נורווירוס (Norovirus), המכונה גם וירוס השלשול, וירוס ההקאה או וירוס הבטן; הוא אחד הגורמים השכיחים המובילים לשלשול זיהומי בעולם. על פי סוכנות הבריאות הבריטית, בשבועיים האחרונים זוהו 797 מקרי הדבקה באזור בריטניה - שיעור גבוה ב-91% מהממוצע שתועד בחמש השנים האחרונות.
הנורווירוס המטריד מוכר היטב גם אצלנו בישראל לאורך כל ימות השנה, והוא אחראי על מקרים רבים של שלשול והקאות בכל הגילים. בשל תכונותיו המידבקות והעמידות, הוא נוטה לגרום להתפרצויות במוסדות צפופים יחסית, בהם ניכרים תנאי היגיינה שאינם אידאלים, כמו גני ילדים או בתי חולים. המחלה בד"כ קלה והתופעות חולפות מעצמן תוך 72-48 שעות, עם טיפול תומך בלבד שכולל שתיה מרובה ודיאטה מותאמת.
מהם תסמיני הווירוס?
סימני המחלה יכולים לכלול: חולשה, שלשול, בחילה והקאה. ייתכן גם חום, כאב ראש וכאבי שרירים. הסימפטומים מופיעים בפתאומיות לאחר תקופת דגירה שאורכת 48-24 שעות.
איך נדבקים?
רוב האנשים חולים בנורווירוס לאחר מגע ישיר עם מישהו שנדבק, או לאחר נגיעה במשטח שהיה מזוהם בחלקיקי צואה או בקיא של אדם נגוע. חלקיקי הווירוס מועברים לאזור הפה באמצעות ידיים לא רחוצות. לפיכך, אם אתם שוטפים את ידיכם ומנסים להימנע ממגע עם אנשים חולים, יש לכם סיכוי טוב למנוע את ההידבקות. עם זאת, מסתבר שזה לא תמיד מספיק. אמצעי העברה נוסף של הנגיף מתאפשר על ידי אכילת מאכלים מסוימים. התפרצויות נורווירוס רבות הקשורות למזון, מתחילות במסעדות או באירועי קייטרינג, כאשר צוות נגוע נוגע במזונות מוכנים לאכילה באמצעות ידיים חשופות בטרם הגשתם. על פי ה-CDC המרכז לבקרת מחלות, התפרצויות של הנגיף יכולות לנבוע גם כאשר המזון מזדהם בזמן שהייתו בחווה או במפעל ממנו הוא מגיע, כמו למשל כאשר ירקות מרוססים במים מזוהמים בשדה. שלושת המזונות העיקריים האחראיים להתפשטות המחלה: עלים ירוקים, פירות טריים ומאכלי ים.
מה לגבי חיסון?
בניגוד לנגיף הרוטה (Rotavirus), וירוס אחר שגורם לשלשולים, לא קיים חיסון לנורווירוס. מי שהבריא מהנגיף יכול להמשיך ולהפריש אותו בצואה במשך כמה שבועות, לכן חשוב לסגל הרגל קבוע של רחיצת ידיים.
איך ניתן לצמצם את הסיכוי להידבק?
ראשית, שימו לב היטב לכללי ההיגיינה - שטפו ידיים לעיתים קרובות, והשתמשו במים ובסבון. הקפידו לשטוף פירות וירקות טריים לפני אכילתם. כמו כן, חשוב לבשל היטב מאכלי ים, על מנת להבטיח שחלקיקים וירליים פוטנציאליים יושמדו. מובן שאם קיים חשש שאוכל המוחזק בביתכם בא במגע עם מישהו חולה, עדיף לזרוק אותו.
המצב נעשה קצת יותר מוורכב כשאתם יוצאים לאכול במסעדה או סומכים על מישהו אחר שיכין לכם את האוכל. במקרה כזה, אפשר להימנע ממזונות לא מבושלים כמו סלטים (שלרוב מכילים עלים ירוקים ופירות או ירקות חיים), ותמיד כדאי לאכול במקומות שבהם העובדים שבאים במגע עם האוכל עוטים כפפות. אם תקפידו לשמור על כל אלו, רמת הסיכון להידבקות תרד באופן משמעותי.
הכותבת היא ד"ר פלד סימון אולגה, זיהומולוגית במרפאת הרצליה במחוז מרכז מאוחדת