בעיות נשימה בשינה אינן מתבטאות רק בעייפות סטנדרטית. מדובר בתופעה שמצריכה אבחון על ידי מומחה וטיפול מתאים.

הסימנים לבעיות נשימה בשינה

אם אתם מרגישים עייפים רוב הזמן וניכר ששנת הלילה אינה יעילה, ייתכן שאתם סובלים מהבעיה. זאת, בעיקר אם לתחושות אלה מתלווים אחד או יותר מהתסמינים הבאים:

  • כאבי ראש בבוקר
  • יובש בפה בבוקר
  • נחירות מרובות
  • תכיפות במתן שתן בלילה (בתנאי שלא מדובר במחלת ערמונית, או שתייה מופרזת בערב)
  • משקל עודף / השמנת יתר
  • צוואר יחסית קצר ורחב
  • יקיצות מרובות בלילה שלפעמים מלוות בהרגשת חנק

הסוג הנפוץ ביותר של בעיות נשימה בשינה הוא הפרעה חסימתית הנקראת "דום נשימה בשינה" (ObstructiveSleep Apnea OSA -). במצב כזה, דרכי הנשימה העליונות למעשה עוברות התמוטטות במהלך השינה ונסגרות לפרק זמן של עשר שניות. התופעה מעלה את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות: מחלות לב וכלי דם, אירוע מוחי והפרעות קצב הלב, זאת בשל מצב המכונה "דום נשימה בשינה", הגורם לירידת חמצון בכל רקמות הגוף, לעליית לחץ בתוך בית החזה, ובשל כך לסירקולציה לא תקינה של הדם ולעליית לחץ דם סיסטמי בלילה.

מדוע אנחנו ישנים פחות בלילה? (צילום: ferrantraite, getty images)
בעיות נשימה בשינה עלולות להוביל למחלות קרדיו-וסקולריות|צילום: ferrantraite, getty images

דרכי אבחון וטיפול

במקרה של חשש להפרעות שינה, חשוב לפנות לרופא שיוכל להפנות לאבחנה הנעשית על ידי ערכת בדיקת שינה ביתית, שאותה ניתן לחבר עצמית באמצעות חיבור לקולטנים.

אם אכן מאובחנת הפרעה כזאת, הטיפול נעשה באמצעות מכשיר CPAP תומך נשימה בשינה, המותאם למטופל לפי חומרת האבחון. חשוב לציין כי מכשיר זה פותר את תופעת דום הנשימה אך הוא אינו מרפא אותה, ולכן כל עוד הגורמים להפרעה אינם משתנים, ניתן להשתמש בו לאורך כל החיים.

בחלק מהמקרים ניתן לפתור את בעיית הנשימה בשינה הנובעת ממצב גופני מורכב כמו ירידה משמעותית במשקל, למי שסובל מעודף משקל, או התקן שיניים לנחירות (שיינתן רק בעדיפות שנייה כי אינו מתאים לכולם ויעילותו נמוכה בהשוואה ל-CPAP). במקרים מסוימים יומלץ גם על ניתוח לסובלים מבעיה אנטומית בגרון כמו ענבל גדול במיוחד.

אישה מתעוררת במיטה (צילום: kinga-cichewicz-unsplash)
עייפים כשאתם מתעוררים? זה עושי להעיד על בעיה|צילום: kinga-cichewicz-unsplash

בעיית שינה נוספת הגורמת לעייפות ואינה קשורה לדום נשימה בשינה נקראת "אינסומניה" (Insomnia ) – נדודי שינה. תופעה זו מתבטאת בקושי להירדם או בשינה מאד קצרה האורכת פחות מ-3 או 4 שעות, כאשר לאחר ההתעוררות לא מצליחים להירדם שוב. אדם הסובל מאינסומניה יקבל טיפול תרופתי באמצעות כדורי שינה או כדורי הרגעה הניתנים במרשם בלבד. אנשים הסובלים מבעיית שינה זו, משויכים בעיקר לאוכלוסייה המבוגרת והטיפול התרופתי לרוב רלוונטי לכל החיים.

לסיכום: אין ספק שקצב החיים משפיע על הרגשתנו הכללית ועל תחושת העייפות. לעיתים, נדודי שינה יכולים גם לנבוע ממחלות נלוות כגון: מחלות נוירולוגיות, סוכרת, התכווצויות בשרירי הרגליים וכאבים כרוניים ממחלות שונים, המובילים לחוסר בשינה כמו גם סדר יום ולילה שגוי. עם זאת, חשוב לדעת שבעיות שינה יכולות לנבוע מבעיות נשימה או מנדודי שינה המצריכים טיפול. לכן, אם אתם סובלים מהתסמינים החשודים שצוינו, אל תשלימו עם המצב, כי בסופו של דבר אתם עלולים לסבול מבעיות בריאות שונות. אפשר לשפר איכות שינה וכך גם את איכות החיים. יש לגשת לייעוץ אצל רופא משפחה, ואם יש חשד שמדובר בדום נשימה בשינה הוא יפנה למעבדת שינה. אם אכן תאובחן הפרעת נשימה בשינה – יוצע עבורכם טיפול מתאים.

 

הכותבת היא ד"ר מרינה גרשמן, מומחית ברפואת ריאות ורפואה פנימית, ומנהלת תחום ריאות במאוחדת