וירוס או חיידק? כולנו סובלים לא מעט משניהם אבל לא ממש יודעים מה בדיוק ההבדל ביניהם. אז למען הסקרנים שביננו, או אלה שפשוט רוצים לבוא לרופא ולהבין מה הוא אומר - ריכזנו את המאפיינים העיקריים של שני הברנשים.
מי יותר גדול?
חיידק הוא אורגניזם אוטונומי, הרבה יותר גדול מווירוס (נגיף) ויש בו את כל האברונים הפנימיים שאופייניים לתא בודד. וירוס, הקרוי גם נגיף, הוא טפיל זעיר ביותר. יש שלא מחשיבים אותו כתא, אין בו את האברונים שיש לחיידק, הוא אינו נייד, ועל מנת לשרוד הוא נקשר לתא פונדקאי אחר שבו הוא תלוי לחלוטין. כדי להתרבות הוא עושה שימוש בתאים של הפונדקאי ובכך פוגע בהם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
באיזו סביבה הם חיים ומשגשגים?
הווירוס זקוק לתא כדי להתפתח דרכו, והחיידק זקוק לסביבה עם חומרי מזון שמתאימים לו.
מאיפה הם מגיעים?
"גם חיידקים וגם וירוסים נמצאים בטבע. יש סוגים רבים של חיידקים ווירוסים, תקופת ההתרבות ומשך זמן החלוקה שלהם קצר מאוד, הם מתרבים בצורה מהירה והיא עלולה להביא לשינויים (מוטציות) בחומר הגנטי של החיידק או של הווירוס", אומר ד"ר יוסי עזורי, מומחה ברפואת המשפחה ומנהל היחידה למחקרים קליניים במכבי שירותי בריאות. "כך למשל, הסיבה להתפתחות חיידקים עמידים בפני אנטיביוטיקה נובעת מכך שהם עוברים מוטציות בתדירות גבוהה ובאופן אקראי. כך, עלולים להופיע זנים חדשים העמידים לטיפול".
איך מטפלים?
על מנת לטפל בחיידק אנו נעזרים באנטיביוטיקה, שפעולותיה נחלקות בין מניעת התרבות החיידקים או פגיעה במנגנונים שונים בחלקים הפנימיים של תאי החיידק, כדי להרוג אותו. אולם, שימוש מופרז באנטיביוטיקה עלול לגרום להפרת האיזון ולשגשוג של חיידקים שפיתחו עמידות בפניה.
וירוס, כמו וירוס השפעת לדוגמא, אינו יכול להיות מטופל באנטיביוטיקה, כי היא לא יעילה בטיפול בווירוסים. כדי לטפל בשפעת ניתן להשתמש בתרופות ספציפיות שפועלות על נגיפים ממשפחת נגיפי השפעת כמו טמיפלו, שתפקידה הוא לעכב את ההתרבות בתאים. "צריך לקחת את התרופה מוקדם ככל שניתן. לעיתים קרובות המטופלים מגיעים בשלב מאוחר - לאחר יום או יומיים מרגע שהחלה כבר השפעת - ואז היעילות נמוכה", אומר ד"ר עזורי. "כמו-כן, הטיפול מקצר את המחלה בשעות עד יום-יומיים בודדים בלבד. בעת התפרצות מגפות - כמו החשש שהיה סביב שפעת החזירים ושפעת העופות - היו הערכויות של מערכת הבריאות למתן טמיפלו בשלבים מוקדמים ככל האפשר בכדי למנוע סיבוכים ולהקטין את ההדבקה".
לווירוסים יש טיפולים מוגבלים יותר – כמו למשל נגיף ההרפס, שכדי לטפל בו נשתמש באציקלובר (זובירקס), שהיא תרופה ספציפית לווירוסים ממשפחת ההרפס. בנוסף, יש תכשירים אחרים שמיועדים לטיפול בנגיפים כמו נגיפי ההפטיטיס - צהבת B או C. "מדובר בתרופות ממשפחת האינטרפרונים שמגבירות את פעילות מערכת החיסון, או תרופות ביולוגיות שמסייעות למערכת החיסון לתקוף את הנגיף. ייעודן של התרופות נחלק בין תמיכה במערכת החיסון כדי לטפל בווירוס, או מניעת ההתרבות", אומר ד"ר עזורי.
קיימים גם חיסונים שמאפשרים להתחסן נגד מחלות חיידקיות וגם נגד מחלות ויראליות. החיסון, מכיל את נגיף הווירוס המומת או המוחלש, וגורם ליצירת נוגדנים נגד המחלה טרם התפרצותה ובכך הוא מונע אותה מראש.
>> אין תרופה למכה: מחלות חשוכות ללא מרפא
איך נדבקים?
"דרכי הדבקה בווירוס או בחיידק דומות: ההדבקה יכולה לעבור דרך מערכת נשימה כמו מחלות דרכי נשימה עליונות, דרך הפרשות הגוף, דרך דם או תוצרי דם, או דרך יחסי מין", אומר ד"ר עזורי.
אילו מחלות נגרמות מווירוס, ואלו מחלות נגרמות מחיידק?
מחלות הנגרמות על ידי חיידקים כוללות, בין השאר, סלמונלה, דיזנטריה, רוב דלקות הגרון, דלקת בדרכי השתן, אנטרקס, דלקת ריאות, מקרים רבים של דלקת קרום המוח ומחלות רבות נוספות.
* ייעוץ רפואי לכתבה: ד"ר יוסי עזורי, מומחה ברפואת המשפחה ומנהל היחידה למחקרים קליניים במכבי שירותי בריאות.