ימי הקיץ מזכירים לנו יותר מכול כי אכילת מאכלים קרים (אבטיח קר, גלידה) גורמים לכאב בשיניים. אי נוחות זו גורמת לנו לוותר לעיתים על צריכת מאכלים קרים או חמים.

רגישות בשיניים היא בעיה שכיחה בקרב האוכלוסייה. אחד מכל ארבעה אנשים סובלים במהלך האכילה מרגישות, כאב חולף במגע של גורמי מזון קרים או חמים. מדוע זה קורה?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מבנה השן כולל את שכבת האמייל – זגוגית השן, זו שכבה חיצונית ושקופה המכסה את כותרת השן, ואת השכבה הפנימית הנקראת דנטין או שינן. שכבת האמייל אטומה וכך היא מגנה ועוזרת בהתמודדות בשינויי טמפרטורה. לעומת זאת הדנטין אינו אטום כלל, הוא מכיל תעלות מיקרוסקופיות המגיעות עד למרכז השן שבה נמצא העצב של השן ותפקידו, בין השאר, לשמש מערכת התרעה המעבירה תחושת כאב בפגיעה בשן.

הסיבות לרגישות בשיניים שונות ומגוונות. האמייל נוטה להישחק במהלך חיינו בזמן האכילה, ולעיתים נוצרים סדקים בשכבת זו. שחיקת שיניים גורמת אט אט להיעלמות שכבת האמייל וחשיפת שכבת הדנטין. מחלות חניכיים שבהן אנו מאבדים תמיכה של עצם האוחזת בשורשי השן גוררות אפשרות לחשיפת שורשי השן לחלל הפה ולרגישות, התחושה הזו גוברת אפילו בעת מעבר אוויר קר בפה, ובוודאי בצריכת משקאות ומאכלים קרים מאד ודברי מתיקה. כמו כן, גם מחלת העששת היא גורם לרגישות בשיניים הן בקרב מבוגרים והן בקרב בילדים.

ישנם מקרים שהרגישות שמופיעה היא עדות למחלה במשנן ומחייבת טיפולים שיש לבצע למען בריאות הפה והשיניים כמו שחזורים, טיפולי שורש, טיפולי חניכיים.

זוג מצחצח שיניים (צילום:  bbernard, shutterstock)
הטכניקה היא מה שקובע|צילום: bbernard, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: זאת הסיבה שהקורונה לא נעלמה בקיץ
>> השילה 45 ק"ג ממשקלה תוך שנה – כך זה קרה
>> אלה המזונות המומלצים למניעת לחץ דם גבוה

אז איך מונעים שחיקת אימייל או עוצרים את השחיקה?

אל תברישו חזק מד

רבים חושבים כי אם הם יפעילו כוח בצחצוח השיניים, השיניים ייצאו נקיות יותר. טכניקה נכונה היא מה שחשוב בצחצוח ולא הפעלת לחץ וכוח. הפעלת כוח עלולה לפגוע בשכבת האימייל ולשחוק אותה. ההמלצה להקפיד על צחצוח לפחות פעמיים ביום (בוקר לאחר ארוחת הבוקר ולפני השינה בסיום כל צריכת מזון). אחת לשלושה חודשים להחליף מברשת, בשימוש רגיל, כאשר סיבי המברשת מתבדרים (אם זה קורה קודם לשלושה חודשים זה סימן מובהק להפעלת לחץ מיותר). ניתן להיעזר בקיסמים מברישים לצחצוח בין השיניים. מומלץ לבקר אצל שיננית לטיפול הסרת אבנית אחת לחצי שנה לפחות או על פי המלצת רופא שיניים ולקבל גם הדרכה לשמירת היגיינת פה קפדנית.

בדקו את משחת השיניים

הקפידו על שימוש במשחת שיניים המכילה פלואוריד היעיל במניעת עששת ומסייע למניעת רגישות בשיניים. קיימות משחות שיניים מיוחדות להפחתת רגישות בשיניים של חברות שונות הפועלות בטכניקות שונות, יש להקפיד להשתמש במשחות המכילות גם פלואוריד.

הקפידו על תזונה נכונה  

הימנעות ממשקאות חומציים (מלבד משקאות תוססים, גם תה צמחים, מיץ פירות ומשקאות אנרגיה חומציים), הפחתת צריכת חטיפים וממתקים דביקים (במבה וסוכריות טופי הם דוגמה נפוצה), פחמימות עתירות סוכר, כל אלה פוגעים באימייל. העדיפו ירקות ופירות עם סיבים שהם חטיף טבעי המעודד זרימת רוק בחלל הפה ובכך מנטרל את החומציות והחיידקים שפוגעים בחלל הפה. הקפידו על שתיית מים במקום משקאות אחרים.

ילדה אוכלת תפוח (צילום:  magda_shutterstock, shutterstock)
תמיד עדיף|צילום: magda_shutterstock, shutterstock

טפלו בחריקה ושחיקת שיניים

ישנם רבים הסובלים מחריקת או הידוק שיניים בזמן ערות או בזמן שינה, לעתים קרובות הדבר נגרם בשל מתח או הפרעות סגר. במידה שהחריקות מתבצעות רק בזמן שינה ואינכם מודעים אליהן, שימו לב אם אתם מתעוררים עם כאבי פנים, כאב במפרק הבין לסתי, רגישות בשיניים ומראה של שיניים שחוקות. אם עולה חשד לכך פנו ושאלו את רופא השיניים שלכם מה ניתן לעשות, לעיתים נמליץ על סד לילה המונע פגיעה בשיניים.

לא להזניח נסיגת חניכיים

נסיגת חניכיים חושפת את צוואר השן וגורמת לרגישות בעת מגע עם קור או חום. ישנן סיבות רבות גורמות למחלות חניכיים אך במהותה זו מחלה חיידקית הנגרמת מחוסר הקפדה על היגיינה. מומלץ לפנות לבדיקה תקופתית, פעם בחצי שנה לרופא השיניים, ולבצע אבחון נתמך ע"י תצלומים רנטגניים ייעודיים. במידת הצורך רופאים מומחים ברפואת חניכיים, פריודונטיים, יסייעו לאחר בדיקה למצוא פתרונות טיפוליים יעילים.

* ד"ר אורון שמואלי, מנהל רפואי מרחב מרכז, כללית סמייל