אחרי חרושת של שמועות ותיאוריות קונספירציה באשר למצבה הרפואי בעקבות ניתוח הבטן המסתורי שעברה בינואר, בשישי האחרון חשפה הנסיכה מוויילס, קייט מידלטון, בת ה-42 כי אובחנה כחולה בסרטן. "אלה היו חודשיים קשים מנשוא עבור כל משפחתנו, אבל היה לי צוות רפואי פנטסטי שדאג וטיפל בי, ועל כך אני אסירת תודה".

באותו מעמד מטלטל, הנסיכה ציינה כי היא גם עוברת כימותרפיה מונעת. "הצוות הרפואי שלי הציע לי לעבור סדרה של טיפולים כימותרפיים וכעת אני בשלבים המוקדמים של הטיפול״.

מה חשוב לדעת על טיפול מניעתי לסרטן?

הטיפול הכימי המניעתי (המשלים), הוא למעשה טיפול שמשלים את הניתוח שעוברים חולים אונקולוגים הסובלים ממחלה מקומית. לעומת הניתוח עצמו, שמטפל במחלה המקרוסקופית, כלומר במחלה שניתן לראות בעין, באמצעות הדמיה או במהלך הניתוח עצמו; הטיפול הכימי המניעתי הוא טיפול שניתן לחולה על מנת לטפל במחלה המיקרוסקופית - תאים בודדים שמסתובבים בגוף לאחר הניתוח ולא ניתנים לאיתור על ידי בדיקות ההדמיה. הוא בעצם מפחית את הסיכוי לחזרת המחלה על ידי טיפול בשאריתה המינימלית שייתכן שנותרה לאחר הניתוח.

מקובל להתחיל בטיפול כימי מניעתי כחודשיים עד שלושה חודשים לאחר הניתוח (תלוי במקור הגידול) וחשוב להתחיל אותו מוקדם ככל האפשר, שכן בזמן הזה קיים חשש שהמחלה תתפשט בגוף.

הנסיך וויליאם, קייט מידלטון, וויליאם וקייט, וויליאם, קייט (צילום: Samir Hussein, getty images)
עם הנסיך וויליאם. "תקופה קשה עבורנו"|צילום: Samir Hussein, getty images

אגב, לא תמיד יש צורך בטיפול כימי מניעתי, כמו למשל במקרים שבהם הגידולים אובחנו ונותחו בשלב מוקדם מאד וככל הנראה אין מחלה מיקרוסקופית שדורשת טיפול. לעומת זאת, ברוב המקרים של גידולי מערכת העיכול, יש צורך בטיפול מניעתי משלים.

כיצד מתבצע הטיפול המניעתי?

מקובל לתת את הטיפול בצורה של עירוי תוך ורידי ובמקרים מסוימים גם בכדורים. הטיפול מותאם למקור המחלה, כלומר האיבר שבו התחילה המחלה, ומשכו נקבע על פי מחקרים ועל פי שלב המחלה.

תופעות לוואי

במהלך הטיפולים החולה עלול לסבול מתופעות לוואי, ויש להיות מודעים אליהן על מנת לפנות לבדיקת רופא בהתאם. באופן ספציפי, טיפולי כימותרפיה עלולים לפגוע במערכת החיסון וכך לחשוף את החולה לזיהומים, ולכן על המטופל להיות ער לעליית חום מכל סיבה. הטיפול הכימי עלול גם לגרום לשלשולים שניתנים לטיפול באופן חלקי במסגרת הקהילה, אך במקרה של החמרה יש לגשת לבית חולים לשם קבלת מענה מיטבי. למרות הדימוי של החולה האונקולוגי ככזה הסובל מהקאות מרובות, היום קיים טיפול מניעתי אשר מונע מראש את רוב הבחילות והקאות ותופעת לוואי זו פחתה בשכיחותה. למרות זאת, עדיין ישנם חולים שסובלים מבחילות והקאות, אך אלו ניתנות לטיפול סימפטומטי כאשר הן מופיעות._OBJ

כמו כן, ישנן תרופות כימותרפיות המלוות בתופעות לוואי ספציפיות יותר כגון נימול או חוסר תחושה של קצוות האצבעות בידיים ורגליים, או רגישות לקור. במקרים אלה, יש לעדכן את הרופא המטפל על מנת שיוכל להתאים את הטיפול בצורה מיטבית. הכימותרפיה השכיחה ברוב הטיפולים המשלימים של גידולי מערכת העיכול לרוב אינה גורמת לנשירת שיער. אומנם תתכן התגברות מסוימת של הנשירה הטבעית אך ברוב המקרים לא תגרם התקרחות מלאה.

לכימותרפיה משלימה יש יעילות גבוהה במניעת חזרת מחלה והיא חלק בלתי נפרד מהטיפול בחולה. חשוב לציין כי אף על פי שהחולה בדרך כלל מרגיש טוב אחרי הניתוח וחושש כי הטיפול הכימי יחליש אותו ויגרום לתופעות לוואי, בהחלט אין לוותר עליו.

זה המקום להדגיש כי גילוי מוקדם של סרטן בשלב הראשוני, לעיתים יכול לחסוך טיפול משלים או לקצר את משך הטיפול הכימי, ולכן יש לשים לב לסימפטומטים חריגים, להיות ערים לגוף ולהקפיד על בדיקות סקר - גם אם הן לא נעימות.

 

ד"ר גלי פרל, מנהלת היחידה לאשפוז יום אונקולוגי, רופאה בכירה ביחידה לגידולי מערכת העיכול מרכז דוידוף לסרטן בבית החולים בילינסון מקבוצת כללית