בסופ"ש האחרון הגיעה לחדר המיון בבית החולים סבן לילדים שבסורוקה, שקד, ילדה כבת 9, לאחר שננשכה על ידי זאב בגן הלאומי ממשית, ליד דימונה. מבית החולים נמסר כי עם הגעתה, היא טופלה בחדר ניתוח לצורך שטיפות ותפירת הפצעים שנגרמו וכן קיבלה חיסון לכלבת וטיפול תרופתי. מצבה מוגדר כעת טוב, והיא מאושפזת בבית החולים לצורך מעקב.
בשיחה עם N12, שחזר אביה, ארנון, את הרגעים הדרמטיים: "הכל קרה תוך שניות. הזאב תפס את שקד בראש בנשיכה וגרר אותה החוצה כ-15 מטר. היא התעוררה וניסתה להיאבק בו. הוא שחרר את הראש ותפס אותה בכף היד. אני הגעתי אליה והברחתי אותו". עוד סיפר כי "הילדה צרחה מפחד ואחר כך מכאב. לקח לה הרבה זמן להבין את הסיטואציה, היא חשבה שזה חלום". האב ציין כי גם לאחר התקרית, הזאב המשיך להסתובב בין האוהלים.
מנזק תפקודי דרך פגיעה אסתטית ועד כלבת – סכנות הנשיכה
ד"ר אור קפלן, רופא בכיר במיון בית החולים לילדים, מסביר בראיון ל-mako בריאות, כי ישנם כמה סיכונים במקרה של נשיכה על ידי בעל חיים, ביניהם זיהום האזור כתוצאה מהחיידקים הנמצאים בפה החיות או בציפורניהן. "בהתאם לעומק הנשיכה, תיתכן פגיעה ברקמות באזור, נזק תפקודי או פגיעה אסתטית", הוא מציין.
לדבריו, בניגוד לחיות בית שבדרך כלל מחוסנות, בעת נשיכה על ידי חיית בר, כמו במקרה הזה, ישנה סכנה גם להידבקות במחלת הכלבת. "זהו וירוס שתוקף את מערכת העצבים ועלול להיות קטלני", מזהיר הד"ר. לדבריו, אחד הסימנים המחשידים לכך שחיית בר נגועה בכלבת, היא התנהגות מוזרה ולא טיפוסית, התקרבות לאנשים ואגרסיביות. הוא מציין כי מחלת הכלבת היא מחלה מסוכנת מאוד, אך באמצעות חיסון ניתן למנוע את התפתחותה בגוף. "מרגע התפרצות המחלה והופעת התסמינים, בין השאר כאבי ראש, כאבי שרירים, הזיות, התכווצויות ודום נשימה, כבר לא ניתן לטפל בה".
ההחלטה אם לחסן את מי שננשך על ידי בעל חיים, מתקבלת לאחר בדיקה מול משרד הבריאות. "החיסון נגד כלבת הוא חיסון מאוד כואב ולא נעים, שניתן במספר מנות, ולכן אנחנו מנסים להימנע ממנו", מציין ד"ר קפלן. "אם ישנה אפשרות לאתר את החיה או את בעליה, ניתן לדעת אם היא מחוסנת נגד כלבת. במקרה שלא, ההוראות יינתנו על ידי לשכת הבריאות המחוזית בהתאם לנתונים העומדים לרשותם – אם משרד הבריאות מעודכן על התפרצות כלבת באזור שבו התרחשה הנשיכה, או אם החיה נתפסה, אז תיעשה בדיקה לאחר שיכניסו אותה להסגר". עם זאת, הוא מסביר כי ברוב המקרים, לאחר נשיכה של חיית בר, ההחלטה היא לתת חיסון כלבת.
כמו כן, הד"ר מציין כי מלבד חיסון נגד כלבת, גם חיסון טטנוס רלוונטי למקרים מעין אלה. "חיסון טטנוס ניתן במסגרת חיסוני השגרה שניתנים לילדים. אם ילד מגיע אלינו לאחר שננשך על ידי בעל חיים, אנחנו בודקים אם אכן קיבל את החיסון ואם הוא בתוקף, או שנדרשת מנה נוספת לרענון. טטנוס היא מחלה שנגרמת מרעלן של חיידק שמזהם את הפצעים, והיא מחלה העלולה להיות קטלנית, לכן חשוב להתחסן. אם הילד מחוסן והחיסונים שלו בתוקף, לאחר אישור רופא, אין צורך להתחסן לטטנוס שוב לאחר נשיכה".
מה ניתן לעשות במקרה של נשיכה?
"כטיפול ראשוני, ובמטרה להפחית זיהומים, חשוב לשטוף היטב את האזור הפגוע עם מים וסבון, ואם ניתן - לחטא את הפצע עם יוד או עם אלכוהול. אם קיים חתך עמוק, יש להגיע מיידית למיון, שם במידת הצורך הרופאים יטפלו בחתכים ויתפרו את הפצעים. חשוב לציין כי גם במקרה של נשיכה שטחית, עדיין חשוב להתייעץ עם לשכת הבריאות המחוזית לגבי האפשרות למתן חיסון נגד כלבת, ובמקרה שהלשכה סגורה, יש להגיע לחדר מיון או מרפאה קרובה", מסביר ד"ר קפלן.