סרטן שלפוחית השתן, הסרטן הרביעי בשכיחותו אצל גברים והתשיעי בקרב נשים. ב-20 שנים האחרונות לא חל שינוי במספר החולים והנפטרים מהמחלה, אבל מחקר חדש פורץ דרך עשוי לשנות את תפיסת הטיפול בה. ד"ר רותם צור מארח את ד"ר אביבית פאר שהשתתפה באותו מחקר בינלאומי.
כמה נפוץ סרטן דרכי השתן ומה גורם הסיכון העיקרי לו?
"הוא יותר נפוץ ממה שאנחנו חושבים, בעיקר בעשור השישי והשביעי לחיים, סה"כ יש כ-1,500 מטופלים חדשים שמאובחנים עם המחלה, היא לא ייחודית לגברים ונפוצה פי 3 בגברים לעומת נשים אבל בהחלט קיימת לא מעט".
"גורם הסיכון העיקרי הוא עישון.מסלול הניקוטין מסתיים בשתן, יחד עם כל החומרים הקרציוגנים שיש בסיגריה ומהווה גורם סיכון מאוד משמעותי. יש עוד גורמים משניים שהם תרופות, גורמים גנטיים ודלקות חוזרות".
מה מלמד אותנו המחקר החדש?
"אנו יודעים ש-50% יחוו חזרה של המחלה ואנחנו מחויבים לנסות לשפר את התוצאות של הטיפול במחלה מקומית. נתונים חדשים מלמדים אותנו שהיום הטיפול בסרטן כיס שתן השתנה. חשוב להוסיף טיפול שנקרא טיפול משלים - טיפול באימונותרפיה במשך שנה אחרי כריתת כיס שתן, דבר שמפעיל את מערכת החיסון לתקוף את הגידול. המחקר החדש מלמד אותנו שהטיפול הזה משפר מאוד את הסיכויים שהמחלה לא תחזור ואנשים שקיבלו את הטיפול הרוויחו משמעותית לעומת אנשים שרק נשארים במעקב. המחקרים הוכחו כיעילים וחשובים ומשנים את הסטנדרט של הטיפול היום".
איך מטפלים בסרטן שלפוחית השתן? איך אפשר להפחית את הסיכון לגידול חוזר? צפו בסרטון המלא