בשנים האחרונות ובעקבות הבהלה לטיקטוק, נולדו להם טרנדים רבים ושונים. אחד הטרנדים בקרב ילדות הוא לטפח את עורן הצעיר והעדין עם תכשירי טיפוח המכילים רכיבים פעילים שלא נבחנו ולא נוסו על עורם של ילדים.

סרטוני הילדות מציגים שגרת טיפוח מורכבת, מרובת שלבים בבוקר ובלילה, הכוללת שגרת איפור מלא לפנים (כולל מייקאפ). יתרה מכך, בסרטונים רבים שאימהות מעלות הן נראות מאפרות ילדות בכל הגילים, מגיל שנה ואילך, ואימהות רבות לא מונעות מבנותיהן לקנות ולהשתמש במוצרי טיפוח עדינים ואיפור קל כי החברות שלהן עושות זאת. אז מה בעצם הבעיה? הנה כמה מהן:

>> מה אנחנו באמת חושבים על בת 10 ששמה חומצה על הפנים

תכשירים לעור בוגר

רוב התכשירים פותחו ומיועדים לעור בוגר ולא מתאימים לילדים, ועלולים להזיק לעור רך ועדין. מוצרי טיפוח למבוגרים לא נבדקו על ילדים ובני נוער, אז אנחנו לא יודעים אם הם בטוחים לשימוש על ידי משתמשים צעירים יותר. העור של הילדות מאוזן, חלק ועדין, והחשיפה היומיומית לתכשירים המכילים מרכיבים פעילים עלולה להפר את האיזון הטבעי הזה.

תחילת בגרות

נכון, גיל הבגרות ירד וירד עם השנים וכיום ילדות רבות נכנסות לגיל שינוי הורמונלי מוקדם יותר, בנות 12-9 מתמודדות לפעמים עם אקנה, וכאן אולי באמת יש מקום להתחיל לטפח את העור כדי לנקות אותו ולהשיב לו איזון. עם זאת, גם במקרים כאלה עדיין אין צורך להשתמש בחומרים אגרסיביים במונחים של שגרת פנים מורכבת או תכשירים עם כימיקלים קשים, מרכיבי בישום וריח, מרכיבים כימיים חזקים כדוגמת פילינג או רטינול.

מה בסל הטיפוח

בין התכשירים שמציגות הילדות רואים קרמים לעור בוגר, המכילים רטינול, ויטמין C, פפטידים וקולגן; מסכות לפנים המכילות חומרים הנחשבים אלרגנים (כמו ריר חלזונות), פירות, הידרוג'ל ועוד; מייק אפ, קונסילר ומסקרה. כרופאת עור ואם לילדים בגילים אלה, המלצתי היא לקחת אחריות ולהיות בטוחים אילו חומרים הילדים מורחים על הפנים. מסכה תמימה של נסיכות עלולה להכיל אלרגנים ורכיבים שיעוררו תגובה עורית חריפה, אלרגיה קשה, יובש ועוד. ישנם רכיבים שנשמעים לא מזיקים אבל לא מיועדים להימרח על עור עדין כל כך.

מסכת יופי (צילום:  BLACKDAY, shutterstock)
ודאו אילו חומרים הן מורחות על הפנים|צילום: BLACKDAY, shutterstock

לקום בבוקר עם עור שזוף

גם התכשירים לגוף לא תמיד תמימים - ילדות מורחות על גופן ברונזרים ושימרים או שהן מורחות תכשירי שיזוף לפני השינה ומצפות להתעורר שזופות בבוקר. קיימים חידושים רבים שקיבלו אישור ממשרד הבריאות, אבל הם לא מיועדים לעור של ילדים.

חשיפה לאלרגנים

החשיפה הלא מבוקרת למוצרי טיפוח ואיפור בגיל מוקדם עלולה לעורר רגישות עורית לאלרגנים הנמצאים בחלק מהמוצרים המסחריים, אם זה בושם או חומרים משמרים, ולכן ילדות אלה נמצאות בסיכון לפתח אלרגיות בהווה ובעתיד.

רכיבים מיותרים

תכשירים לעור בוגר עשויים להכיל קולגן המיוצר באופן טבעי בגופנו, הקולגן בדרך כלל בטוח לשימוש על העור, אבל מיותר לילדים! לילדים יש הרבה קולגן באופן טבעי כך שהם לא צריכים להשלימו ממקור חיצוני. הבעיה מחריפה במקרה של שימוש מוגזם או אם המוצר מכיל מרכיבים חזקים המיועדים למבוגרים.

קולגן (צילום: Sokor Space, shutterstock)
קולגן. מיוצר באופן טבעי ומיותר לחלוטין לילדים|צילום: Sokor Space, shutterstock

פגיעה במחסום העור

רטינול הוא אחד המרכיבים החזקים ביותר שיכולים לפגוע במחסום העור, ולכן השימוש בו עלול לגרום לבעיות של גירוי ויובש, צריבה וקילוף - ולא רק בילדים. שימוש לאורך זמן יחליש את מחסום העור ויהפוך אותו לפגיע ורגיש.

רטינול (צילום:  Aleksandra Gigowska, shutterstock)
עלול לגרום לבעיות של גירוי ויובש, צריבה וקילוף |צילום: Aleksandra Gigowska, shutterstock

מה כן כדאי?

אם כבר הילדה מתעניינת בטיפוח העור, רצוי וכדאי להנחיל את החינוך להגנת העור, לשימוש במקדם הגנה שנבחר והותאם אישית, מתוך הבנה שעור בריא הוא עור יפה ויש להימנע ככל האפשר מנזקי השמש, הכוללים כתמים, כוויות ואף סרטן העור.

אישה מורחת קרם הגנה מהשמש (צילום: Matt Moloney UNSPLASH)
חינוך להגנת העור|צילום: Matt Moloney UNSPLASH

נכון שכיום קיימים גם מוצרים המיועדים לילדים, כתכשירים עם מסנני קרינה, קרמי לחות וחומרי ניקוי שנבדקו לשימוש בתינוקות וילדים ומכילים מרכיבים מתונים או עדינים יותר, היפואלרגנים (נבדקו אלרגנית) ומפוקחים ספציפית לסבילות בשימוש באוכלוסיות צעירות אלה, אבל גם אותם כדאי קודם לבדוק לאט לאט ולראות את התגובה להם, לוודא מה הם מכילים ואילו אישורים קיבלו.

ד"ר סיון מרסר היא מומחית ברפואת עור אסתטיקה ולייזר