דמיינו לעצמכם מה היה קורה אם יום בהיר אחד כל העולם שסביבכם היה מאבד את צבעוניותו והייתם רואים רק גוונים של שחור אפור ולבן. 10 אנשים מתוך מיליון אינם צריכים לדמיין מצב כזה, שכן, כך הם רואים את העולם. מצב זה מוגדר כעיוורון צבעים מוחלט ולרוב נגרם כתוצאה מפגם גנטי, מולד, שפוגע בתאי הרשתית (פוטורצפטורים מסוג מדוכים) המאפשרים קליטה של אורכי גל שונים (צבע) או כתוצאה מפגיעה נרכשת בקורטקס הראייתי (במוח).

ליקוי מסוג זה הוא נדיר ורוב הליקויים בראיית צבע מאפשרים תפקוד סביר, עד כדי כך שלעתים הלוקים בהם אינם יודעים שאין להם ראיית צבע תקינה. ליקויים בראיית צבע עלולים להיגרם גם כתוצאה ממחלות שונות הפוגעות בעצב הראייה, מחומרים כימיים, תרופות מסוימות (אם כי לרוב מצב זה הוא הפיך) ואף כתוצאה משינויי גיל.  מיקום וסוג הפגיעה משפיעים לא רק על היכולת לזהות צבע אלא עשויים לגרום גם לליקוי בחדות הראייה ולעתים אף לסינוור מוגבר.

הצבע מוסיף יופי, משפיע על טעמים וריחות, נקשר לרגשות ולמשמעויות שונות, מושך תשומת לב אך בעיקר מהווה בסיס להישרדות (זיהוי ואיתור של אוכל, רבייה, הסוואה וכו'). ראיית צבע תקינה, טריכרומטית, מאפשרת לראות כמות עצומה של צבעים (יותר ממיליון), הודות לרשתית, שם מתבצעת קליטה של אורכי גל שונים באמצעות שלושה סוגים שונים של קולטנים בשילוב תהליכים מאוחרים יותר במערכת הוויזואלית, ביניהם הקורטקס הראייתי, שמאפשרים שילוב של מידע המגיע מהקולטנים במנגנון של ניגודיות.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

ליקוי בראיית צבע יכול להופיע בצורות שונות, שכן חומרת וסוג הליקוי מגוונים. אדם עם ליקוי חמור בראיית צבע שאינו רואה צבע כלל (כפי שתואר קודם לכן) נקרא מונוכרומט. ליקוי חמור פחות נקרא דיכרומט, ואנשים עם ליקוי זה רואים צבעים אך באופן שונה מאנשים עם ראיית צבע תקינה, שכן יש להם רק שני סוגים של קולטנים מתפקדים (ולא שלושה). הליקוי הקל ביותר וגם השכיח ביותר נקרא אנומלוס טריכרומט. במצב זה, כל שלושת סוגי הקולטנים קיימים, אך סוג אחד לא מתפקד באופן יעיל ויוצר מצב שבו אין הפרדה טובה בין צבעים מסוימים, ולכן הם ייראו דומה.

סוג הליקוי מושפע מסוג הקולטן או הקולטנים הפגועים ונהוג להבדיל בין שני סוגים: אדום-ירוק, שמתאפיין בקושי להבדיל בין גוונים מסוימים של אדום וירוק. זהו הליקוי התורשתי השכיח ביותר אצל גברים (כ-8 אחוזים) המוכר גם כדלטוניזם ועובר דרך האם (X-linked).

כחול-צהוב, מצב נדיר, לרוב נרכש, אם כי יכול להיות כתוצאה מפגם גנטי, המתאפיין בקושי להבדיל בין כחול וירוק וראייה של הצבע הצהוב כאפור בהיר או כסגול.

אף על פי שהליקוי עלול להגביל תפקודים מסוימים ולהשפיע על בחירת עיסוק (טיס, חשמלאות, שיט, ציור וכו'), רוב עיוורי הצבעים יכולים לנהל חיים בריאים ושלמים ללא כל בעיה, שכן גם במצבים שלכאורה מצריכים שימוש בראיית צבע, כמו נהיגה, קיים פתרון (ניתן לזהות את מיקום האור ברמזור בלי להבחין בצבע האמיתי).

קיימות בדיקות שונות לאיתור ואבחון של סוג הליקוי וחומרתו, אך עדיין לא נמצא טיפול לליקוי התורשתי היות שאין אפשרות לתקן או להחליף את הקולטנים הפגומים, אך ישנן חברות שמציעות משקפיים מיוחדים המאפשרים שיפור של תחושת צבע לאנשים בעלי ליקוי מסוג אנומלוס טריכרומט באמצעות טכנולוגיה המסננת את אורכי הגל שגורמים לבלבול בין הצבעים השונים. התחושה המתקבלת היא חידוד (הפרדה) של צבעים שניתן היה לראותם גם קודם, אך הופרעו על ידי רעש של אורכי גל נוספים. ייתכן שבעתיד, עם ההתקדמות בתחום הביוטכנולוגיה והגנטיקה, יתאפשרו שינויים בגנום, ועל ידי החדרה של וירוסים עם הגן המתוקן של הקולטן הפגוע אל תאים מתאימים ייווצרו קולטנים תקינים.

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית

עד אז, אפשר להיעזר בכמה טיפים בחיי היומיום:

בחירת בגדים: יידעו את המוכר על הליקוי שלכם או הגיעו עם מישהו שיכול לעזור לכם להבדיל בין הצבעים השונים. כיום, קיימות אפליקציות במכשירי הסלולר שמזהות את הצבע של הבגד על ידי צילום.

מידת עשייה בזמן בישול: ניתן להיעזר במדחום שיספק אינפורמציה על מידת העשייה של העוף או הבשר.

מצב הטעינה של המכשיר הסלולרי או המחשב: לרוב, בנוסף לצבע (ירוק – מקסימום טעינה, אדום – הבטרייה עומדת להתרוקן) יש גם ציור שמראה את מצב הסוללה. ישנם מכשירים שונים שמצפצפים כאשר יש ירידה במצב הטעינה.

מציאת מכונית במגרש חניה: השתדלו לחנות ליד מקום שבו יש סימון קבוע. בנוסף, ניתן לתלות סרט בצבע לבן על האנטנה של הרכב לזיהוי.

צביעה וציור: מומלץ לכתוב על הטוש את שם הצבע. לילדים קטנים ניתן לעשות ציור שיגרום להבנה של הצבע. לדוגמא על טוש אדום לצייר תות.

מצגות והרצאות: כדאי ליידע את המורים והמורות ולבקש מהם שהכיתוב, הגרפים והתמונות ייכתבו בצבע שחור על רקע לבן (בעבר כתבו על לוח ירוק וזה היה מקור לקושי אך היום מצב זה פחות נפוץ).

חנות ירקות: כדי להבדיל בין סוגים שונים (כמו במקרה של תפוחים) ניתן להיעזר בכיתוב המפנה לזנים השונים. 

* הכותבת היא מרצה בחוג למדעי האופטומטריה במכללה האקדמית הדסה ירושלים.