לשכת ראש הממשלה הודיעה כי נתניהו יעבור מחר טיפול להסרת הערמונית לאחר שבבדיקה בבית החולים התגלה זיהום בדרכי השתן מהגדלה שפירה של הערמונית. מדובר בהליך כירורגי פשוט יחסית שנמשך כשעה.
הערמונית (פרוסטטה) ממוקמת בבסיס איבר המין מתחת לשלפוחית השתן וקדמית לרקטום. היא מייצרת את הנוזל בו נמצאים הזירעונים וחיונית לפוריות הגבר, אך חסרת תפקוד ממשי בגיל מבוגר יותר. גודלה וצורתה משתנים עם הגיל והם שונים מאדם אחד לאחר. החל מהעשור החמישי לחיים, עלולים להתפתח בערמונית שני תהליכים: הראשון והשכיח ביותר הוא הגדלה שפירה (לא ממאירה) של הערמונית כפי שיש לראש הממשלה, והשני הפחות שכיח- גידול ממאיר (סרטני). מתחת לגיל 50 נדיר שתופיע המחלה שכן שכיחותה עולה עם הגיל.
"שיעורי ההיארעות של סרטן ערמונית חודרני עולים באופן ברור החל מגיל 50 כאשר הרוב המוחלט (99.9%) של החולים שאובחנו היו בני 40 ומעלה בעת האבחנה, ועיקר התחלואה נצפתה בבני 65 ומעלה", מציין ד"ר גאלב לדאוי, רופא בכיר במחלקה האורולוגית במרכז הרפואי הלל יפה. "שיעורי ההיארעות והתמותה מסרטן הערמונית המתוקננים לגיל בישראל הושוו לאלה של 20 המדינות עם השיעורים הגבוהים ביותר באירופה. על פי נתוני הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) עולה כי שיעור ההיארעות בישראל נמצא באמצע (מקום 11 מבין 21 המדינות) בעוד ששיעור התמותה מהמחלה הוא הנמוך ביותר".
גילוי מוקדם מאפשר לרוב החלמה מלאה כתוצאה מהטיפול. לעתים לא יופיעו כלל תסמינים מוקדמים ולכן ישנה חשיבות רבה לאבחון המוקדם. האבחון מבוסס על בדיקת דם ל-PSA שהינו חומר חלבוני שהערמונית מפרישה ובדיקה רקטאלית של הערמונית. במקרים של חשד לסרטן, תילקח דגימה בעזרת מחט מהערמונית לטובת ביופסיה. בעידן החדש ניתן לקחת דגימות בעזרת סונר רקטאלי (TRUS) בהרדמה מקומית. לאחרונה נוספה שיטה חדשה ומדויקת יותר לביצוע ביופסיות בשילוב של שני אמצעי הדמיה- סונר רקטאלי (TRUS) ותהודה מגנטית (MRI)", מציין ד"ר רונן רוב, רופא בכיר במחלקה האורולוגית בהלל יפה.
הטיפולים
הטיפולים השכיחים כוללים ניתוח, טיפולי קרינה ממקור חיצוני או פנימי (ברכיתרפיה), הקפאת הבלוטה (קריותרפיה) והרס רקמת הבלוטה באמצעות גלי על שמע.
קרינה חיצונית: מטרת הקרינה היא להרוס את התאים הסרטניים ולעצור את המשך גדילתם. הקרינה חודרת דרך רקמות הגוף הבריאות ומגיעה עד לאזור הגידול. ניתנת מידי יום במשך שמונה שבועות. מאחר שלא מדובר בטיפול ניתוחי הוא נטול סיכון ממשי לחיי החולה והוא נסבל יותר על ידי חלק מהחולים, בעיקר המבוגרים יותר. ברוב המקרים אין צורך באשפוז והסיבוכים שהוזכרו ביחס לניתוח מועטים יותר: הסיכוי לאין-אונות הוא 50%-40% ושיעור בעיות השליטה הוא 4%-2%. ייתכנו סיבוכים עקב נזק לרקמות בריאות מסביב לערמונית, כגון הפרעות במתן צואה, שלשול דמי, כאב בפי הטבעת, כאב בזמן השתנה ותכיפות במתן שתן.
קרינה פנימית-ברכיתרפיה (קרינה עם גרגירים של יוד רדיואקטיבי): מבוצעת בהרדמה אזורית או כללית, בהתאם לבחירת המטופל והמנתח, ללא צורך בחתך. לפני החדרת הגרגרים תבוצע בדיקת נפח של בלוטת הערמונית כדי לקבוע את גודלה ואת מיקומה המדויק. הליך ההשתלה נמשך כשעה ומבוצע תחת הנחיית אולטרה סאונד. תופעות הלוואי זהות לאלה שהוזכרו לעיל.
טיפול בסרטן ערמונית מתקדם (גרורתי): טיפולים סיסטמיים (מערכתיים), קרי תרופות, ניתנים כאשר קיימת מחלה גרורתית ידועה שגידול הממאיר של הערמונית ניזון מההורמון הגברי טסטוסטרון. הפסקת ייצור או השפעה על ההורמון הגברי תגרום להפוגה בשגשוג הגידול. ד"ר רוב מציין כי הטיפול הראשוני הוא טיפול הורמונלי להורדת רמת ההורמון הגברי (טסטוסטרון) לטווח הסירוס. בעבר טיפול זה היה מתבצע על ידי כריתת האשכים. ברפואה המודרנית ניתן לעשות זאת באמצעות הזרקת אנטי הורמונים מסוג AGONIST או ANTIAGONIST. חולים עם סרטן ערמונית גרורתי יקבלו טיפול כימותרפי הכרוך בתופעות לוואי ובפרט בירידת הספירה הלבנה, זיהומים ופגיעה במערכת העצבים הפריפרית.