אם אובחנת לאחרונה עם טרום סוכרת, אתה לא לבד. נתוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתן מעריכים כי ל-84 מיליון אנשים ברחבי אמריקה יש טרום סוכרת, ארגון הבריאות העולמי מעריך כי ברחבי העולם מספר האנשים בעלי טרום סוכרת יגיע ל -472 מיליון בשנת 2030. למרבה הצער, כ-90 אחוז מהאנשים הסובלים ממצב זה אינם מודעים לכך.
טרום סוכרת הוא מצב בריאותי שבו רמות הסוכר בדם גבוהות מהממוצע - כשרמת הסוכר בדם בצום בין 100 ל -125 מ"ג/ד"ל זהו מצב טרום סוכרתי - אך הן אינן גבוהות מספיק עבור אבחון סוכרת מסוג 2. החדשות הטובות הן כי אבחון טרום סוכרת הפיך ומושפע משינויים בתזונה ואורח החיים, שינויים אלו יכולים לעשות את כל ההבדל. הנה כמה עצות שכדאי לאמץ.
תזונה
ביצוע שינויים בתזונה ושמירה על משקל תקין הן הדרכים היעילות ביותר לשלוט על רמות הסוכר בדם. שינויים קטנים כמו הגדלת צריכת סיבים על ידי צריכת פירות וירקות הוכחו למעשה כמפחיתי סיכון לפתח סוכרת סוג 2. אם אתם לא בטוחים במה כדאי להתחיל, מומלץ להתייעץ בגורם מקצועי כמו רופא או דיאטנית כדי לבנות תפריט יומי. בינתיים, הנה כמה אסטרטגיות שאתם יכולים להתחיל ליישם כבר היום.
בחירת המנה הנכונה: בחירת גודל המנה הנכונה היא המפתח לניהול רמות הסוכר בדם. האגודה האמריקאית לסוכרת יצרה כלי פשוט שנקרא "הרכב את הצלחת שלך", המסייע לחולי סוכרת או טרום סוכרת ליצור צלחת מאוזנת היטב בכמות הנכונה. יש להרכיב צלחת -25 אחוז חלבון, כגון בשר, דגים, ביצים או מוצרי חלב; 25 אחוז פחמימות, כגון אורז מלא, פסטה מקמח מלא או תפוח אדמה, ו-50 אחוז ירקות טריים או מבושלים.
חטיפי בריאות: בעת בחירת חטיפים, כדאי לבחור במוצרים המכילים רמות נמוכות של סוכר, נתרן ושומנים כדי להימנע מקפיצות סוכר בדם ועלייה במשקל. האפשרויות הבריאות והנכונות יותר לארוחות ביניים הן מוצרי חלב העשירים בחלבון, פירות כמו תפוחים, ירקות או מנה קטנה של.
לתכנן מראש: עבור אנשים עם אורח חיים פעיל ועמוס, המפתח הוא תכנון מראש. יש לתכנן מראש גם מהם המזונות הנלקחים על הדרך והחטיפים. אפשר גם לצרוך כמשקה בין הארוחות מזון ייעודי בפיקוח רופא או דיאטן. המזון הייעודי מכיל תערובת ייחודית של פחמימות המתעכלות ונספגות באטיות, ובכך מונעות את הפיקים והקפיצות של רמות הסוכר בדם.
הפחתת לחץ
אורח חיים פעיל המלווה בסטרס או שתיית משקאות אלכוהוליים ועישון יכול להקשות את שמירת רמות הסוכר בדם. ההמלצה לצמצם את העומס והלחץ מוכרת וידועה אך קשה מאד לביצוע, לכן חשוב לקחת קצת פסק זמן ולנקוט צעדים משמעותיים לניהול אורח חיים נכון יותר. הגבלת אלכוהול לכוס אחת ליום והפסקת עישון יכולות לעזור לייצב את רמות הסוכר בדם. במקום לבלות לבד עם כמה בירות לאחר יום עבודה ארוך, נסו לבלות עם חברים או משפחה, לטייל בסביבה או לתרגל מדיטציה.
פעילות גופנית
אין ספק כי פעילות גופנית טובה ומומלצת עבור כולם, אבל עבור סוכרתיים היא חיונית אף יותר. במהלך הפעילות הגופנית, הגוף משתמש בסוכר עודף בדם, מוביל אותו לתוך התאים ולשרירים ומשתמש בו כמקור אנרגיה. במחקר שפורסם ב-Diabetes Care, אנשים עם סוכרת שהתאמנו באופן מתון במשך 30 דקות 4-3 פעמים בשבוע שמרו על רמות תקינות של סוכר בדם במשך כמעט שלוש שעות בכל יום בהשוואה לאנשים בקבוצה שלא התאמנה כלל, שהיו חשופים יותר להשפעה המזיקה של רמת סוכר גבוהה בדם. כדי להתחיל בשגרת פעילות גופנית יש לבנות אותה בהדרגה עד להשגת זמן הפעילות המומלץ של 30 דקות ליום.
לא לעבור זאת לבד
שינויים רבים המתוארים כאן לא תמיד קלים לביצוע, ולכן חשוב לקבל תמיכה. לדבר עם בני משפחה וחברים בבקשה לעזרה בהקלת הלחץ; לפנות לדיאטנית קלינית לבדיקת מדדי המשקל והגובה ולקבל ממנה את המידע התזונתי הדרוש לכל אורך הדרך; לפנות לרופא לתיאום פגישות קבועות כדי לעקוב אחר קצב ההתקדמות.
* רונית דוייב היא מנהלת מדעית אבוט יצרנית גלוצרנה פלוס