השמש עדיין כאן ורבים מאתנו עוד הולכים לבריכה ולים. אבל כשחוזרים למסגרות גם המחלות מתרבות, וחלק מהתרופות שאנחנו או ילדנו נוטלים בכלל אסור לקחת כשיוצאים לשמש. "יותר משאר המדינות בעולם המערבי, למעט אוסטרליה, בישראל יש להחמיר במיוחד עם התרופות שבתווית האזהרה שלהן מצוין להיזהר עם החשיפה לשמש", אומר ד"ר אריק שכטר, מומחה לרפואת המשפחה בשירותי בריאות כללית בחוף הכרמל. "אם במדינות אחרות באירופה הכוונה היא לא להשתזף באופן פעיל, בישראל די ללכת בשמש מרחק של 300-400 מטרים כדי להיחשף באופן לא רצוי. כשאתם מקבלים תרופה חדשה, אני ממליץ לשאול את הרופא או הרוקח לגבי תופעות הלוואי והאזהרות הקשורות בחשיפה לשמש, משום שלא תמיד הרופא מציין אותן".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ד"ר שכטר מסביר כי ככלל, אם אתם צריכים ליטול תרופה שאסור להיחשף איתה לשמש ולא מדובר בטיפול דחוף, עדיף להתחיל את הטיפול אחרי חופשות. אך אם אתם מנהלים אורח חיים רגיל שאינו כולל חשיפה ממושכת לשמש, אין טעם לדחות את הטיפול לאחר הקיץ, וכמובן בתקופה שבה אתם נוטלים את התרופה רצוי להימנע עד כמה שאפשר מחשיפה לשמש. אז אלו תרופות שכיחות מעלות את הרגישות שלכם בחשיפה לשמש?

תרופות לטיפול באקנה

תרופות לטיפול באקנה, במיוחד מקבוצת הרטינואידים, יכולות להיות פוטוטוקסיות (phototoxic) כלומר שעלולה להתפתח רגישות לאחר נטילת התרופה בזמן החשיפה לשמש, לעיתים עלולות ממש להופיע כוויות. הסיכון גבוה יותר כאשר מדובר בתרופות מרשם מקבוצה זו, לעומת תרופות שנמכרות ללא מרשם ומוצרי אנטי אייג'ינג עם רטינול שיכולים לגרום ליובש, קילוף, וכמובן לרגישות לשמש. מוצרים עם חומצה סליצילית ובנזואיל פרוקסיד יכולים גם להגביר את הרגישות לשמש ופגיעות העור.

"כל קבוצת הרטנואידים הופכים את העור רגיש לשמש, ויכול להעלות את הרעילות של התרופה. במצב כזה, התרופה יכולה לגרום לא רק לתופעות עור סיסטמיות אלא לתופעות נוספות ופגיעות מערכתיות. חלק מהתרופות לטיפול באקנה הן למריחה וישנן גם תרופות לבליעה– אלו תרופות יותר מסוכנות", אומר ד"ר שכטר.

"יש תרופות שהופכות את העור לדק יותר והוא נשרף יותר מהר", מוסיף ד"ר ג'מאל אנואר, רופא עור ומין בשרותי בריאות כללית בחיפה. "אבל גם טטרציקלין לבחורה עם עור כהה, זה בעייתי, כי האקנה יעבור אבל הכתמים שיוצרו בחשיפה לשמש עלולים להישאר".

גלולות למניעת הריון

לדברי ד"ר שכטר, נערות ונשים בעלות עור כהה הן בעלות רגישות גבוהה יותר לפגיעה בחשיפה לשמש מאשר בעלות עור בהיר. "גלולות גורמות לפיגמנטציה ומגבירות את הרגישות לשמש, אבל אחרי הכול מדובר בתכונות של העור. חלק מהנשים שנוטלות גלולות לא סובלות מבעיות פיגמנטציה, וידוע כי אחוז גבוה של נשים בחברה המערבית נוטלות גלולות, מדובר בלפחות חצי מהנשים בשלב כלשהו בחייהן".

גלולות (צילום: Shutterstock)
למי שיש נטייה לפיגמנטציה מומלץ להיזהר בחשיפה לשמש|צילום: Shutterstock

אנטיביוטיקה

אנטיביוטיקה יכולה לגרום לתגובות רגישות ופוטוטוקסיות , תרופות שרושמים אותן לטיפול בזיהומים שונים, מברונכיט ועד לזיהומים בשלפוחית ​​השתן, כמו גם התרופות ממשפחת הטטרציקלינים וממשפחת ה- Fluoroqinolones מגבירות את הרגישות עם החשיפה לשמש. "סוגי אנטיביוטיקה נפוצים כמו דוקסילין שניתנת לטיפול בזיהום בדרכי הנשימה ומינוציקלין לטיפול באקנה, גורמים לתופעה כפולה: בזמן שנוטלים את התרופה, העור נהיה רגיש לשמש ויכולים להופיע פצעים וכוויות שונות. מצד שני העור עלול להשתזף בגוון לא טבעי, מעין ברונזה כתוצאה מהשימוש בתרופה", אומר ד"ר שכטר.

עוד ב-mako בריאות:
>> תפתחו את הראש: 10 הכריכים הכי בריאים שיש
>> "יש לי הקלה עצומה מאז שעברתי ניתוח אף"
>> מה באמת קורה כשזבובים נוחתים לנו על האוכל?

תרופות לאלרגיות

אנטיהיסטמינים שניתנים לבליעה פוגעים ביכולת להזיע. במקרים קיצוניים, כפי שמצוין בתווית האזהרה, התחממות יתר של הגוף יכולה להוביל להתכווצויות, תשישות, ואפילו מכת חום. אם תרופות האלרגיה שאתם נוטלים מפחיתות את ההזעה ואת קירור הגוף שלכם, עדיף להימנע מיציאה מהבית בשעות החמות.

תרופות נוגדות דיכאון

תרופות נוגדות דיכאון טריציקליות עלולות לגרום לבעיות במזג אוויר חם, כיוון שהן משפיעות על האזור במוח המווסת את החום, מה גם שהן מפחיתות את ההזעה, מה שמוביל לירידה באיבוד החום. כאשר נוטלים תרופה שמעלה את הסבירות של התחממות יתר, יש לשים לב לסימני אזהרה כגון כאבי ראש, סחרחורת, בחילה וחולשה. אם אתם חווים את כל התופעות הללו, אל תיחשפו לשמש, הגבירו את שתיית המים במיוחד עם נתרן, שיעזור לגוף לשמור על איזון ברמת הנוזלים. במקרה של תגובה חמורה כגון בלבול, חום, או התעלפות, פנו לטיפול רפואי.

ויטמינים (אילוסטרציה: ronstik, Thinkstock)
ויש גם ויטמינים שממש כדאי להיזהר איתם|אילוסטרציה: ronstik, Thinkstock

תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs)

התרופות הלא סטרואידיות שגורמות לפוטוסנטטיביות הן לא שכיחות לשימוש, אך עדיין יש להיזהר עם השימוש בהן במיוחד כאשר נוטלים במקביל תרופות נוספות. בכל פעם שלוקחים סטרואידים ונחשפים לשמש, יש להשתמש במסנן קרינה, וכמובן להימנע מחשיפה עד כמה שאפשר. ד"ר אנואר מוסיף כי במקרה שאדם חייב ליטול תרופות נוגדות דלקת או כאבים, עדיף שלא ייחשף לשמש, כי בנוסף לפיגמנטציה, מרכיבי התרופה גורמים לעור להיות רגיש ולהישרף בקלות רבה יותר.

צמחי מרפא

ד"ר אנואר מסביר כי חלק מצמחי המרפא ממקור טבעי גורמים לפוטוסנטטיביות ואז יכולה להופיע על העור פריחה או כתמים לא נעימים. "כמובן שזה מאוד אישי, לאדם אחד יכולות להיגרם התופעות הללו ולאחר לא, אך ככלל צמחי מרפא וחשיפה לשמש לא הולכים טוב יחדזה עשוי לגרום לרגישות ופיגמנטציה. לדוגמה, עלי תאנה בשילוב זיעה וחשיפה לשמש עם זיעה יכולים לגרום לתגובה אלרגית מאוד קשה". ויטמינים שנטילתם מגבירה את הרגישות לשמש הם מקבוצת ויטמין A או B6. גם קעקועי חינה עשויים לגרום לרגישות בעור. "לא הצמח עצמו אלא החומר שמוסיפים לחינה כדי לייצב אותה, כך שמי שעושה קעקוע חינה עשוי לסבול מרגישות גבוהה יותר, דלקת או גרד ולפעמים אף אקזמה נרחבת או סיסטמית".

* ייעוץ מקצועי: ד"ר ג'מאל אנואר, רופא עור ומין בשרותי בריאות כללית בחיפה
* ד"ר אריק שכטר, מומחה לרופאת המשפחה בשירותי בריאות כללית בחוף הכרמל 

>> 10 שיטות שיגרמו לשיער שלכם להיראות מושלם