספר חודשי טיפול על מנת ליהנות מהשפעתו. מדובר בדרך היחידה למנוע או לעצור נשירה גנטית.
2. פאות, הדבקות וקליעות שיער: פתרונות קוסמטיים המייצרים הסוואה על גבי האזורים הדלילים. גם תכשיר הנקרא "טופיק" אשר נראה כסיבים צמריים בצבע השיער, נכלל בקטגוריה זו.
3. השתלות שיער- מתאימות במקרים קיצוניים, שבהם ניכרת התקרחות באזורים נרחבים לאורך הקדקוד.
מתי כדאי לגשת לטיפול?
במקרים של נשירה מעל לכמות השיער התקינה ומעבר לחודש, כאשר ניכרים שינויים דלקתיים בקרקפת, רקע משפחתי של מחלות שיער וכדומה. למעשה בכל מצב שבו יש נשירה חדה לא מוכרת, ממליצה ד"ר מרקוס לפנות לייעוץ אצל רופא עור. בדיקה כזו לעיתים שוללת בעיות והחשוב: היא עשויה לעזור לך להירגע (עניין חשוב בפני עצמו להפחתת הסיכוי לנשירה).
זכרו שגם אם אתן מכורות לפנים, מחליקי שיער או טיפולים אינטנסיביים, לא מומלץ להגזים בהם ותמיד כדאי לבחון כיצד השער מגיב לכל אחד מהטיפולים ולפעול בהתאם לכך.