מיד לאחר סיום לימודי הרפואה שלי, התחלתי את ההתמחות באחד מבתי החולים בצפון הארץ. באחד הימים, במהלך אחת התורניות התקבלה למיון הילדים תינוקת בת 9 חודשים, שסבלה מחום גבוה ומפריחה אופיינית שנראית כמו שטף דם. הפריחה שהופיעה לצד סימפטום החום, הדליקה אצל הצוות הרפואי נורה אדומה, שמייד החל בסדרת בדיקות ובירורים.


בדיקות המעבדה הצביעו על ממצא שהפך את החששות שהדירו שינה מעינינו לממשיים, כאשר בגופה אותר חיידק שנמנה עם החיידקים העוינים ביותר – המנינגוקוק. מדובר בחיידק אלים שנשקפת ממנו סכנה לכל הגילים, אך שיעור שכיחותו בקרב פעוטות עד גיל שנתיים גבוה פי 10 לעומת שאר האוכלוסייה.
כשהחיידק תוקף הוא מסב לגוף נזק משמעותי, לעתים בלתי הפיך ולעתים עלול להוביל מוות תוך זמן קצר. אומנם אותה פעוטה שנטלתי חלק בטיפול שהיא קיבלה, חולצה מסכנת מוות כתוצאה מהערנות והתושייה שגילה הצוות הרפואי שטיפל בה, ובחלוף ימים ספורים מצבה השתפר, חום הגוף שלה ירד, והיא אף התחילה לאכול ולשתות. אולם, לדאבון הלב, התחוור לנו בהמשך כי הפעוטה אינה מגיבה לקולות, ולאחר בדיקה אובחנה אצלה ירידה משמעותית של יכולת השמיעה בשתי האוזניים.


למרבה הצער, אין מדובר בתופעה נדירה בקרב תינוקות. אלה שמצליחים לשרוד את החיידק נאלצים לא אחת להתמודד עם סיבוכים שונים כמו: פגיעה מוחית, חירשות, פיגור בהתפתחות, פגיעה קוגניטיבית, שיתוק, פרכוסים אפילפטיים ולעתים גם עם הפרעות פסיכולוגיות.
אין ספק, כי בריאות ילדינו חשובה לנו, ואף אחד מאתנו לא מוכן לסכן אותה, לא כל שכן כשמדובר בחשיפה לתוצאות וההשלכות הנוראיות שהחיידק יכול לגרום, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.

ילד מאושפז, אילוסטרציה (אילוסטרציה:  SweetLeMontea, shutterstock)
המינגוקוק עלול לגרום לאין-ספור סיבוכים ואף למוות|אילוסטרציה: SweetLeMontea, shutterstock


שאלת החיסון

לצערי, החיסון המונע לחיידק המנינגוקוק B המסוכן טרם נכלל בשגרת החיסונים הניתנת לכל תינוק שנולד בישראל. זאת בניגוד למגמה הקיימת במדינות המערב, ולמרות הכנסת חיסונים מונעים אחרים לשגרת ההתחסנות הישראלית במהלך השנים האחרונות.
כל עוד החיסון לא יכלל במסגרת שגרת ההתחסנות ובסל התרופות, רבים ימשיכו לראות בהמלצה לחסן את ילדים כפעולה אופציונלית בלבד שאינה מחייבת. אלא שחשיבה חדה על מסוכנותו של החיידק והשלכות חדירתו לגוף הילדים שלנו מצרה את מרווח התמרון בפנינו, ומעמידה בפנינו אפשרות אחת ויחידה – להבטיח הגנה לתינוקות באמצעות התחסנות וללא שום התלבטות, בתקווה שבקרוב ועדת סל התרופות תיקח בחשבון את נושא מניעת מחלה מיניגקוקלית פולשנית ותכלול את החיסון בסל התרופות.


רק בשבוע שעבר התבשרנו על ילד נוסף בן 8 שנפטר מהחיידק. צוות של מד״א שהוזעק לביתו בבית שמש העניק לו טיפול ראשוני והוביל אותו לבית החולים שערי צדק בירושלים, שם נקבע מותו. אני מקווה שלא נשמע על סיפורים עצובים כאלה ושהחיסון הרלוונטי יוכל להגן על כל הילדים שראויים להגנה הזאת.


הכותבת היא ד"ר חוזימה חמאיסי אבו סיביה, מומחית למחלות זיהומיות