פארקי מים הם מקומות הבילוי האולטימטיביים למשפחות בחודשי הקיץ, אך לצד ההנאה, כרוכות בהם גם לא מעט סכנות, ואל בתי החולים מגיעים מדי קיץ ילדים רבים שנפצעו במהלך הבילוי.

ד"ר נטע כהן, מנהלת שירות טראומה ילדים במחלקה לרפואה דחופה ילדים בבית החולים איכילוב, מסבירה כי הפציעות הנפוצות ביותר הן כאלה שנגרמות כתוצאה מהחלקה סביב משטחי הבריכה הרטובים ומגלשות המים. "יש שיעור גבוה של נפילות, בעיקר בקרב ילדים צעירים שרצים בפארק בהתלהבות ולא מייחסים חשיבות לסכנה שבכך. בחלק מהמקרים זה מסתיים בשברים בגפיים, שכן ילדים קטנים נוטים לשבור גפיים בקלות רבה יותר ממבוגרים". לדבריה, נפילות אלה יכולות לגרום גם לחבלות בשיניים, בהנחה שהנפילה מתרחשת על אזור הפנים. "כשמדובר בילד עם שיניים קבועות, הפציעה משמעותית יותר ודורשת התערבות רפואית רחבה יותר", היא מציינת.

כמו כן, הד"ר מציינת כי נתקלה גם במקרים של חבלות ראש כתוצאה מהחלקה בשטחים הרטובים בפארק המים, או בבריכה. "זו יכולה להיות חבלה ברמה של שפשוף או שטף דם קטן, או לחלופין זעזוע מוח - וחמור מכך". היא מדגישה כי על מנת למנוע חבלות מסוג זה יש להקפיד על משנה זהירות עם הילדים באזורים אלה. "רצוי ללוות את הילד לפארק ולוודא שהוא נזהר באזורים שמועדים לפורענות. מלבד זה, האחריות היא גם על פארקי המים, ועליהם להקפיד להניח באותם אזורים משטחים נגד החלקה".

פארק מים בודפשט (צילום: posztos, shutterstock)
זהירות החלקה! - הסכנה נמצאת גם על המשטח שמחוץ לבריכה|צילום: posztos, shutterstock

מלבד נפילות והחלקות, קיימות גם פציעות אחרות שיכולות להתרחש באזורים שנמצאים דווקא מחוץ למתקני המים. "נתקלנו גם במקרים של ילדים שהלכו יחפים בפארק, וגופים זרים חדרו לכפות הרגליים שלהם, למשל חתיכת פלסטיק ולעיתים אף חפצים חדים. בחלק מהמקרים מדובר בפציעה שטחית, אך ישנם גם מקרים חמורים יותר. כדי למנוע מקרים דומים, כדאי להקפיד להסתובב עם כפכפים בעת השהייה מחוץ למים".

המגלשות מהוות סכנה אמיתית

ואי אפשר להתייחס לפארק מים, מבלי לציין את מגלשות המים, אחד המתקנים האהובים על הילדים, שלעיתים מהווה סכנה של ממש. "במגלשות שפועלות במהירות גבוהה מאוד, עלולות להתרחש פציעות גם מעצם הגלישה עצמה, כמו למשל חתכים ושפשופים, שנגרמים מהמגע עם המשטח. די בחתיכת פלסטיק בולטת על המגלשה, כדי שבמהירות גבוהה ילדים יכולים יחתכו באזורים החשופים, כמו למשל באזור הירך האחורי. לעיתים מדובר בפציעה קלה, ובמקרים אחרים בפצע רציני יותר שדורש גם טיפול רפואי", מזהירה ד"ר כהן. כדי למנוע פציעות מהסוג הזה, היא ממליצה על גלישה באותן מגלשות מים באמצעות אבוב או לחלופין באמצעות משטח החוצץ בין הגוף למגלשה. כמו כן, היא מציינת כי שימוש במגלשה יכול לגרום גם לפציעות ראש צוואר, או לפציעות בגב, כתוצאה מנחיתה לא טובה במים, או התנגשות בילד אחר. לדבריה, חלק הגוף התחתון חשוף יותר לפציעות כשגולשים במים במהירות גבוהה, ואז עלולות להתרחש חבלות קהות, למשל בעצם הזנב.

"ראינו מקרים של חבלה בראש ובעמוד השדרה הצווארי, זו סכנה משמעותית"

לדבריה, הפציעות השכיחות אצל מתבגרים מתרחשות לרוב כתוצאה מקפיצה למים. "נערים ונערות עושים סלטות במים, או קופצים קפיצות ראש. אם קפיצות כאלה מתרחשות במים רדודים, זו סכנה משמעותית, וראינו אצלנו מקרים של חבלה בראש ובעמוד השדרה הצווארי כתוצאה מכך. חשוב להיזהר ולהזהיר את הילדים מקפיצה באזורים רדודים".

ספלאש (צילום: מיקס שרונים)
התזות של מים עלולות לגרום לפגיעות בעיניים|צילום: מיקס שרונים

בילוי בפארקי מים ובריכות, כולל לרוב גם מלחמות מים בין הילדים. לחדר הטראומה במחלקה לרפואה דחופה באיכילוב, הגיעו לאורך השנים גם ילדים עם פגיעות בעיניים, כתוצאה מזרם מים שנכנס באופן ישיר לתוך העין, או אקדחי מים שהילדים משחקים איתם והמים שבהם חודרים באופן ישיר לעין.

לצד כל אלה, הד"ר מדגישה כי ישנן פציעות ידועות ומוכרות שחשוב לשים לב אליהן בעת הבילוי בפארקי מים ובבריכות, וכמובן - סכנות מטביעה, השכיחות בייחוד בקרב ילדים קטנים שלא יודעים לשחות או כאלה שרק החלו לשחות. "ילד חייב השגחה צמודה של מבוגר לאורך כל השהייה במים, אסור להוריד ממנו את העיניים. כמו כן, חשוב להקפיד להישאר במשטחים מוצלים, ולשתות הרבה מים כדי למנוע מצבים של התייבשות או כוויות שמש".

"ילדים לרוב אינם יודעים להעריך שמתקרבת סכנה"

לפי נתוני ארגון בטרם לבטיחות ילדים בין השנים 2023-2013 התרחשו ארבעה מקרי תמותה של ילדים שטבעו למוות בפארקי מים. משנת 2014 ועד היום, הגיעו למיון 66 ילדים ובני נוער לאחר שנפגעו בפארקי מים שונים בארץ, 45% כתוצאה ממכה או חבלה, 33% כתוצאה מנפילה, 15% כתוצאה מחתך, והיתר כתוצאה מכוויה, חנק או ממכת חום.

אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים: "מדי שנה אנחנו רואים עלייה בתאונות ילדים ובני נוער בחופש הגדול. חשוב לזכור, גם כשאנחנו מבלים במקומות מותאמים לילדים, ישנן סכנות צפויות. ילדים לרוב אינם יודעים להעריך שמתקרבת סכנה, ולכן הקפדה על הנחיות הבטיחות אשר הכרחית כדי שהבילוי יעבור בשלום, בהנאה ובבטיחות. יש להשגיח על הילדים בכל רגע נתון וללא הסחות דעת. בסביבת מים חייב להיות מבוגר אחראי שתפקידו להשגיח על הילדים במרחק נגיעה, יש לעלות רק על מתקנים המותאמים לגיל ולגובה ולהישמע להוראות המדריכים והמצילים. כמו כן, חשוב להקפיד על לבוש ללא חוטים ושרוכים שיכולים להיתפס במתקנים, ומומלץ לנעול נעלי מים למניעת כוויות".