מלחמה וסטרס כרוני הם שם נרדף לרמות גבוהות של הורמוני לחץ כמו הורמון הקורטיזול. הורמונים אלה, החיוניים לתגובת "הילחם או ברח" של הגוף, התגובה ראשונית והאוטומטית כאשר ישנו איום, זורעים הרס כאשר הם מופרשים ברמות גבוהות מדי ובאופן תכוף.
סטרס ותנגודת אינסולין
מחקרים רבים מצאו שסטרס כרוני קשור לתנגודת לאינסולין, שהוא כידוע גורם מפתח בהתפתחות סוכרת. כאשר אנו לחוצים לתקופות ממושכות, המוח וההורמונים שלנו יכולים לפעול בדרכים שמקשות על האינסולין לבצע את עבודתו כראוי. אינסולין הוא כמו מפתח שעוזר לגלוקוז (סוכר) להיכנס לתאים שלנו ומספק להם אנרגיה. אבל לחץ כרוני יכול "לתקוע" את המפתח הזה במנעול, להקשות על הגלוקוז לחדור לתאים ולגרום לרמות הסוכר בדם לעלות. מצב זה, המכונה עמידות לאינסולין, הוא גורם סיכון משמעותי לסוכרת.
מסקנתה של סקירה רחבה מינואר 2022, שכותרתה "מנגנונים מולקולריים המקשרים בין מתח ותנגודת לאינסולין", היא כי מתח כרוני עלול לשבש את יכולת הגוף להגיב לאינסולין כראוי, ולהגביר את הסיכון לתנגודת לאינסולין ולסוכרת.
לאלה שכבר חולים בסוכרת, המשמעות היא שגופם עלול להיתקל בבעיות בשימוש באינסולין ביעילות. המגבלות לגבי תרופות לתנגודת גבוהה יותר לאינסולין באות לידי ביטוי כיוון שתרופות מסוימות לסוכרת עשויות לא לפעול ביעילות כאשר התנגודת לאינסולין גבוהה מאוד.
סטרס ודלקת
לחץ גורם לתגובה דלקתית בגוף, המאופיינת בייצור מוגבר של ציטוקינים פרו-דלקתיים. דלקת כרונית עלולה גם היא לשבש את יכולת הגוף לווסת את רמת הסוכר בדם, לדחוף אנשים לקראת טרום סוכרת ובסופו של דבר לסוכרת.
הדלקת לא רק פוגעת ביכולת הגוף לווסת את רמת הסוכר בדם אלא גם תורמת להתקדמות הסוכרת. יתרה מכך, דלקת יתר הנגרמת על ידי סטרס עלולה להגביר את הסיכון לסיבוכים הקשורים לסוכרת. דוגמה אחת לסיבוך הקשור לסוכרת שדלקת עלולה להחמיר היא נוירופתיה סוכרתית, מצב המאופיין בנזק עצבי שעלול להוביל לתסמינים כמו חוסר תחושה, עקצוץ וכאב בגפיים. דלקת בגוף, בייחוד כאשר היא כרונית ומוגברת, יכולה לתרום לנזק עצבי ולהחמיר את הסימפטומים של נוירופתיה סוכרתית, וכך לפגוע עוד יותר בתפקוד העצבים ולהגביר את חומרת הכאב ואי הנוחות שחווים אנשים עם סוכרת.
סטרס ושינה
לחץ ועוררות יתר עלולים לשבש את דפוסי השינה, מה שמוביל לאיכות שינה ירודה, התורמת לעמידות לאינסולין ומגבירה את הסיכון לסוכרת. במחקר שנערך נחקרה ההשפעה של חוסר שינה במשך 24 שעות על רגישות לאינסולין וריכוז קורטיזול בנבדקים בריאים. במחקר השתתפו 28 אנשים בריאים. מ-14 מהם נמנעה שינה ו-14 שימשו כקבוצת ביקורת. נמצא כי חוסר שינה חריף יכול להוביל להפחתת הרגישות לאינסולין אצל אנשים בריאים ללא שינויים מהותיים ברמות הקורטיזול.
ניווט בשדה הקרב: טיפים לניהול סוכרת וטרום סוכרת
טכניקות לניהול מתחים: עסקו בתרגולים להפחתת מתחים כגון מדיטציית מיינדפולנס, יוגה או תרגילי נשימה עמוקה. שיטות אלו הוכחו כמפחיתות את רמות הקורטיזול ומשפרות את הרגישות לאינסולין.
פעילות גופנית סדירה: פעילות גופנית קבועה בשגרה עוזרת לווסת את רמות הסוכר בדם ולהפחית לחץ. שאפו לפחות ל-150 דקות של פעילות אירובית בעצימות בינונית בשבוע.
תזונה מאוזנת: בחרו בתזונה מאוזנת ועשירה בדגנים מלאים, חלבונים רזים, שומנים בריאים כמו אבוקדו, אגוזים ושפע של פירות וירקות.
השתמשו בטבע: במלחמה, כמו במלחמה, אנו זקוקים לכמה שיותר טקטיקות. בליווי הרופא פנו לתוספים טבעיים המוכחים כמשפרים את העמידות לאינסולין ומורידים את רמות הסוכר בדם., וכן למוצרים המפחיתים לחץ וחרדה. כשבוחרים בתוספים הנכונים השיפור עצום.
שינה מספקת: הקפידו על שינה איכותית של 9-7 שעות בלילה.
ניטור: עקבו באופן קבוע אחר רמות הסוכר בדם שלכם.
תמיכה פסיכולוגית: למי שמתמודד עם PTSD או רמות גבוהות של לחץ, שקלו טיפול או ייעוץ מקצועי.
העצמה בעת מצוקה: בתקופות מצוקה, חיוני לזכור שידע הוא כוח. על ידי התחמשות במידע ובחירות מושכלות, אנו יכולים להתמודד עם הקרבות השקטים, להתגלות חזקים יותר ובריאים יותר.