סרטן הריאה הוא הגורם מספר אחת למוות בישראל - לא תאונות דרכים ולא מחלות לב, אלא המחלה הממאירה, שבגלל אופי הסימפטומים שלה כמעט תמיד מתגלה בשלב מתקדם, כשסיכויי ההישרדות קטנים. הדרך הטובה ביותר להימנע מסרטן הריאה היא כמובן לא לעשן, אבל גם בקרב לא מעשנים יכולים להתגלות שינויים גנטיים שמובילים לסרטן הריאה וגם במקרה שלהם - הגילוי הוא לרוב מאוחר ותוחלת החיים קצרה.

 עד לא מזמן, חולי סרטן הריאה שרדו כשנה וחצי בממוצע לאחר שאובחן אצלם סרטן גרורתי. אבל לאחרונה המחקר בתחום הטיפול בחולי סרטן הריאה קיבל תפנית לטובה, עם שינויים בגישה הטיפולית שיכולים להוביל לתוחלת חיים ארוכה בהרבה וגם איכות חיים משופרת עבור החולים. נוסף לכך, גם תמיכה רגשית יכולה לשפר את איכות חייהם של החולים, ולתרום להארכת חייהם. לכן הקימה העמותה הישראלית לסרטן קהילה משתפת ותומכת בקבוצת הפייסבוק "חברים לנשימה".

פרופ' עופר מרימסקי, מומחה לאונקולוגיה ומנהל המרפאה האונקולוגית באיכילוב, ואחראי על תחום סרטן הריאה בבית חולים באיכילוב, מספר שהדגש בגישה החדשה היא התאמה אישית של הליך הטיפול לכל מטופל או מטופלת. "אם בעבר הטיפול הגורף היה כימותרפיה, היום מעדיפים לשלוח את הגידול לבדיקה מולקולרית/גנטית, ולפי התוצאות שלה להתאים את סוג הטיפול ושלביו השונים לכל אחת ואחד", מסביר פרופ' מרימסקי, ומוסיף כי התוצאות מעודדות ביותר: "ישנם מקרים של חולים שחייהם הוארכו בחמש ואף עשר שנים, וגם איכות החיים שלהם השתפרה באמצעות טיפול מותאם שכזה".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

 המצטרפות: תרופות ביולוגיות ואימונותרפיות

החידושים בתחום הטיפולים הם בשני מישורים עיקריים - לכימותרפיה וההקרנות מצטרפות תרופות ביולוגיות ותרופות אימונותרפיות, ואפשרויות השילובים בין כל אלה רבות, חלקן אף ניתנות לקראת ניתוח על מנת לשפר את תוצאותיו.

בקרב אנשים שלא מעשנים, לרוב נמצאות מוטציות גנטיות המייצרות חלבונים שגורמים להתפתחות הגידול הסרטני, ועל כן התרופות הביולוגיות הן הפתרון הטוב ביותר עבורם. עם זאת, לאחר פרק זמן של טיפול בתרופות ביולוגיות, הגוף מייצר מוטציות עמידות שאינן מגיבות לתרופות, אבל גם לזה יש פתרון. החידוש המשמעותי ביותר בתחום, לדברי פרופ' מרימסקי, הוא תרופה חדשנית המטפלת במוטציות שפיתחו עמידות. ה-FDA כבר אישר בארה"ב את השימוש בתרופה כקו ראשון של טיפול, ובארץ עדיין ממתינים שהיא תיכנס לסל התרופות. כרגע היא ניתנת במסגרת הסל רק לאחר הטיפול הראשוני בתרופות הביולוגיות.

ולמרות הדברים האלה, פרופ' מרימסקי מדגיש שזו אינה טעות להתחיל את הטיפול בכימותרפיה: "לפעמים החולה מגיע במצב רע והבדיקות המולקולריות לוקחות הרבה זמן. במקרה כזה, מתחילים עם כימותרפיה ולאחר מכן אפשר להתאים ולעדן את הטיפול עם תרופות ביולוגיות". עם זאת, במקרים שאינם בהולים, הוא ממליץ לכל אחד ואחת מחולי סרטן הריאה לעשות את הבדיקה המולקולרית, כי בה טמון הפוטנציאל לטיפול יעיל יותר.

חולה מאושפז (צילום: Shutterstock)
עד היום, חולי סרטן ריאה שרדו כשנה וחצי, אך תוחלת חייהם הולכת להתארך|צילום: Shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> 7 דברים שקורים לכם בגוף כשאתם שותים קפה
>> יש אלוהים: הדרך המפתיעה להעלים צלוליט
>> 1 מכל 4 סובלים מהמחלה - ורבים לא מודעים לכך

שיפור התגובה לכימותרפיה

בקרב החולים המעשנים, ניכר שהכיוון הטיפולי האפקטיבי יותר הוא התרופות האימונותרפיות, שפועלות על מנת לחזק את מערכת החיסון – אך כאמור כתלות בבדיקה המולקולרית. יכול להיות שמעשנים דווקא יגיבו טוב יותר לתרופות הביולוגיות, ולהפך. גם כאן, אומר פרופ' מרימסקי, אחת התגליות העיקריות הן ששילוב בין כימותרפיה לאימונותרפיה יעיל יותר ממתן כימותרפיה בלבד. "נוסף לכך, התרופות האימונותרפיות מאפשרות שליטה טובה יותר על המחלה, גם אצל חולים שאובחנו בשלב מאוחר עם גידול בבית החזה שאינו ניתן לניתוח", הוא מוסיף. שנה שלמה של אימונותרפיה אחרי הכימותרפיה וההקרנות, לדבריו, מאריכה את תוחלת החיים וגם משפרת ברוב המקרים את התגובה של הגידול לכימותרפיה וההקרנות.

וישנו גם חידוש שקשור לסרטן הריאה המפושט מסוג תאים קטנים, שהוא סרטן אגרסיבי שנגרם על ידי עישון וסיכויי ההחלמה בו הם כאחוז אחד בלבד. התרופה האימונותרפית החדשה נותנת תקווה בתחום ומשפרת את תוחלת החיים של החולים. כרגע מדובר רק בחודשים מועטים, אך מדובר בהתקדמות ראשונה בתחום הטיפול בסוג הסרטן הזה ב-30 השנה האחרונות.

מידע נוסף על סרטן ריאה ניתן לקרוא באתר העמותה הישראלית לסרטן ריאה. לעמותה קהילה משתפת ותומכת בקבוצת "חברים לנשימה" של העמותה הישראלית לסרטן ריאה בפייסבוק.

המידע מוגש מטעם העמותה הישראלית לסרטן ריאה ובתמיכת חברת MSD