ליקוט פטריות הוא טרנד שתפס תאוצה בתקופת הקורונה, כשאנשים חיפשו תעסוקה ויצאו ליערות. אלא שהתחביב הרומנטי הזה יכול להיות מסוכן. יותר ויותר מלקטי פטריות מגיעים לאשפוז בעקבות אכילה של פטריות רעילות. ממש לאחרונה אושפזו שלושה בני אדם שליקטו באזור ירושלים אחד מהם במצב קשה עקב אי ספיקת כליות ופגיעה לבבית. בעקבות האירועים, קק"ל קראה לציבור להימנע מקטיף ומאכילת פטריות בלתי מזוהות.
"תופעת ליקוט פטריות ביערות מתגברת משנה לשנה", אומר אסף קרואני, מנהל מחלקת ניהול יער ומידע יערני באגף הייעור בקרן קימת לישראל. "ליער יש השפעה מטיבה עם הנפש, ופטריות כבר מזמן ידועות כסופר פוד איכותי". עוד הוא ממליץ שאם אתם מתכננים לצאת ללקט פטריות – אל תאכלו אותן. "זה לא כמו לקטוף זעתר או מרווה. כשאין ידע מתאים זה יכול לגרום לאסון. יש פטריות רעילות שמתחפשות לפטריות מאכל, יש פטריות שרעילות אפילו למגע. מי שאינו מומחה לא יכול לזהות, ולכן אם יש ספק - אין ספק.
קרואני מציין שיש מדריכים מקצועיים שמעבירים שיעורי ליקוט, אבל גם הם אינם מגינים מפני הסיכונים הכרוכים בפעולה. "זה עולם ומלואו ולמעשה גם מקצוענים לעיתים יכולים לטעות. 41% מההרעלות מתרחשות בקרב מבוגרים שטעו בזיהויין, ו-40% הם ילדים עד גיל שש שפשוט לא השגיחו עליהם, הם פשוט קטפו והכניסו לפה".
"כל אחד חושב שאם הוא קרא קצת על פטריות אז הוא יודע"
ממש בקרוב תצא המהדורה השלישית של מדריך כרתא לפטריות מאכל ורעל בישראל, בשיתוף הוצאת כרתא הקרן הקיימת לישראל ובעריכת ד"ר דליה לוינסון - חוקרת פטריות (מיקולוגית), במכון שמיר למחקר באוניברסיטת חיפה ומשרד המדע. שאלנו אותה למה כל-כך קשה להבדיל בין פטריות רעילות לכאלה הראויות למאכל, ומדוע בשום אופן לא כדאי להכין סלט מפטריות שמלקטים ביער. "ב-2020 שנה אחרי הקורונה, התגבר העניין בליקוט פטריות מהיער", היא מסבירה. "באותה שנה היו פי חמישה פניות למרכז הרעלים בבית חולים רמב"ם. כל אחד חושב שאם הוא קרא קצת על פטריות אז הוא יודע".
"עבור שלא מכיר, ליקוט פטריות הוא בעצם רולטה רוסית", ממשיכה לוינסון. "הטובות למאכל מחקות את הרעילות. הניואנסים הם לפעמים כל כך קטנים. אמנית כוזבת (Amanita proxima) למשל, היא פטרייה מאד רעילה הדומה מאד לאמנית ביצתית שכן טובה למאכל. הן גדלות יחד מתחת לאלונים, שתיהן בשרניות ומפתות, אבל לרעילה יש רגל 'תפוזית' ואין לה נטיפים על הכובע כמו לאמנית הביצתית. לעיתים גם אנשים מיומנים לא מבחינים בשינויים הקטנים האלה".
לוינסון מזהירה מפני הרעלה שיכולה להיות קשה מאד ואף לפגוע באיברים חיוניים כמו כליות, כבד ולב. "לפני כשנתיים אושפזה מישהי לשמונה חודשים לאחר שצרכה אמנית כוזבת. אם לא יודעים להבדיל בין פטריות כמו שמבדילים בין מלפפון לעגבנייה למשל – פשוט לא צריך לקטוף. אין שום מבחן קל ובטוח המאפשר להבחין בין פטריות מאכל לרעילות".
למה בעצם אסור לקטוף פטריות?
"אסור בתכלית האיסור להוציא אבן או פטרייה משמורות טבע, הקנס הוא 700 ₪. ביערות קק"ל אפשר ללקט. אני לא יודעת אם זה נכון לאסור על ליקוט פטריות. צריך פשוט לחדד את תרבות הליקוט ולהעניק כלים נכונים לאיסוף. בעיקר צריך להזהיר ולומר שמי שאינו מיומן מסתכן בסכנת חיים".
חלילה נפגעתי עקב אכילת פטרייה - עליי לצלם אותה ולהציג במיון?
"מאוד חשוב לדעת איזה סוג של פטריה גרמה להרעלה, ולכן, אם יש אפשרות מומלץ להביא תמונות שלה. ברוב ההרעלות הטיפול יהיה טיפול תמיכה לסימפטומים, בפטריות ההזיה יש רק נוגד הרעלה אחד שהוא אטרופין".
מה הסיכוי למצוא פטריות רעילות גם בסופר?
"אין כזה. בסופר הפטריות עוברות פיקוח של משרד החקלאות. פטריות בר לא מגיעות לשם".
"אנשים מלקטים רק על סמך תמונה בפייסבוק - זה בלתי נתפס"
מיא גינזבורג מדריכת טיולי ליקוט בגליל מוסיפה: "מי שלומד את הדברים מהבסיס אין סיבה שיטעה. הבעיה היא שאנשים משתמשים בידע מקדים שאינו רלוונטי. למשל מביאים ידע ממדינות אחרות. אני מלקטת בעולם ותמיד אתייעץ עם מישהו מקומי כי יכול להיות שיש מינים שאני לא מודעת אליהם. אני מלמדת להסתכל על חמישה מאפיינים, כובע, מה נמצא מתחת לכובע, הרגל, מה מקיף את הרגל האם יש טבעת ואם יש נרתיק, שכבה שנראית כמו ביצה. יש הרבה דברים שאנשים לא יעזו לעשות בלי הכשרה בסיסית ודווקא ליקוט פטריות שזה עניין של חיים ומוות אנשים עושים רק על סמך תמונה בפייסבוק. זה בלתי נתפס".
לסיכום - אלא אם אתם מומחים לתחום, כדאי שתמשיכו ליהנות בטבע בלי להסתכן באכילת פטריות, שכן כאמור מדובר בתופעה שעלולה להיות מסוכנת ביותר לבריאות שלכם.