סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים. על פי נתוני משרד הבריאות, מדובר במחלה האחראית לכשליש ממקרי הסרטן החדשים בכל שנה בקרב אוכלוסיית הנשים בישראל. כ-5000 חולות חדשות מאובחנות בממוצע כל שנה, ואחת מ-8 נשים עלולה לחלות בסרטן השד במהלך חייה. למעשה, סרטן השד הוא הגורם השכיח ביותר לתמותה מסרטן בקרב נשים. גילוי מוקדם הוכח כמציל חיים – גילויו בשלביו המוקדמים מוביל לסיכויי החלמה של יותר מ-90%.

לנוכח הסטטיסטיקה המטרידה, הוחלט כבר בשנות ה-90 של המאה הקודמת להתחיל בתוכנית סקר לאומית לאיתור מוקדם של סרטן השד. ממוגרפיה היא הכלי העיקרי שבו משתמשים כיום לאבחון מוקדם של סרטן השד. בדיקה זו מומלצת אחת לשנתיים לכלל הנשים בגילי 74-50, שמוגדרות כבעלות סיכון ממוצע לחלות בסרטן השד. במקרה שקיים סיכון מוגבר לסרטן השד, מומלץ להתחיל לבצע ממוגרפיה כבר מגיל 40 אחת לשנה.

בשנת 2019 המליצה הוועדה לבחינת התוכנית הלאומית לגילוי סרטן השד בישראל, כי כל אישה בגיל 49-45 אשר תפנה מיוזמתה לרופא, תהיה זכאית לביצוע בדיקת ממוגרפיה במימון ציבורי, גם ללא סיבה מחשידה ולאחר דיון עם הרופא על היתרונות והחסרונות של הקדמתה. אישה מתחת לגיל 45 המעוניינת לבצע ממוגרפיה ללא סיבה מחשידה, יכולה לבצע זאת בתשלום.

ההמלצות החדשות

לאחרונה פרסם כוח המשימה האמריקאי לשירותי מניעת מחלות (The US Preventive Services Task) טיוטה הכוללת המלצות חדשות לגילוי מוקדם, המציעה לכלל הנשים בסיכון ממוצע לעבור בדיקת ממוגרפיה כבר מגיל 40. השינוי בעמדת הארגון נובע מניתוח של נתונים אפידמיולוגים המראים כי ההסתברות לחלות בסרטן שד פולשני בקרב נשים בנות 49-40 גדל בממוצע של 2% בין השנים 2019-2015. בנוסף לכך, כיוון שלנשים שחורות יש סיכוי גבוה יותר ללקות בסרטן שד אגרסיבי בגיל מוקדם וסיכוי של 40% למות מהמחלה, נמצא כי בדיקות סקר בשנות ה-40 לחייהן יכולות לסייע באבחון מוקדם. חשוב לציין כי בשלב זה מדובר בהמלצות בלבד, כלומר הן לא נכנסו עדיין לתוקף ופתוחות לביקורת של הציבור עד לקבלת החלטה סופית לגבי עדכון ההמלצות.

ומה בארץ?

בשלב זה לא ברור עד כמה הנתונים וההמלצות החדשות רלוונטיים לנתונים ולדמוגרפיה הישראלית, ולכן בפועל אין הנחיה כזאת, אך לנשים בגיל זה בהחלט כדאי להתייעץ עם כירורג שד שיוכל להנחות על ממוגרפיה בהתאם לנתונים האישיים ולרמת הסיכון הגנטי.

בשורה תחתונה, בין שיתקבלו ההמלצות ובין שלא, מומלץ לכל אישה להגיע באופן מסודר אחת לשנה לבדיקה ידנית אצל כירורג שד החל מגיל 30, ובשלב זה, אלא אם תתקבל החלטה אחרת במשרד הבריאות הישראלי, יש לבצע ממוגרפיה אחת לשנתיים מגיל 50 לצורך גילוי מוקדם של סרטן השד, אשר כאמור הוכח כמציל חיים.

סרטן השד (צילום: shutterstock)
אחת מ-8 נשים עלולה לחלות בסרטן השד במהלך חייה|צילום: shutterstock

כמה דברים שכדאי לדעת על הבדיקה

נכון להיום, ממוגרפיה היא הבדיקה היחידה שהוכחה ואושרה כאמצעי היעיל ביותר לאבחון מוקדם של סרטן השד, המאפשרת להפחית את התמותה מסרטן זה. אגב, יעילות הבדיקה עולה עם הגיל. עם זאת, הבדיקה איננה חפה מחסרונות הכוללים בין השאר יעילות מופחתת אצל נשים עם מרקם שד צפוף ואבחון יתר היכול להוביל לביופסיות ולניתוחים מיותרים. לעיתים יש צורך בהשלמה עם בדיקות נוספות כגון US שד ו-MRI שד.

ממוגרפיה היא למעשה צילום רנטגן של השדיים, המבוצע במטרה לאתר גושים או ממצאים חשודים אחרים ברקמת השד. במהלך הבדיקה השד נלחץ בין שני לוחות ייעודיים והצילום מתבצע מזוויות שונות לכל שד. לחיצת השד חיונית לצורך קבלת תמונה ברורה של רקמת השד. הבדיקה עשויה לגרום לתחושת אי-נוחות קלה, והיא אורכת מספר דקות בודדות.

 

הכותבת היא ד"ר אודית גיבור, כירורגית כללית ושד במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום