תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה ומגפותיה. כולנו מקווים לשנה בריאה ושקטה, אבל העולם כרגיל ניצב בפני איומים בריאותיים משמעותיים, ומדענים מזהירים כרגיל ממגוון מחלות שעלולות להתפרץ ולהפוך למשבר גלובלי, ושינויים אקלימיים, תנועת אוכלוסיות והפחתת שיעורי החיסונים רק מעצימים את האיום. זאת הרשימה שמדירה שינה מעיני אנשי המדע, כפי שסיפרו ל-The Mirror.

מחלה X

מחלה X אינה מחלה ספציפית, אלא שם קוד למחלה שעדיין לא זוהתה. האיום מזיהום נגיפי או חיידקי מסתורי אמנם אינו ברור עדיין, אך הוא ממשי מאוד, ומדענים מזהירים ממשלות להיערך להפתעות. פתוגן כזה יכול להתפשט במהירות ולהיות בעל שיעורי תמותה גבוהים. על פי ד"ר מייקל הד, חוקר בכיר בבריאות גלובלית באוניברסיטת סאות'המפטון, "מחלה X היא אחת המחלות שסביר ביותר שתוביל להתפרצויות חמורות, ואולי אף תסלים למגפה. אם התפרצות כזו תתרחש באופן פתאומי, העולם כנראה לא יהיה מוכן לכך, כפי שקרה עם ההלם הגלובלי שנגרם על ידי נגיף הקורונה".

רק לאחרונה, למשל, גרמה מחלה כזו למותם של לפחות 31 אנשים - רובם ילדים - באזור פאנזי ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו. בין ה-24 באוקטובר ל-5 בדצמבר דיווח ארגון הבריאות העולמי על יותר מ-400 מקרים של מחלה בלתי מזוהה במקום. הסימפטומים הנפוצים כללו חום, כאבי ראש, כאבים בגוף ושיעול חמור. עם זאת, המקרים החמורים ביותר היו קשורים לעיתים קרובות לתת-תזונה קיצונית.

תסמינים: לא ידוע. תסמיני המחלה יוכלו להשתנות בהתאם למקור הזיהום – אם הוא נגיפי ייתכנו שיעול או קוצר נשימה, ואם הוא חיידקי ייתכנו בעיות במערכת העיכול.

קדחת דנגי

קדחת הדנגי היא מחלה ויראלית המועברת על ידי יתושים ונחשבת לנפוצה ביותר בעולם. מדי שנה מדווחים עשרות מיליוני מקרים, ו-25 אלף איש מתים ממנה. המחלה נפוצה בעיקר בדרום אמריקה ובדרום-מזרח אסיה, אך בשל שינויי אקלים, מתרחשות התפרצויות רבות יותר בדרום אירופה. מדינות כמו צרפת, איטליה וספרד הן הנפגעות העיקריות, וראינו השנה התפרצויות גם בחצי האי סיני. המומחים חוזים עלייה במקרי קדחת הדנגי ב-2025 בעיקר בדרום אירופה.

תסמינים: חום, כאבי ראש, כאבי מפרקים ופריחה ייחודית של נקודות מוגבהות מעט. במקרים חמורים, המחלה עלולה לגרום לדימומים בחניכיים, הקאות חוזרות וכאבי בטן עזים.

קדחת דנגי ברישיקש (צילום: shutterstock)
התפרצויות רבות יותר מתרחשות בדרום אירופה|צילום: shutterstock

צ'יקונגוניה

ב-2024 תועד מקרה אחד בלבד של צ'יקונגוניה באירופה, אך החוקרים חוששים מעלייה אפשרית בשנה הקרובה. גם מחלה זו מועברת על ידי יתושים ונפוצה בעיקר בדרום אמריקה, בייחוד בברזיל, שם דווחו למעלה מ-400 אלף מקרים בין אוגוסט לאוקטובר 2024.

תסמינים: חום גבוה וכאבי מפרקים המופיעים חמישה ימים לאחר ההדבקה. רוב החולים מחלימים בתוך שבוע, אך יש מקרים שבהם כאבי המפרקים נמשכים זמן רב יותר.

קדחת מערב הנילוס

כ-80 אחוז מהנדבקים בנגיף מערב הנילוס לא מראים סימפטומים, אך ל-20 אחוז הנותרים עלולה להתפתח קדחת מערב הנילוס החמורה. הנגיף מועבר בעיקר על ידי יתושים, אך גם דרך תרומות דם והשתלות איברים. בישראל המחלה תועדה לראשונה ב-1950, ובעשורים האחרונים היא מופיעה בארץ כל שנה. גל משמעותי במיוחד נרשם בשנת 2000, עם 425 חולים. ב-2024 הגיע מספר הנדבקים לשיא של יותר מעשרים שנה, כך שעקבנו אחריה לא מעט.

תסמינים: כאבי ראש, חום, עייפות ונפיחות בבלוטות הלימפה. במקרים חמורים יותר, המחלה עלולה לפגוע במערכת העצבים ולגרום לדלקת קרום המוח או דלקת מוחית.

יתוש הנמר האסייתי (צילום: 123RF‏)
מספר הנדבקים הגיע לשיא של יותר מעשרים שנה|צילום: 123RF‏

חצבת

המחלה הנגיפית המידבקת מאוד נפוצה בעיקר בקרב ילדים צעירים. ב-2023 גרמה המחלה למותם של למעלה מ-107 אלף בני אדם ברחבי העולם. גם אצלנו בישראל אובחנו חולי חצבת, העלולים להעיד על תחלואה בהיקפים גדולים יותר מהמדווח.

תסמינים: תסמינים ראשוניים דמויי שפעת, ולאחריהם מופיעה פריחה ייחודית שמתחילה בפנים ומתפשטת לכל הגוף.

מחלת החצבת, אילוסטרציה (צילום: 123RF‏)
מידבקת מאוד|צילום: 123RF‏

קורונה

נגיף הקורונה ממשיך להתפשט ולהשתנות עם הופעת זנים חדשים. למרות חיסונים ופיתוחים רפואיים, הנגיף ממשיך להוות איום על בריאות הציבור.

תסמינים: שיעול מתמשך, חום גבוה ושינויים בחוש הריח או הטעם, וכן עייפות, כאבי גרון, כאבי ראש ותסמינים דמויי הצטננות.

חולה קורונה (צילום: שאטרסטוק)
מחכים לווריאנט הבא|צילום: שאטרסטוק

כולרה

מחלה חיידקית הנגרמת מזיהום במי שתייה או מזון מזוהמים, נחשבת לאיום משמעותי על בריאות הציבור.
תסמינים: שלשולים מימיים חמורים, הקאות עזות וכאבי בטן.

שפעת העופות

שפעת העופות נחשבת למקור אפשרי למגפה עולמית. זן הנגיף H5N1 מדביק בעיקר בני אדם העובדים עם בעלי חיים נגועים. גם בישראל התגלו כמה מקרים השנה, ועוררו דאגה.

תסמינים: חום גבוה, עייפות וכאבי ראש קשים.

חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה

עמידות לאנטיביוטיקה ממשיכה להוות איום בריאותי עולמי. חיידקים עמידים, כמו אי-קולי, עלולים לגרום לזיהומים חמורים.

תסמינים: תלוי בסוג הזיהום – לדוגמה, שלשולים, הקאות וכאבי בטן במקרה של זיהום במערכת העיכול.

חיידקים עמידים (צילום: youtube)
איום בריאותי עולמי|צילום: youtube

שעלת

שעלת היא זיהום חיידקי שמדביק בעיקר תינוקות וילדים קטנים, ועלול להיות קטלני ללא טיפול, והשנה נרשמה עלייה במחלה, גם בישראל – המספרים השנה היו הגדולים ביותר מאז גל התחלואה של 2015. חיסון הוא ההגנה הטובה ביותר נגד שעלת, וחשוב מאוד שנשים בהיריון ותינוקות יקבלו את החיסונים שלהם במועד הנכון.

תסמינים: תחילתה של השעלת עשויה להיראות קלה, עם תסמינים דמויי הצטננות כמו נזלת וכאבי גרון. עם זאת, בתוך כשבוע המחלה מתקדמת להתקפי שיעול חמורים המלווים ב"שריקה" ייחודית בעת נשימה עמוקה, קשיי נשימה והפרשת ריר סמיך.

אישה משתעלת (צילום: סאלי פאראג)
תחילתה של השעלת עשויה להיראות קלה|צילום: סאלי פאראג

>> השעלת מתפשטת בארץ ובעולם: כל מה חשוב לדעת על טיפול ומניעה

גרדת (סקאביאס)

גרדת היא מחלת עור מידבקת הנגרמת על ידי טפיל המתחפר בעור וגורם לגרד ופריחה. בבריטניה נרשמה עלייה במקרי גרדת, והיא נפוצה בעוד אזורים עם צפיפות אוכלוסין גבוהה ותנאי היגיינה ירודים. למרות שהגרדת אינה קטלנית, היא יכולה להשפיע משמעותית על איכות החיים. המחלה עלולה לעבור במגע עור-לעור ממושך, כמו גם דרך בגדים, רהיטים או מצעים ששימשו אדם נגוע.

תסמינים: הקרדיות שחודרות לעור מעוררות תגובה חיסונית הגורמת לדלקת וגירוד. גירוד עז, בעיקר בלילה, יכול להיות סימן לגרדת. נוסף לכך, ניתן להבחין בפריחה אדמדמה המצביעה על מקום הטלת הביצים על ידי הקרדית. הפריחה נוטה להופיע בין האצבעות ולעיתים משאירה כתמים כהים.