סחרחורת ועייפות אולי נשמעים לכם כמו תסמינים "קלים", אך כשהם מלווים בסימפטומים נוספים, הם עלולים להעיד על מצבים רפואיים שדורשים טיפול, במקרים מסוימים - טיפול מיידי. הנה 10 דברים שיכולים לעמוד מאחורי הסחרחורת והעייפות שלכם. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. זעזוע מוח

קיבלתם מכה בראש, אתם מרגישים בסדר, רק קצת מסוחררים? ייתכן שמדובר בזעזוע מוח. אם אתם חושדים שמדובר בזעזוע מוח, מומלץ לא לחכות ולהיוועץ באופן מיידי עם רופא. תסמינים נוספים שיכולים להצביע על זעזוע מוח: כאב ראש תמידי, בחילות והקאות, אובדן זיכרון זמני, שינויים במצבי הרוח, לחץ דם נמוך, בעיה בראייה (רואים מטושטש, רואים כפול), קושי להירדם.

2. דלקת באוזן הפנימית

דלקת בעצב הפרוזדור, או Vestibular neuronitis, היא למעשה דלקת בעצב שנמצא באוזן הפנימית, שאחראי על שליחת אותות למוח המסייעים לשמירה על שיווי המשקל בגוף. דלקת בעצב הזה יכולה בהחלט להוביל לתחושת סחרור.

3. מחזור

התסמינים שיכולים להופיע במהלך הווסת הם שונים (ומשונים, לעתים), וביניהם בהחלט יכולים להיות גם סחרחורות ועייפות. הדימום שנמשך כ-5 ימים יכול לתרום לירידה בלחץ הדם ולאנמיה, שניהם יכולים לגרום לסחרחורת ותשישות. הווסת לא גורמת לאנמיה, אך היא יכולה להשפיע על נשים שלוקות באנמיה, בזמן הווסת.

4. מיגרנה

אם כאב הראש בלתי נסבל, אתם מתקשים לתפקד והאור מפריע לכם – אתם ככל הנראה סובלים ממיגרנה. לעתים, מיגרנה יכולה להוביל לסחרחורות גם בלי לגרום לכאב ראש. הגורמים למיגרנה יכולים להיות מגוונים וכוללים בין היתר קפאין, חוסר שינה וסטרס. נוסף לכך, הווסת יכולה גם היא להוביל למיגרנות, בקרב אנשים שנוטים לסבול ממיגרנות באופן כללי.

כאב ראש (צילום:  ViChizh, shutterstock)
מיגרנה יכולה להיות מלווה בתסמינים נוספים|צילום: ViChizh, shutterstock

5. התייבשות

אם תחושת הסחרחורת והעייפות מלווה בתסמינים נוספים, כמו שתן צהוב מהרגיל, צמא קיצוני, בלבול וכאבי ראש, ייתכן שמדובר בהתייבשות. בחודשי הקיץ, בייחוד בישראל, חשוב להיות ערניים לכך ולזהות מצב של התייבשות כדי לספק את הטיפול המתאים בזמן. התייבשות חמורה יכולה להוביל לאשפוז בבית חולים ומתן עירוי – החדרת נוזלים ישירות לתוך מחזור הדם. הדרך הטובה ביותר להימנע מהתייבשות היא לשתות מספיק מים, לחבוש כובע ולשהות בחוץ כמה שפחות זמן בשעות החמות ביותר ביום.

אישה שותה מים (צילום: shutterstock By Antonio Guillem)
למנוע התייבשות מבעוד מועד ולשתות הרבה מים|צילום: shutterstock By Antonio Guillem
עוד ב-mako בריאות:
>> ההרגלים היומיומיים האלה עושים לכם כרס
>> 9 חוקים בריאים של ג'יי לו שאתם חייבים לאמץ
>> רופאים מזהירים: בורקס מדפי אורז עלולים להזיק

6. לחץ דם נמוך

לחץ דם נמוך קורה כאשר הקצב שבו הלב מזרים דם יורד – מצב שמוביל לתסמינים כמו בלבול, עילפון, ראייה מטושטשת, קושי בריכוז וגם סחרחורת ועייפות. הגורמים ללחץ דם נמוך עשויים להיות מחלות לב, היריון, התייבשות ותרופות מסוימות. הטיפול לרוב יהיה בהתאם לגורם המסוים. לכן חשוב להיוועץ ברופא ולבדוק מה גרם ללחץ הדם הנמוך, בייחוד אם המצב חוזר על עצמו.

7. תרופות

תרופות נפוצות לטיפול בדיכאון ובלחץ דם גבוה יכולות להוביל לתופעות לוואי הכוללות בין היתר עייפות וסחרחורת. אם אתם חוששים שהתרופות שלכם גורמות לתסמינים הללו, מומלץ לבדוק עם הרופא שאולי בהתאם לכך יחליף לכם את סוג התרופה, או את מינונה.

תרופה (צילום: SHUTTERSTOCK)
גם תרופות עלולות להוביל לסחרחורת ועייפות|צילום: SHUTTERSTOCK

8. תסמונת התשישות הכרונית

כפי ששמה רומז, תסמונת זו מתבטאת בתחושת תשישות עקבית, שמפריעה למהלך חיים תקין. היא נפוצה יותר בקרב אנשים בין הגילים 40-60, אך היא יכולה להשפיע על אנשים בכל טווח הגילים. התסמינים הם, כאמור, תשישות תמידית שלא עוברת גם אחרי מנוחה, כאבי ראש, בעיות שינה, בעיות בזיכרון, ירידה במשקל ועוד.

9. סוכרת

אם אתם לוקים בסוכרת, היפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה בדם) יכולה בהחלט לגרום לעייפות ולסחרחורת. תסמינים נוספים שמעידים על היפוגליקמיה: הזעה, רעב, קצב לב מהיר, ראייה מטושטשת, עצבנות יתר ורעד.

10. היריון

בזמן היריון, הגוף שלכן נאלץ להתרגל לשינויים רבים ולעובדה שהוא צריך להזין שני אנשים במקביל. סחרחורת ועייפות הם תסמינים די נפוצים בקרב נשים בהיריון והם תופעות לוואי של אותם שינויים רבים שהגוף חווה. הם לרוב יופיעו במהלך השליש הראשון והשני של ההיריון. אם הסחרחורת והעייפות מלווים בדימום וגינלי או בכאבי בטן, מומלץ להיוועץ ברופא.

מתי כדאי לראות רופא?

אם הסחרחורת והעייפות מלוות בתסמינים נוספים, כמו: עילפון, לחץ או כאב בחזה, קוצר נשימה, כאב ראש חזק או קצב לב לא סדיר – מומלץ להיבדק אצל גורם רפואי שיאבחן מה עומד מאחורי התסמינים הללו.

>> כל הסיבות לסחרחורת - ואיך מטפלים