המופיליה

המופיליה היא מחלה תורשתית המתבטאת בתפקוד לקוי של מנגנון קרישת הדם. בעברית נקראת – דממת.  לחולים במחלה זו יש תפקוד לקוי של קרישת הדם ולכן כל פגיעה בכלי דם עלולה לגרום לדימום רב, חיצוני או פנימי. נוסף לעצם איבוד הדם, דימום פנימי יכול לגרום לפגיעה ברקמות פנימיות. אם כי שריטות חיצוניות, למשל פציעה קלה בעקות גילוח אינן מהוות בעיה ואינן גורמות לדימום מעבר לרגיל.

המופיליה היא מחלה שפוגעת רק בגברים (נשים יכולות להיות נשאיות, או במקרים נדירים לחלות בסוג ספציפי נדיר של המחלה). במדינת ישראל, שבה מרבית הגברים עוברים ברית מילה, המחלה מאובחנת בזמן מוקדם מאוד המאפשר למנוע נזקים עתידיים. למחלת ההמופיליה היסטוריה עתיקה עוד מימי התלמוד, ובגמרא נערכים דיונים אם לימול ילדים החולים בה או לא. המחלה נודעת בכינויה "מחלת המלכים", מאחר שגם ויקטוריה, מלכת אנגליה, הייתה נשאית המחלה, ובעקבותיה בני מלוכה רבים באירופה חלו במחלה.

לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בעבר לא נמצא טיפול למחלה והחולים בה נפטרו לרוב בגיל צעיר. עם התפתחות הטכנולוגיה של עירויי דם ומיצוי גורמי הקרישה מתוך הדם, הפכה המחלה לכזו המאפשרת תוחלת חיים נורמלית וסבירה, איכות חיים טובה וחיים עצמאיים.

הטיפול הנפוץ כיום במחלת ההמופיליה הוא הזרקת הגורם החסר בדם (טיפול מונע), כך חולי המופיליה בימינו יכולים להגיע לשיבה טובה בלי לחוות סיבוכים של המחלה. חשוב שהטיפול הניתן יהיה בעל יעילות מקסימלית, עם אפס דימומים וכזה שצריך להזריק בתדירות שאיננה גבוהה מדי על מנת ליצור היענות טובה אצל המטופלים.

>> אלה הבדיקות שכל גבר חייב להכיר

סרטן הערמונית

סרטן הערמונית הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים. בישראל מאובחנים סביב 2,500 מקרים בשנה. גורמי סיכון לגידול כוללים גיל (לרוב האבחון קורה בגיל 60 ומעלה) וסיפור משפחתי. 

לרוב הגידול יאובחן בשלב מוקדם ללא גרורות, ובשלב זה לא תמיד נדרש טיפול מיידי (בחלק מהמקרים הגידול יכול להישאר שקט ולא לגרום לסיבוכים במשך שנים). 

אבחון הגידול נעשה בעקבות בדיקת דם לגילוי מוקדם של רמת הסמן PSA, או בעקבות בירור סימפטומים כגון קושי במתן שתן. 

סרטן במספרים
סרטן במספרים

הטיפול בסרטן הערמונית נעשה לעיתים על ידי צוות רב תחומי כולל אונקולוג/ית, אורולוג/ית, רופא\ת קרינה.  

אפשרויות הגישה לגידול מוקדם ללא גרורות (רוב המקרים בעת האבחון) כוללות מעקב בלבד, ניתוח, טיפול קרינתי, טיפולים ממוקדים. 

בחלק מהמקרים תאובחנה גרורות, וכיום עם שלל הטיפולים הקיימים גם חולים עם סרטן ערמונית גרורתי חיים לעיתים שנים רבות. טיפולים אלו לסרטן ערמונית גרורתי כוללים טיפולים הורמונליים, טיפולים כימותרפיים, טיפולים רדיואיזוטופים וטיפולים ביולוגיים. 

כיום מתבצעים גם מחקרים רבים הבודקים משלבי טיפול חדשים, כולל למשל אימונותרפיה (טיפול המעודד את התגובה החיסונית כנגד הגידול). 

היארעות של סרטן ערמונית (אינפוגרפיקה: האגודה למלחמה בסרטן)
היארעות של סרטן ערמונית|אינפוגרפיקה: האגודה למלחמה בסרטן

וירוס הקורונה

כדי לדייק את דרכי הטיפול במחלה המדוברת בעולם, יצא ארגון מחקר בינלאומי בשם Global  Health 50/50 במחקר רחב שבו נבדקו 20 מדינות, בהן סין, צרפת, גרמניה, איראן, איטליה ודרום קוריאה (המייצגות כרבע מהתושבים בעולם). המאפיין שחזר על עצמו הוא: גברים חולים יותר ומתים יותר מווירוס הקורונה. 

עד אמצע אוקטובר, וירוס הקורונה הרג כמעט 17,000 גברים אמריקאים יותר מנשים, על פי נתוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתן של ארה"ב. היתרון הסטטיסטי המובהק של נשים בהתמודדות עם נגיף הקורונה אותר כבר בתחילת הדרך, והועלו סברות שונות בנוגע לאחוז התמותה הגבוה יותר בקרב גברים, למשל בשל ההורמונים הנשיים ובדרך ההתמודדות השונה של המינים עם סטרס

גבר בבדיקת קורונה (אילוסטרציה:  JHDT Productions, shutterstock)
חולים יותר ומתים יותר|אילוסטרציה: JHDT Productions, shutterstock

על מנת להסביר את הנתונים הללו עלו כל מיני השערות, חלקן קשורות להתנהגות הגברים (למשל נמצאים יותר בחוץ, באים במגע עם אנשים רבים יותר, לעיתים מתנהגים בצורה פחות היגיינית), וכן בגלל העובדה כי גברים מעשנים יותר, בעלי לחץ דם גבוה יותר וסובלים ממחלת לב כלילית בשיעור גבוה יותר מנשים. חלק מההשערות מדברות על תפקוד המערכת החיסונית שלהם, החלשה ממערכת החיסון הנשית.

>> האם זו הסיבה שגברים רגישים יותר לקורונה?

גם בגל הראשון של התפרצו הווירוס הקטלנית באיטליה נרשמו פי שניים מקרי מוות בגברים, והנתון הזה ידוע לרופאים עוד מימי מגפת הסארס.

אמנם עדיין אין תרופה או חיסון ממשי למגפת הקורונה אך ניתן בהחלט להשתמש בנתונים הללו להבנת התנהגות המגיפה בגברים או בנשים, ולהישמר בהתאם. 

ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, בית החולים איכילוב

ליאורה טבת, מנהלת העמותה לחולי המופיליה בישראל