בעשורים האחרונים עלתה, לשמחתנו, המודעות לסכנות שבחשיפה לשמש: מדי שנה מצוין שבוע סרטן העור, שבמהלכו כל אחד מוזמן לבדוק נקודות חן חשובות; עוד ועוד אנשים מפנימים את החשיבות שבמריחת קרם הגנה; וככלל, הזהירות וההימנעות מחשיפה לשמש עלתה עשרות מונים.
למרות זאת, רוב האנשים שוכחים שגם השפתיים חשופות לשמש, וכי גם הן עלולות לפתח סרטן עור. עד כדי כך המודעות לעניין נמוכה, שהשימוש בשפתונים להגנה על השפתיים, שחלקם מכילים מסנני הגנה, רווח דווקא בחורף – אז השפתיים נוטות להתייבש ולהיסדק – ולא בעונה החמה. זה הזמן לומר: ישנה חשיבות עצומה להגנה על השפתיים דווקא בקיץ, מקרני השמש החזקות.
הנזקים האפשריים לשפתיים
כדי להבין את החשיבות שבהגנה על השפתיים, נבהיר בראש ובראשונה: השפתיים מכוסות עור, כמו כל גופנו. במילים אחרות – מה שקורה לעור גופנו בעת חשיפה לשמש, קורה גם לעור השפתיים. יתר על כן, עור השפתיים דק יותר מעור הפנים למשל וכן דל במלנוציטים (תאי פיגמנט), ולכן חשוף יותר לנזקי הסביבה ובמיוחד לקרינה. לכן התייבשות והזדקנות של השפתיים הן תופעות שכיחות למדי בחשיפה ממושכת לשמש חזקה – וכך גם הרפס, שחשיפה לחום או לקור קיצוניים נחשבת אחד הטריגרים להתפרצותו.
אך הסכנה הגדולה יותר היא, כמובן, התפתחות סרטן העור בשל החשיפה לשמש. כיום ידוע ומוכח באופן מובהק שהקרינה האולטרה סגולה גורמת לנזקים בדנ"א שנמצא בתאים החשופים, אם זה עור הגוף ואם זה עור השפתיים. הנזקים הללו עשויים לגרום לסרטן העור.
נהוג לחלק את סרטן העור לשתי קבוצות – המלנומה, המתפתחת מנקודות החן, ושאר סוגי הסרטן שאינם מלנומה. הקבוצה השנייה היא הנפוצה ביותר, וכאן מדובר בסרטן שמתפתח מתאי האפידרמיס – תאי עילית העור. במקרה זה, הסרטן יכול להתפתח מהשכבה הבזאלית, התחתונה, של תאי האפידרמיס, או מהשכבה הקשקשית, העליונה יותר.
בלי לנסות להפחיד איש, יש לשים לב גם להבדל בין סרטן עור 'רגיל' לבין סרטן עור שמתפתח בשפתיים: האחרון נחשב מסוכן יותר, מהיר יותר וקטלני יותר, משום שהשפתיים עשויות רירית, ונחשבות לשכבה פנימית יותר בגוף. החיבור מהן אל בלוטות הלימפה יכול להיות מהיר מאוד, ושם הטיפול הופך להיות מורכב הרבה יותר.
הכלל ידוע: כל אדם שנחשף לקרני השמש, בייחוד בארצנו החמה, מומלץ שימרח על גופו קרם הגנה טרם יציאתו החוצה. אנשים שנמצאים זמן רב בשמש, וכן אנשים בעלי גון עור בהיר, זקוקים לקרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה יותר. ועל השפתיים – שפתון עם מקדם הגנהSPF30 ועדיף SPF50. שפתון רגיל, ללא מקדם הגנה, לא מגן כלל על השפתיים. שפתונים עם מקדם הגנה 10 מציעים הגנה מסוימת מקרני השמש, אך הגנה זו חלשה ולא אפקטיבית.
אגב, עניין זה תקף גם לגבי כל תכשירי האיפור הכוללים מקדם הגנה - רובם ככולם אינם 'עושים את העבודה' בצורה טובה, ואם יש בהם מקדם הגנה כלשהו, הרי הוא נמוך מאוד. ככלל, רק מקדם הגנה גבוה, שמספרו 30 לפחות, ועדיף 50, נחשב אפקטיבי לאורך זמן.
כדאי לזכור: קרינת השמש היום חזקה יותר ממה שהייתה בעבר; אנשים מבלים יותר ויותר בחופשות, שבהן החשיפה לשמש ארוכה יותר; ורבים בוחרים בטיפולים במכוני שיזוף, שגם הם עשויים להזיק.
עוד ב-mako בריאות:
>> איזו תוספת עדיפה: אורז או תפוחי אדמה? בדקנו
>> "יומיים אחרי הניתוח קרה נס – הוא חזר לדבר"
>> זהירות: המאכלים שיכולים לפגוע בחשק המיני
הנזקים נגרמים כבר מגיל צעיר
הנזק שגורמת קרינת השמש לעור הוא נזק מצטבר, ורובו נגרם עד גיל 20 – אז המודעות לנזקים נמוכה יותר, יחסית. אפשר לדמות את המצב הזה לקופת חיסכון, שבה אנו שמים מדי יום סכום כסף קטן: עם הזמן הסכום הזה יצטבר, עם ריבית דריבית, ויהפוך להיות גדול מאוד. כך נכון גם לגבי הנזק לדנ"א מקרני השמש: פגיעה קטנה לא תגרום נזק משמעותי, אך עם השנים הנזקים מצטברים והופכים לנגע טרום סרטני, ואחר כך לנגע סרטני. ההתפרצות, אם תקרה, תתרחש בדרך כלל רק בשלב מאוחר יותר, בסביבות גיל 60 ואילך.
את העובדה הזאת צריך להפנים כל אדם שגר בישראל שטופת השמש: גם אם אינכם שוהים בשמש לזמן ארוך, אתם חשופים לקרינה שלה, בשל היותנו תושבי מדינה חמה ושמשית מאוד. הנזק המצטבר יכול להתרחש גם במידה ולא שוהים שעות על גבי שעות על חוף הים, ולכן חשוב להגן על הגוף - וגם על השפתיים, שנזנחות ונשכחות בדרך כלל – כל העת, בעזרת תכשירים בעלי מקדם הגנה גבוה מספיק.
* ד"ר רון יניב הוא מומחה לרפואת עור ורפואה אסתטית