חיסון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הרופאים טוענים: חיסון הוא הדבר היחיד שיכול לעזור|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
זהו, זה הגיע. הגל העונתי של השפעת רשמית כבר כאן ובתי חולים שונים ברחבי הארץ מדווחים על מאושפזים שאובחנו עם שפעת מסוגים שונים, בעיקר מזן H1N1, המכונה גם "שפעת החזירים". בימים האחרונים אושפזו 14 חולים עם סיבוכים של שפעת החזירים. אחת מהן, אישה בת 52 נפטרה ו-9 עדיין במצב קשה. אבל מה זה בדיוק שפעת החזירים?

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"לא מדובר "בשפעת חזירים" אלא בשפעת עונתית, מספיק להפחיד את הציבור בשמות לא נכונים", אומר לנו פרופסור ג'יהאד בשארה, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים 'בילינסון'. "זה התחיל לפני כמה שנים כשפעת חזירים אבל המחלה הפכה לשפעת עונתית רגילה. מדובר בזן של שפעת עונתית בעצם – זה לא מה שהיה פעם".

פרופ' בשארה טוען, כי לפני כמה שנים השפעת הוגדרה כ'שפעת חזירים', שכן היה מדובר באנשים שבאו במגע עם בעלי חיים (חזירים ברווזים, עופות), ואילו היום השפעת מוגדרת כ'עונתית-רגילה'. גם ד"ר פנינה שטרית, אחראית זיהומים בבי"ח המאיר מסכימה: "אין הבדל. מדובר בזנים שונים. הזן של שפעת החזירים מכונה כך משום שהוא זן חדש שהופיע לראשונה ב-2009 וגרם להתפרצות העולמית באותה שנה. זן זה היה שילוב של זן שגרם למחלה בבני אדם וזן שגרם לתחלואה בחיות (חזירים) ולכן נקרא כך". לטענתה, הזן הזה פשוט גורם למחלה להיות סוערת יותר.

"בכל עונה יש חולים קשים ותמותה" 

הסימנים לשפעת הם: חום גבוה, שיעול, כאבי שרירים, נזלת, כאבי ראש. לדברי פרופ' בשארה, יש כמה קבוצות באוכלוסייה שנמצאות בססיכון לחלות ובסכנה ממשית במקרה ונדבקו. "מדובר בצעירים בעלי עודף משקל, ילדים, נשים בהיריון, קשישים חולים ואנשים הסובלים ממחלות ריאות ואי ספיקת לב. הקבוצות הללו נמצאות ברמת סיכון גבוהה לחלות במחלה", הסביר פרופ' בשארה.

אשה מצוננת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
זה מתחיל בצינון, חום גבוה, כאבי ראש - אבל יכול להסתבך|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עוד ב-mako בריאות:
>> החיידק האלים: 3 נשים עברו כריתת רחם בעקבות זיהום חמור
>> איזה צד יותר גדול? 8 דברים שלא ידעתם על שדיים
>> אפצ'י ישמח לבב אנוש: מה עושה לנו להתעטש ואיך מוציאים אותו החוצה?

שפעת נראית כמו מחלה פשוטה אך היא יכולה להסתבך בקלות. "זוהי תחילתה של עונת השפעת, והיא הופיעה בזמן שבו בדרך כלל מתחילה העונה", מוסיפה ד"ר שטרית. "יש עונות קלות יותר ועונות קשות יותר, קשה לצפות כיצד תהיה עונה זו. העונה מסתיימת בדרך כלל בפברואר. בכל עונה יש חולים קשים ותמותה". הסיבוך, לרוב מתבטא בדלקת ריאות, וישנם גם סיבוכים פחות שכיחים - כל אלה יכולים להתבטא יותר אצל חולים עם מחלות רקע.

איך אפשר למנוע הידבקות?

"לא להיות בקרבת אנשים חולים, לשמור על "היגיינת נשימה"- כיסוי הפה בזמן עיטוש או שיעול ורחצת ידיים", מסבירה ד"ר שטרית.

אין תרופה - רק להתחסן

נכון לעכשיו, השפעת הנוכחית לא תקפה באזור אחד מסוים בארץ אלא בכמה מקומות: בירושלים, באר שבע ובמרכז. "זה עוד מוקדם מאוד לסמן אזור אחד מוכה בשפעת עונתית. צריך לחכות עוד זמן מסוים כדי לקבל את כל הנתונים ולראות את התמונה המלאה", ציין פרופ' בשארה.

ומי שחושב שכדורים או טיפול מניעתי יעזור למי שלא יתחסן טועה. "חיסון נגד שפעת זה הדבר היחיד שיכול לעזור במקרה זה. יש מלאי גדול של חיסונים ואסור לחכות יותר מדי. הסיכוי של האנשים שחוסנו לחלות הוא קטן מאוד", טוען פרופ' בשארה, "גם במקרה של אדם שחוסן וחלה בשפעת הסיכוי שהמחלה תסתבך בגופו ותוביל למצבים חמורים הוא נמוך מאוד. החיסון נותן מענה לכמה זנים של השפעת – כולל הזן H1N1".

ולבסוף, האם כדורי 'התמיפלו' עוזרים למי שחלה בשפעת? לשיטתו של פרופ' בשארה הכדורים ניתנים רק למי שאושפז בבית החולים אבל רק חיסון יכול לסייע במיגור המחלה.

 >> 70-90 אחוז ממקרי הסרטן: מאורח חיים לא בריא

בימים האחרונים אושפזו 14 חולים עם סיבוכים של שפעת החזירים. אחת מהן, אישה בת 52 נפטרה ו-9 עדיין במצב קשה