גאווה מרקיעת שחקים: במערך העיניים בבילינסון מקבוצת כללית מעבירות בימים אלה מדריכות סימולטור בוגרות חיל האוויר, הדרכות מיוחדות למתמחים ברפואת עיניים באמצעות הידע והמיומנויות שרכשו בעת הכשרת טייסי קרב, והן מכינות אותם לאתגרים המורכבים הצפויים בחדר הניתוח.
מדובר במרכז הדרכה ייחודי וראשון מסוגו בעולם המדמה באופן מדויק חדר ניתוח אמתי, ובו מתאמנים עשרות מתמחים על מערך סימולטור כדי לבצע ניתוחי קטרקט. היוזמה היא פרי פיתוחם של בכירי המנתחים של מערך העיניים בבילינסון ושל סא"ל גיל לחוביצר, מנכ"ל חברת הרמוניקס וראש ענף הסימולטורים של חיל האוויר בדימוס. המרכז מיישם שיטות הכשרה ייחודיות המבוססות על עקרונות הכשרת טייסי קרב, ומאפשר למתמחים להתנסות בתרחישי ניתוח סטנדרטים ובמצבים מורכבים ובלתי צפויים המדמים מציאות באמצעות סימולטורים מתקדמים.
בראיון ל-mako בריאות מסביר לחוביצר כי המערכת למעשה מאפשרת למנתחים להתנסות ביעילות בסימולציה המדמה ניתוחים ממשיים, מה שמאפשר לקבל החלטות באופן יעיל ומהיר יותר תוך הפקת לקחים ולמידה מטעויות. "מתמחים שמתנסים בשיטה מדווחים על צבירת ידע פרקטי שמסייע להם בפועל לבצע את הניתוחים ברמה מקצועית וטובה יותר, ויתרה מכך – היא מאפשרת להם להשתפר מפעם לפעם בזכות האפשרות לנתח סיטואציות ולפעול בהתאם", הוא מסביר.
"הם מעידים כי הם מייחסים חלק משמעותי מההצלחה שלהם בחדרי הניתוח לאימונים שביצעו באמצעות הסימולטור ומערך ההדרכה הייחודי שאותו הקמנו במיוחד עבורם. אין לי ספק שהשימוש בכלים אלה שנבנו לפי שיטות מוכחות, משפר באופן משמעותי את הרמה של המנתחים הצעירים ומרחיב את הניסיון שלהם בעת תרחישים שונים ומגוונים, לרבות סיבוכים במהלך הניתוח".
בבית החולים מסבירים כי בשונה מהכשרת המנתחים המוכרת, מטרת המיזם היא לשדרג את רמת המיומנויות של המתמחים בזמן ניתוחים אמתיים וכך גם לשפר באופן דרמתי את בטיחות החולה.
בבילינסון המתמחים מבצעים את הניתוח הפיזי הראשון שלהם, רק לאחר שהתאמנו פעמים רבות בטיפול בתרחישים חיוניים באמצעות הסימולטור ולאחר שהוסמכו על ידי הצוות במרכז ההדרכה. ד', מתמחה ברפואת עיניים, הוא רופא מתמחה הלוחם ביחידה מובחרת. במהלך השנה האחרונה הוא שרת ימים רבים במילואים ונוצר פער משמעותי בינו לבין מתמחים אחרים בהכשרה הניתוחית שאותה היה צריך להשלים. "באמצעות ההתנסות בסימולטור הצלחתי להשלים את הפער הזה, בזכות תוכנית ניתוחים מוגברת שבה התנסיתי אחת לשבוע. נדהמתי לגלות שכך הצלחתי למעשה 'ליישר קו' ולשמור על רמת מיומנות כירורגית גבוהה", הוא מספר.
"רפלקס התגובה הנכונה למצב הרפואי שהתפתח הוא המפתח להצלחה"
ד"ר יפתח יסעור, מנהל מרפאת אוקולופלסטיקה במערך העיניים בבילינסון מקבוצת כללית, שיזם את הקמת מרכז ההדרכה הייחודי, אומר כי "סביבת העבודה של הטייס הבודד בקוקפיט ושל מנתח העיניים העובד תחת המיקרוסקופ מאוד דומים. בשני המקצועות מתחילים את ההכשרה בגיל צעיר יחסית, ללא ידע או ניסיון קודם ודי מהר אתה נדרש לביצוע פעולות מדויקות ומורכבות במיוחד, בעלות פוטנציאל התלקחות למצב בסיכון גבוה המתפתח תוך זמן קצר. רפלקס התגובה הנכונה למצב הרפואי שהתפתח הוא המפתח להצלחה. לכן, היה מתבקש לקחת את יכולות ההכשרה הגבוהות שהתפתחו בחיל האוויר הישראלי ולהכיל אותן על עולם הרפואה השמרני ולייצר חדשנות אמיתית".
פרופ' אירית בכר, מנהלת מערך העיניים בבילינסון מקבוצת כללית: "מתוך חזון והשראה יוצאי דופן, עשינו 'קופי-פייסט' מחיל האוויר לבילינסון. אנחנו פוגשים את המתמחים בחדרי הניתוח וכבר רואים את השיפור העצום ברמת המיומנות והביצועים שלהם שבסופו של דבר תורמים רבות גם למטופלים". לחוביצר אומר לסיום כי הוא צופה שהשיטה פורצת הדרך תחדור לתחומים נוספים ברפואה. נראה כי השמיים הם בהחלט הגבול.