רבים בציבור לא יודעים בדיוק במה עוסק התחום האנדוקרינולוגי ברפואה. יש הסבורים שהם עסוקים בהורמוני אהבה כמו טסטוסטרון ואסטרוגן, מה שנכון - אך חשוב לזכור שיש הורמונים רבים אחרים ובלוטות חשובות רבות בגופנו שמפרישות הורמונים, דוגמת יתרת המוח, האחראית על גדילה ומטבוליזם, ויתרת הכליה, שמייצרת את הורמון הסטרס קורטיזול, שלו תפקיד חשוב בהגנה על גופנו. נוסף לכך, אנדוקרינולוגים מתעסקים במחלות רבות נוספות כמו סוכרת, מחלות בלוטת מגן, אוסטיאופורוזיס, שחלות פוליציסטיות וגם במחלת ההשמנה, כולל בירור וטיפול בה. 

>> עוד עובדות מפתיעות על הורמונים

כאמור מגוון העשייה בתחום האנדוקרינולוגי רחב מאוד ואנדוקרינולוגים נתקלים בהרבה תלונות וסימפטומים שונים ומגוונים במהלך עבודתם היומיומית. הינה כמה תלונות לא רגילות שמעסיקות את האנדוקרינולוגים וחשוב לטפל בהן:

  1. קצב לב מהיר
    לרוב מטופלים פונים לקרדיולוג, אך חשוב לזכור שלפעמים שורש הבעיה הורמונלי, כמו בעיות בבלוטת מגן עם עודף פעילות של הבלוטה, ולכן חשוב לברר את הסיבה. לעיתים זוהי מחלת גרייבס, הדורשת טיפול לרוב תרופתי, לפעמים זוהי דלקת של הבלוטה, ובמקרה זה ההחלמה ספונטנית והמטופל זקוק לטיפול סימפטומטי זמני לתקופה קצרה. 
    בדיקת אק
    לא תמיד קרדיולוג הוא התשובה|צילום: shutterstock_Pitchyfoto
  2. זיהומים המשלבים סימפטומים של תחושת צמא מוגברת והשתנה מרובה
    גרד ואודם במפשעה או זיהום פטרייתי באיבר המין יכולים להצביע על סוכרת לא מאוזנת עם הפרשת סוכר בשתן, תופעה המגבירה שכיחות זיהומים, בעיקר פטרייתיים. חשוב לדעת ולהדגיש כי בסוכרת יש לטפל כשורש הבעיה ולא רק בסימפטומים הנלווים דוגמת הזיהום הפטרייתי.
  3. תחושת חרדה חדשה ואי שקט
    תחושות אלה יכולות להיות קשורות לעודף פעילות של בלוטת מגן. החשד עולה כשלתלונה מתווספות תלונות על רעד, ירידה במשקל, יציאות מרובות ובעיות שינה.
    אקסטרה בשבילך-התמודדות-עם-חרדה (צילום: shutterstock)
    עודף פעילות של בלוטת מגן|צילום: shutterstock
  4. גיבנת בין הכתפיים (Buffalo Hump)
    תסמונת קושינג היא הפרעה אנדוקרינית נדירה יחסית המאופיינת בהפרשה לא תקינה של קורטיזול, הגורמת לצבירת שומנים ועליית משקל שמתבטאת כגיבנת בגב העליון. לעתים יופיעו גם תסמינים של נפיחות והשמנה בפנים (פני ירח) וסימני מתיחה סגולים באזור הבטן.
  5. שברים כמעט ללא טראומה
    שבר שקורה ללא טראומה משמעותית יכול להצביע על בעיה מטאבולית כמו אוסטיאופורוזיס - לדוגמה שבר בצלע מחיבוק או משיעול. במקרה כזה יש לערוך בירור אם יש מחסור במינרלים, בוויטמין די או בעיה בצפיפות העצם מסיבה אחרת, ואז לטפל במקור הבעיה.
    אישה מבוגרת ואיש מבוגר הולכים (צילום: unsplash)
    בררו אם יש מחסור במינרלים, בוויטמין די או בעיה בצפיפות העצם |צילום: unsplash
  6. תחושת חום או קור
    יכולה גם היא להיות קשורה לבעיות בבלוטת מגן. הזעה ואי סבילות לחום או לקור יכולות להצביע על בעיות בתפקוד בלוטת מגן.
  7. אובדן שיעור בשליש החיצוני של הגבה
     יכול להיות גם סימן לתת פעילות של בלוטת מגן.
  8. היצרות שדות הראייה
    אובדן שדות ראייה ובעיה של ראייה צרה (אדם שרואה רק את מה שמולו ולא מה שקורה בצדדים) יכולים להצביע על בעיה בבלוטת יתרת המוח, בפרט גידול שנמצא ולוחץ על עצבי הראייה הסמוכים. לעיתים הדבר מתגלה לאחר תאונת דרכים שבה מעורב אדם שלא ראה את הנעשה בצידי הדרך מפאת מגבלה בשדות הראייה. הדמיה של המוח מגלה את הגידול שנמצא באזור האוכף התורכי של בלוטת יתרת המוח. לרוב מדובר בגידול שפיר, אך חשוב לטפל בו ולהציל את הראייה.
  9. לחצי דם מוגברים בצורה משמעותית
    אלו לפעמים קשורים להרגלי אכילה, צריכת מלח, עודף משקל או גנטיקה, אבל לעיתים עודף הורמונלי שקשור לגידולים של בלוטת האדרנל או תסמונת קושינג מובילים לחוסר איזון של לחץ דם. במצבים של יתר לחץ דם חריג שלא ניתן לאיזון חשוב לברר אם יש סיבה משנית של עודף הורמונלי.
    מודד לחץ דם (צילום:  VILevi, shutterstock)
    לעיתים כתוצאה מעודף הורמונלי בשל גידול בבלוטת האדרנל או תסמונת קושינג |צילום: VILevi, shutterstock
  10. ירידה בכושר גופני
    אצל גברים ירידה בכושר הגופני עלולה להצביע על ירידה ברמת הורמון הטסטוסטרון. הגברים יכולים להתלונן על ירידת מסת שריר, עייפות, וחוסר יכולת לבנות מסת שריר על אף עבודה בחדר כושר. לצד אלו, יכולות להיות תלונות נוספות כמו ירידה בתפקוד מיני, בעיות שינה ומצב רוח משתנה.
  11. הפרשת חלב מהשד באישה לא מיניקה
    לפעמים יכולה להופיע הפרשת חלב מהשד באישה שלא לאחר לידה ושאינה מיניקה. תופעה זו עלולה להופיע גם אצל גברים. במקרה כזה ייתכן שהסיבה היא הפרשה עודפת של הורמון שנקרא פרולקטין, לרוב כתוצאה מגידול שפיר בבלוטת יתרת המוח. טיפול תרופתי לרוב מטפל בגידול זה ומעלים את הפרשת החלב הלא תקינה.
  12. הגדלת כפות ידיים ורגליים והרחבת מרווח בין השיניים
    מצב נדיר יחסית. אנשים יכולים לספר על שינוי במידת נעליים או כפפות ואפילו כובע ושינוי במבנה הפנים. לעיתים יש שינוי במבנה הלסת והשיניים עד כדי כך שרופא שיניים הוא הראשון שמאבחן בעיה הורמונלית נדירה זו המכונה אקרומגלי. הסיבה לתופעה היא הפרשה עודפת לא תקינה של הורמון גדילה שלרוב קשורה לגידול בבלוטת יתרת המוח. טיפול נכון יכול לעצור שינויים אלה ואף לבטל את חלקם.

>> האם אתם סובלים מחוסר איזון הורמונלי?

המאמר תורגם, תוקף ונערך ע"י ד"ר ליאת ברזילי-יוסף, מומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה ומנהלת השירות לטיפול בהשמנה במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית