בזמן לחימה בתנאי שטח מצויים הלוחמים והלוחמות תחת מתח רב. הרגלי התזונה משתנים, הרגלי השינה אינם סדירים וההקפדה על בריאות הפה והשיניים אינה עקבית. עם זאת, כדי להימנע מכאבים ומנזקים בריאותיים אשר חלקם בלתי הפיכים, חשוב לשמור על בריאות הפה והשיניים גם בתנאים אלו.
לבריאות האוראלית (שיניים, חניכיים וחלל הפה) השפעה רבה על הרווחה הגופנית, הנפשית והחברתית של האדם. מרבית המצבים המאובחנים בחלל הפה ניתנים למניעה, ובמידת הצורך לטיפול בשלב מוקדם. מצבים כגון מתח נפשי, שינויים בתזונה והעדר הרגלי צחצוח תקינים, עלולים להשפיע על בריאות זו.
תחלואת העששת (״חורים בשיניים״) הינה אחת המחלות הכרוניות הנפוצות ביותר בעולם. היא מתאפיינת בהרס הרקמות הקשות של השן עקב פעילות חומצות המיוצרות על-ידי חיידקים, פוגעת בטווח גילאים רחב ומוגדרת על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) כאחד מהאתגרים המשמעותיים ביותר בבריאות הציבור. כדי להימנע ממנה, ריכזנו עבור הלוחמים והלוחמות המלצות ופתרונות שיסייעו לשמירה על בריאות הפה בתנאי שטח (אבל כמובן שגם אם אתם לא משרתים בצה"ל, לא יזיק לקרוא וליישם).
אז איך תשמרו על בריאות השיניים, גם בתנאי לחימה?
1. יש להקפיד על שתיית מים מרובה, בייחוד בסיום ארוחה – מעבר לסילוק שאריות אוכל, עלייה בצריכת מים מגבירה את ייצור הרוק החיוני לפירוק האוכל והמסייע בשמירה על בריאות השיניים.
2. יש להפחית תדירות אכילת מזונות דביקים ועשירים בסוכר בין הארוחות.
3. את מברשת ומשחת השיניים יש לשמור בשקית באפוד ולהשתדל לצחצח פעמיים ביום. גם אם אין משחה, הצחצוח עצמו יסיר את מרבית הפלאק (רובד חיידקי המצטבר על גבי השיניים).
4. מומלץ להשתמש במשחת שיניים המכילה פלואוריד - הפלואוריד מחזק את השכבה החיצונית של השן ובכך מונע היווצרות ״חורים בשיניים״.
5. בהעדר מברשת שיניים, ניתן לנקות את השיניים בגאזה או טישו.
6. לצורך השלמת השמירה על ההיגיינה האוראלית, מומלץ להעביר חוט דנטלי בנוסף לצחצוח. את החוט ניתן לאחסן באפוד.
7. במקרים של כאבים בחלל הפה או חבלה לשיניים – יש לפנות בהקדם אל הרופא או אל החובש הפלוגתי.
8. במידה וסובלים מפצעים או חתכים בפה – יש להרבות בשטיפה במים או במי מלח ולהימנע מאוכל חמוץ וחריף.
9. במצב של יובש בשפתיים – ניתן להשתמש בשפתון לחות או מעט וזלין.
הרגלי היגיינה אוראלית ותזונה נאותים, בשילוב בדיקת שיניים תקופתית וביקור אצל השיננית, יסייעו בשמירה על בריאות הפה והשיניים לאורך זמן. שימרו על עצמכם.
הכותבת היא מומחית ברפואת שיניים לילדים, אחראית בקרה רפואית ברשת ״מכבידנט״