מערכת ערוץ הבריאות | mako בריאות | פורסם 07:55 10.09.15
כולנו נערכים לארוחת החג, בונים תפריט ומתכננים את עיצוב השולחן, אבל בשביל רבים מאתנו, הארוחה הזו עלולה לגרום לסבל לא קטן. חולים במחלות מעי דלקתיות מוגבלים מאוד מבחינת מרכיבי מזון בארוחה, ועליהם לצרוך מנות שאינן גורמות לכאבי בטן עוויתיים ובעיות בעיכול. אגב, הם לא מעטים כאן בארץ. "ממחקר חדש שנערך לאחרונה, עולה כי ישראל הינה בין המדינות בעלות השכיחות הגבוהה ביותר בעולם של מחלות מעי דלקתיות - שהן מחלות כרוניות חשוכות מרפא. מהמחקר עולה כי מספר החולים כיום במדינת ישראל נאמד בכ-37,000 בני אדם", אומר ד"ר עופר בן בסט, מומחה גסטרו פרו למחלות מעי דלקתיות.
קרוהן היא מחלה השייכת לקבוצת מחלות הנקראות מחלות מעי דלקתיות, שכוללות גם את מחלת קוליטיס כיבית. לחולי הקרוהן מגבלות תזונה רבות. הבעיה היא, שבין המטופלים עם מחלת קרוהן יש חלק נכבד הסובלים מהיצרויות לאורך צינור העיכול. שינוי אנטומי זה עלול לסכן את המטופל/ת באירועי חסימת או תת-חסימת מעי, בעיקר על רקע של צריכת סיבים תזונתיים שאינם מסיסים. מאידך, צמצום של מרכיבי מזון רבים מחמיר את החסרים התזונתיים שמאפיין חלק לא קטן מקרב המטופלים.
קובץ המתכונים שלפניכם הוכן במיוחד ע"י צוות גסטרו פרו, המתמחה בטיפול במחלות מעי דלקתיות. על בסיס ניסיון הקליניקה וההיכרות עם מגבלות התזונה בקרב חולי קרוהן, הכינה תמר פפר גיק, תזונאית קלינית, חוברת מתכונים לחג הכוללת מגוון מזונות ומאכלים עשיר ככל שניתן, תוך הקפדה על צריכה של מקורות נאותים לחלבון, שומנים, מינרלים וויטמינים. המתכונים כוללים גם מזונות המכילים סיבים תזונתיים מסיסים, שעברו תהליכי ריכוך והוכחו כבריאים לחולי קרוהן. בתיאבון.
את הטעם יקבל המרק מהעוף השלם ומהעלים הירוקים|צילום: istockphoto
מרק עוף עשיר
רכיבים:
עוף שלם או 3 כרעיים של עוף
4 גזרים קלופים וחצויים
2 קישואים קלופים וחצויים
דלעת חתיכה בגודל כף יד קלופה
2 שורשי פטרוזיליה קלופים וחצויים
שורש סלרי קלוף וחצוי
בטטה בינונית חצויה
חצי גמבה רכה
עגבניה בינונית רכה חצויה
4 גבעולי סלרי שלמים
חצי צרור שמיר
חצי צרור פטרוזיליה
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
בסיר גדול מרתיחים את העוף עם מלח - השומן יופרש מהעוף ויצוף על פני המים, עם כף יש להוציא אותו.
להוסיף למים הרתוחים עף העוף את כל הירקות ולתבל עם מלח ופלפל. מעליהם יש לפזר את העלים הירוקים (סלרי עלים, שמיר, פטרוזיליה) להביא להרתחה ואז להמשיך ולבשל על אש קטנה כשעתיים על מנת למצות את כל הטעמים מן הרכיבים
לאחר הבישול - להוציא את העלים ולזרוק, לסנן את המרק. לאחר מכן ניתן להחזיר למרק את הירקות שאותם ניתן לאכול.
הטיפ הבריא!
מטופלים עם היצרויות במערכת העיכול: להימנע מהשורשים, לאכול כמות מתונה של ירק חצי גזר וחצי קישוא.
התבלינים היחידים הינם מלח ופלפל. את הטעם יקבל המרק מהעוף השלם ומהעלים הירוקים. אין צורך להוסיף אבקות מרק.
מכיל חומצות שומן חיוניות לאדם מסוג אומגה 3. סלמון|צילום: istockphotoפילה סלמון בתנור
רכיבים:
פילה סלמון שלם
רבע כוס סילאן
רבע כוס שמן זית
4 שיני שום כתושים
פרוסות דקות של פלפלים צהובים/כתומים/אדומים
מעט מלח ופלפל
אופן ההכנה:
בצנצנת מערבבים את השמן, הדבש, השום, הפלפל והמלח.
מניחים את פילה הדג בתבנית ומורחים אותו בתערובת שהוכנה בצנצנת.
מעל התערובת מפזרים את הפלפלים.
מכניסים לתנור שחומם מראש ל 180 מעלות ואופים לכ-20 דקות.
הטיפ הבריא!
מי שסובל מהיצרויות במערכת העיכול: יש להימנע מאכילת הפלפלים.
דג סלמון מהווה חלבון איכותי ואומנם מדובר בדג שמן, אך הוא מכיל חומצות שומן חיוניות לאדם מסוג אומגה 3.
שמן זית מכיל חומצת שומן אולאית המעניקה לשמן זית את היתרונות התזונתיים שלו. היא מעלה את הכולסטרול הטוב, חיונית לתפקוד כלי הדם, מפיתה סיכוי לטרשת עורקים.
כיום ידוע כי אין מניעה לטגן עם שמן זית.
כמות גדולה של ויטמינים ומינרלים. כבד עוף|צילום: אימג'בנק / Thinkstockכבדי עוף ביין
רכיבים:
1 ק"ג כבדי עוף
1 בצל גדול פרוס דק
2 כפות שמן קנולה
בקבוק אחד של יין אדום
2 כפות חרדל גרגרים
חצי כוס דבש
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
במחבת גבוהה או סיר רחב מכינים את הרוטב - מצמצמים את היין (למעשה, כך מאדים את האלכוהול ונותר יין ללא אלכוהול).
לאחר שאידנו כחצי מהיין מורידים את האש ללהבה בינונית ומוסיפים את החרדל והדבש, ואז ממשיכים לצמצמם את היין וטועמים. כאשר הרוטב מרוכז וסמיך מכבים את האש.
במחבת או סיר נפרד מטגנים את הבצל בשמן קנולה עד שיזהיב.
מוסיפים את הכבדים ומבשלים קלות עד שיהיו מבושלים חלקית.
מוסיפים לכבדים את הרוטב שהכנתם, מערבבים ומבשלים יחד כמה דקות ומגישים עם אורז לבן.
הטיפ הבריא!
מי שסובל מנפיחות וריבוי גזים כדאי להפחית או להימנע מהבצל.
מי שסובל מהיצרויות במערכת העיכול: יש לאכול כמות קטנה של הבצלים
הכבד הוא חלק פנים המכיל כמות גדולה של ויטמינים ומינרלים כגון: ברזל, אבץ, ויטמין A ויטמין D ועוד. אך יחד עם זאת הוא מכיל אחוז גבוהה של שומן רווי ולכן יש לאכול אותו במידה.
כיוון שהקישוא מבושל מראש חולי הקרוהן יכולים לאכול את הסלט|צילום: אפיק גבאי, mako אוכלסלט קישואים