"גז גלקסי" הפך לשם נרדף לדור החדש של תחמוצת חנקן, הזמינה בחנויות למוצרי עישון ובאינטרנט, מה שאנו מכנים גז קצפות או גז צחוק. הכימיקל – שבעבר היה ידוע כ"ווִיפִּיטס" או "נִיטרוֹס" – נצרך על ידי שאיפתו לריאות כדי לקבל תחושת "היי". מוצרי החברה מעוצבים בעיצובים פסיכדליים עם טעמים המזכירים סיגריות אלקטרוניות כמו "לימונדה אבטיח" ו"פטל כחול", ויש עליהם מעט הגבלות חוקיות, כך שלא פלא שהם צוברים תאוצה, כפי שדווח ב-New York Magazine, בכתבת שער שכותרתה "מגפת הסמים הבאה היא בטעם פטל כחול". כמו הרבה תופעות אחרות, הוא החל לצבור פופולריות בסגרים שחווינו במגפת הקורונה, וכמובן, הפך ויראלי בטיקטוק. והשימוש הנרחב הוביל גם לדיווח על תופעות לוואי חריגות ומדאיגות.


החמצן דו חנקני Nitrous oxide (N2O) הוא חומר בעל שימושים בתעשיית המזון כחומר עזר לייצור קצפת, ובמערכת הבריאות הוא משמש כחומר להרדמה, טשטוש ושיכוך כאב. גם בישראל הוא הפך בשנים האחרונות פופולרי לצורכי פנאי, בייחוד בקרב ילדים ובני נוער, בין השאר בשל העובדה שהוא קל להשגה וחוקי לחלוטין, ואפשר לרוכשו בסופרים, בפיצוציות או דרך האינטרנט. הסיכונים הבריאותיים הכרוכים בשימוש זה כוללים כאבי ראש, סחרחורות, דפיקות לב מואצות, מחסור בוויטמין B12, ואף מוות. נוסף לכך, השימוש בגז צחוק עלול לגרום לנזק נוירולוגי, פגיעה במערכת העצבים, ולבעיות בריאותיות חמורות אחרות.


"אם עברו חמש דקות בלי שאיפה, הלב שלי התחיל לדפוק בחוזקה"

עובד בחנות למוצרי עישון בשםCloud 9 באזור אטלנטה, המנוהלת על ידי המשפחה שיצרה את מותג גז גלקסי וניהלה אותו עד אוקטובר 2024, סיפר למגזין neoscope שראה לקוחות חוזרים כמה פעמים ביום כדי לקנות מכלים ואפילו מכלים גדולים של גז. כשחזרו, רבים מהם התקשו ללכת, סבלו מרעידות ודיברו באופן לא ברור. לבסוף, החל העובד לשקר ללקוחות ולומר שמלאי הגז אזל מהחנות, מחשש שמישהו יפגע בעצמו או באחרים תוך כדי שימוש. החשש הזה היה מוצדק במיוחד, לאחר שבחודש שעבר נהג בג'ורג'יה נתבע על כך שפגע למוות ברוכב אופניים בזמן ששאף את הגז.

תחמוצת חנקן נחשבה בעבר לסם המסווג כ"מסוכן אך אפשר לשרוד אותו בשימוש מתון", אך זמינותו, בתוספת חומרים נוספים שמכניסים אליו הופכים אותו למסוכן יותר. מגזין NYMag מציג מקרה של אמנית קעקועים בת 25 מטקסס שהתמכרה לגז. לאחר שנתקלה בסם במסיבה, החלה להשתמש בו באופן תדיר עד שחנות העישון המקומית שלה הציעה לה מבצע: מכל אחד חינם על כל חמישה שהיא רוכשת. "חיי סבבו סביב שאיפת ניטרוס, 24 שעות ביממה", סיפרה, "לא יכולתי לנשום בלעדיו. אם עברו חמש דקות בלי שאיפה, הלב שלי התחיל לדפוק בחוזקה."


זמן קצר לאחר שהשימוש הפך כרוני, החלה לאבד שיער, אחר כך את היכולת ללכת ולשלוט בתפקודי הגוף, כולל במעיים, וסבלה מהתקפים תכופים. לאחר ארבע תאונות דרכים ואובדן מוחלט של שליטה מוטורית, סבתה לקחה אותה לבית חולים, שם התברר שהיא משותקת, יש לה קרישי דם בריאות וציסטה במוח. עובדת לשעבר בCloud 9-, ככל שגז גלקסי הפך פופולרי יותר, כך הפכו הלקוחות מוזרים יותר". הלקוחות שמגיעים לקנות את זה הם יותר ויותר צעירים", אמרה, "היה אפשר לראות שהם לא במצב טוב, בקושי אפשר להבין מה הם אומרים."


"מחפשים סרטונים על הגז, ומקבלים הרצאה על צבירי גלקסיות"

אפרופו ויראליות בטיקטוק, מקרה משעשע אחד קרה בשנה שעברה לאסטרופיזיקאית רייצ'ל פטרנו-מהלר, שהופתעה לגלות שסרטון טיקטוק שהעלתה בינואר צובר לפתע מאות אלפי צפיות. הסרטון עסק בגז שנמצא בצבירים של גלקסיות, חומר צפוף וחם שפולט קרני רנטגן, שחוקרים משתמשים בהן כדי להעריך כיצד החומר האפל עשוי להיות מחולק ביקום. פטרנו-מהלר התרגשה מהפופולריות הפתאומית של הסרטון, עד שהבינה מדוע הסרטון הפך לוויראלי. "טיקטוק," הזהיר משתמש אחד בתגובה, "זה לא גז הגלקסיה הנכון." כן כן, הפופולריות של הסרטון לא נבעה מהתעניינות ציבורית מחודשת באסטרופיזיקה של גלקסיות, אלה היו ילדים שמחפשים את הגלקסי גז.

@rpm4707 Why do galaxy clusters have X-ray gas in them? #astronomy #astronomytok #astrophysics #astrophysicist #galaxycluster ♬ original sound - Rachel Paterno-Mahler

ואצלנו בישראל

על אף הנתונים המעטים, גורמי המקצוע מעריכים כי ישנה בארץ עלייה בשנים האחרונות בשימוש לרעה בגז קצפות, ובוודאי בתקופת המלחמה ((אם כי אין בנמצא גז בטעמים כמו הגלקסי). בבית החולים רמב"ם אמרו לנו בעבר כי בשנת 2024 הגיעו לבית החולים לא מעט מטופלים שנזקקו לטיפול בעקבות השימוש, לעומת מטופל אחד בלבד בשנת 2023. וד"ר משה הרשקוביץ, רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית בבית החולים רמב"ם, טען כי "מה שאנחנו רואים כרופאים זה רק קצה הקרחון".

גז קצפות (צילום: shutterstock_P. Qvist)
גז קצפות|צילום: shutterstock_P. Qvist