סביר להניח שבלעדי תרופות, העולם היה מקום שפחות נחמד לחיות בו. הן יכולות להקל כאבים, לרפא דלקות, לאפשר שינה טובה יותר וכמובן להציל חיים. למרות זאת, גם אם הרופא הטוב בתבל רשם לכם מרשם לתרופה, זה לא אומר שאסור לכם להיות שותפים מלאים להחלטה.

"חוסר המעורבות של חולים בטיפול התרופתי שלהם עלול להיות בעוכרם", מסבירה ד"ר פזית שקד, רוקחת קלינית ומומחית בטיפול תרופתי. "זה מתחיל בעובדה שאנשים לא תמיד מודעים בכלל מהי מטרת הטיפול שהם מקבלים. אבסורד ככל שזה עשוי להישמע, אני נתקלת פעמים רבות במטופלים שאין להם מושג כיצד התרופה אמורה להועיל להם".

ד"ר שקד מסבירה שמעבר לחוסר הרצון של מטופלים להיות מעורבים בהחלטות רפואיות, לעתים מקור הבעיה היא בהחלטות שגויות של רופאים שממהרים לרשום את התרופה הלא נכונה. צעד כזה עלול להיות מסוכן: "לא מזמן הגיעה אליי אישה כבת 40 שהחלה ליטול כדורים נגד דיכאון כי 'זה מה שהרופא רשם'. אחרי בירור מעמיק יותר, התברר כי היא כלל אינה סובלת מדיכאון. בעוד שהמקרה הזה נגמר בטוב, מקרה אחר היה יכול להיות כרוך בסכנת חיים".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

תוסף הברזל שגרם לאלרגיה חמורה

נועה מתל אביב מעולם לא סבלה מבעיות בריאות מיוחדות. "הרגשתי קצת עייפה לאחרונה, אז רופא המשפחה הפנה אותי לבצע בדיקות דם. אלה הצביעו על מחסור חמור בברזל". עקב כך, ובהוראת הרופא, היא החלה בטיפול תרופתי שכלל שימוש בכדורי ברזל סטנדרטיים. אלא שכבר למחרת התעוררה נועה לבוקר מלחיץ במיוחד: "במהלך הלילה חשתי בגרד קל שהלך והחמיר לאורך הגוף. לא ממש ייחסתי לזה משמעות, כי חשבתי שמדובר בעקיצות יתוש. כשניגשתי לצחצח את השיניים והפניתי את מבטי לעבר המראה, פשוט קפאתי לנוכח מראות הזוועה: הפנים היו נפוחות, ממש לא זיהיתי את עצמי. צרחתי, זה היה כמו בסרט אימה. טסתי למיון יחד עם בן זוגי שניסה להרגיע אותי כל הדרך לשם".

לאחר בירור מקיף התברר שהתופעה שממנה סבלה נועה היתה תגובה אלרגית קשה לתרופה החדשה שנטלה. לאחר טיפול סטרואידי באלרגיה והפסקת השימוש בכדורי הברזל, הגרד חלף והפנים שבו לקדמותן". "הצוות הרפואי במקום הסביר לי שאם לא הייתי מגיעה בזמן, ייתכן שהאלרגיה היתה מתפשטת לאזור הצוואר ואף גורמת לחנק", מספרת נועה. "וכל זה בגלל כדורי ברזל, מי היה מאמין".

גם אלון, 32, סבל מתגובה לא נעימה לתוספי תזונה. "לקחתי כדורים של אבץ בהמלצת רופא ובמינון שהוא הנחה אותי", הוא מספר, "אחרי כמה ימים התחלתי לסבול מכאבי ראש קשים מאוד, עד שלבסוף הקאתי וקרסתי מחולשה ובחילות. חשדתי שאולי זה קשור לכדורים ולכן הפסקתי לקחת אותם, ברגע שהפסקתי – הכאבים חלפו והכל נרגע".

תרופות (צילום: LifeCollectionPhotography, Shutterstock)
לא תמיד מגלים את הבעיה בזמן|צילום: LifeCollectionPhotography, Shutterstock

"פגיעה מתרופות אינה נדירה"

"מקרים כאלה אינם נדירים", מבהירה ד"ר שקד, "אני יכולה להעיד על מקרים רבים שבהם מטופלים סבלו מסימפטומים חמורים עקב שימוש בתרופות". לדבריה, אחת הבעיות במקרים כאלה היא שלא תמיד מגלים את הבעיה בזמן. "לפני כמה חודשים נתקלתי במישהו שהגיע להשתלת קרנית בעין רק בגלל תופעת לוואי של תרופה. אם רק היו מחליפים לו את הטיפול או מבינים את העניין בזמן, הניתוח היה נחסך ממנו, כיוון שהנזק לקרנית נגרם רק בגלל נטילת התרופה ולא עקב בעיה קלינית".

לדברי הד"ר, גם רופאים מקצועיים ומיומנים לא תמיד מודעים להשלכות הכרוכות בשימוש בתרופות. "שימוש בסטטינים למשל, המיועדים לאיזון הכולסטרול בדם, עשוי לגרום לכאבי שרירים. בעוד שלעתים הפתרון של הרופאים הוא להפסיק טיפול לשבועיים-שלושה ולראות אם התופעה חולפת, רבים מהם אינם מודעים לכך שתופעת לוואי זו עשויה להימשך גם לאחר חצי שנה של הפסקת הטיפול בתרופה. וכך למעשה, מצב כזה עלול להוביל למסקנה שגויה הגורסת כי התופעה אינה נובעת מהתרופה.

לדברי הד"ר, גם למקרים פחות חמורים מאלה עלולות להתלוות בעיות חמורות: "גם מי שנוטל כדורי ברזל שאינם גורמים לתופעות לא נעימות, וממשיך ליטול אותם לאורך זמן בלי להתייעץ עם הרופא, עלול לסבול מפגיעה חמורה בכבד.

גם טיפול בצרבת למשל, שנועד בדרך כלל לאנשים בני 50, לא בהכרח אמור לשרת אותם בגיל 75, כיוון שבגיל זה כבר פחות סובלים מחומציות יתר או מצרבת. לכן, חשוב לבחון את המשך נטילת התרופה לאורך הזמן ולא לשלב אותה באורח החיים באופן אוטומטי. כמו כן, מומלץ ביותר להיות במעקב רפואי במשך זמן הנטילה, בין שמדובר בבדיקת דם, הנועדה לעקוב אחר יעילות ובטיחות הטיפול, ובין שמדובר במדידות לחץ דם באופן ביתי.

בכל מקרה, אני מציעה להתייחס בכובד ראש לכל עצה רפואית לגבי נטילת תרופה. היו מעורבים! שאלו את הרופא לאיזו מטרה נועד הטיפול, כמה זמן הוא אמור להימשך, מתי חשוב לבצע בדיקות מעקב ובעיקר היו ערניים למצבכם הגופני".

ויטמינים (אילוסטרציה: ronstik, Thinkstock)
להתייחס בכובד ראש לכל עצה רפואית|אילוסטרציה: ronstik, Thinkstock
עוד ב-mako בריאות:
>> הקפואים שאתם חייבים להעיף מהמקפיא, ומהר
>> חוקרים מצאו דבר אחד במשותף לנשים מקועקעות
>> הפעולה היומיומית הזאת גורמת לנשירת שיער 

 כללי הברזל: כך תימנעו מסיכונים הכרוכים בשימוש בתרופות

לסיכום, ביקשנו מד"ר שקד לפרט את כל הצעדים שאותם חשוב לנקוט בטרם השימוש בתרופה ובמהלכו. שימו לב לעצות הבאות, הן עשויות לחסוך מכם אסונות כבדים:

אל תתביישו לשאול: שאלו את הרופא מהי מטרת הטיפול, מהו המינון הרצוי ומהו משך השימוש הרצוי.

קראו את העלון: בעלון המצורף לתרופה תמצאו מידע חיוני, הכולל תופעות לוואי אפשריות. חשוב להיות ערים גם לנדירות שבהן. אם חלילה תסבלו מהן, תוכלו לשער שהתרופה היא הגורם לסבל.

לעולם אל תפסיקו את השימוש בתרופה על דעת עצמכם: במקרה שאינכם בטוחים לגבי השימוש, או אם חל שינוי במצבכם הרפואי, גשו לקבלת ייעוץ רפואי. הפסקת תרופה עלולה במקרים מסוימים לגרום לבעיות חמורות כמו פרכוסים ואפילו להתקף לב. במקרה הצורך, יוכל הרופא או היועץ התרופתי לייעץ על הפסקת הטיפול, על הפחתה הדרגתית של השימוש בו או לחלופין על טיפול תרופתי אחר.

בררו לגבי נטילת כמה תרופות במקביל: אם המליצו לכם על תחילת טיפול בתרופה, חשוב להציג בפני הגורם המטפל את המידע השלם לגבי שימוש בתרופות אחרות, בצמחי מרפא או בתוספי תזונה. הביאו בחשבון שלעתים שילוב בין תרופות עלול לגרום לבעיות בריאות חמורות.

>> אילו תרופות גורמות נזק לכבד?
>> 
חם או סתם? המדריך השלם לתוספי תזונה

קחו את האחריות לידיכם: היו ערניים לגבי התחושות שלכם. אל תסמכו רק על עצות הרופא, מקצועי ככל שיהיה. אם שימוש בתרופה גורם לכם לחוש ברע, שתפו בכך את הרופא או פנו לייעוץ אצל גורם מקצועי מוסמך, המומחה בייעוץ תרופתי.

ציינו בפני הצוות המטפל את העובדה שאתם נוטלים תרופות: אם חלילה הגעתם למיון או לטיפול דחוף עקב בעיה רפואית שהתעוררה, חשוב שתיידעו את הרופא המטפל על הטיפול התרופתי שאתם נוטלים. אם אתם נוהגים ליטול כמה תרופות, מומלץ לנהל מעקב רשום, שיוכל להיות זמין עבורכם וישמש אתכם בעת הצורך.

נוטלים תרופות באופן כרוני? גשו לייעוץ: הערכה תרופתית מקיפה אינה שירות הקיים במערכת הבריאות הציבורית. אם אתם נוטלים מעל ארבע תרופות כרוניות, רצוי להגיע אחת לתקופה להערכה תרופתית מקיפה אצל מומחה לייעוץ תרופתי, על מנת להבטיח שהטיפול התרופתי שאתם מקבלים הוא המתאים והבטוח ביותר עבורכם.