לפני כשנתיים השחקנית ההוליוודית כריסטינה אפלגייט, חשפה בפני העולם כי היא סובלת מטרשת נפוצה שגורמת לה למוגבלות פיזית, לעלייה במשקל וגם לשינויים במראה.
אולם, כפי שסיפרנו לכם היום, לא כל העוקבים של הכוכבת מקבלים את ההסבר שלה לשינוי בפניה. "טרשת נפוצה לא גרמה לך להיראות כך", כתבה לה עוקבת. "מנתח פלסטי עשה לך את זה, ואת רמאית ולא כריסטינה אפלגייט", כתבה אחת העוקבות. אפלגייט שקראה את ההודעה הנבזית הגיבה: "קיבלתי את ההחלטה האומללה לקרוא הודעות שאנשים כתבו לי ומובן שאמרתי לה שזה לא נחמד".
אחרי ששמנו לרגע בצד את עניין הטקט של אותה נשמה טובה שהגיבה לאפלגייט, ניסינו להבין האם בכל זאת יש משהו בדבריה, כלומר – האם טרשת נפוצה אכן עשויה לפגוע במראה הפנים?
הקשר בין מחלות נוירולוגיות למראה הפנים
"וודאי שהמחלה פוגעת בנראות", קובעת ד"ר מוניקה אלמן, מומחית למחלות עור ואסתטיקה. "כשאנשים חווים בעיה נוירולוגית הם תמיד יכולים להתמודד עם תופעות עוריות. העור והמערכת הנוירולוגית שייכים לאותה רקמה עוברית, לכן כשיש פגיעה במערכת הנוירולוגית בהכרח תתקיים גם פגיעה במערכת החיצונית של העור. במחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה, שפוגעות במערכת הנוירולוגית רואים השפעה ברורה על העור".
ד"ר אלמן מוסיפה כי מחלת הטרשת הנפוצה למעשה פוגעת במערכת העצבים. "העור בנוי משכבות שביניהן יש עצבים עם רגישות לכאב, נימול, לחום או לקור, וודאי שכל זה משפיע גם על העור - לא רק על מערכת העצבים המרכזית" .
לדבריה, ההשפעות של מחלת הטרשת הנפוצה היא על נראות העור - בעיקר בפנים וברגליים אך גם בשאר הגוף. הפגיעה היא במרקם העור, בצבע שלו ובמוצקות.
איך הפגיעה בעור מתבטאת בפנים?
"הפגיעה בעור מתבטאת בין היתר בהבעות הפנים, משום שהן קשורות לשריר. מה שבעצם מפעיל את השריר הוא עצב וכלי דם – וטרשת נפוצה פוגעת בעצבים. הריפיון בפנים, גורם לכך שההבעות משתנות, העור יותר רפוי. מעבר לכך, גם תרופות המטפלות בטרשת נפוצה גורמות לחלק מהאנשים לבצקת המובילה לנפיחות שמעוותת חלקים מסוימים בפנים או במקומות אחרים, גם ברגליים. הן יוצרות בצקות בפנים מה שעשוי להעניק להן מראה של פני ירח ("מון פייס"), כשהעיניים נראות קטנות יותר. אגב, גם צבע העור משתנה במחלה, הוא הופך לאפרפר. נראה יותר כתמים על הפנים שנוצרים בגלל הרחבה של כלי דם בפנים והופעה של פיגמנטציה בעור".
יש דרך להתמודד עם העניין הזה?
"חשוב לשמור על המשקל ולא לעלות הרבה כי אחרת במשקל גבוה לא ניתן לשקם את העור, היות והוא נפוח מאוד . הטיפול בדרך כלל יהיה הזרקות , פילינג וטיפולי שימור".
"בעיה משמעותית נוספת שפוגעת בנראות מתבטאת בהליכה. הרבה חולים בטרשת נפוצה מתקשים ללכת, מה שגורם להרחבה של כלי-דם. החולים יושבים יותר, אז הם גם סובלים מבצקות ברגליים ומעלייה במשקל. לעתים תרופות לטרשת נפוצה גורמות ליותר נקודות חן מה שמוביל לחשש ממלנומה. לכן, חשוב לעקוב ולבדוק בזמן", אומרת ד"ר אלמן לסיכום.