גיא, בן 45, היה בעיצומו של משחק טניס, כאשר לפתע איבד את הכרתו והחל לפרכס. חבריו החלו בבצוע החייאה וצוות מד"א שהגיע למקום במהירות, מצא אותו ללא דופק או נשימה, במצב הקרוי מוות קליני. גיא פונה תוך כדי פעולות החייאה לביה"ח איכילוב, ובחדר המיון אובחן כי הוא סובל מאוטם חריף בשריר הלב. הוא נלקח לצנתור שהדגים חסימה מלאה באחד מעורקי הלב הראשיים. חסימה זו נפתחה והוא הועבר כאשר הוא מונשם להמשך טיפול ביחידה לטיפול נמרץ לב. עם הגעתו חובר גיא למכשיר קירור מיוחד שמטרתו להוריד את טמפרטורת הגוף ל-33 מעלות צלזיוס. לאחר יממה הקירור הופסק בהדרגה, ובמקביל הופסקה ההרדמה. בהמשך גיא התעורר לחלוטין, התאושש וכיום הוא חי את חייו כאחד האדם.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

דום לב פתאומי הינו מצב שבו הלב מפסיק לפעום ומתחיל לפרפר. מדובר בהפרעת קצב קטלנית הנגרמת כסיבוך של התקף לב, מומי לב מולדים או בעיות במערכת ההולכה של הלב, המביאה להפסקת מעבר (זילוח) הדם לאיברים השונים. לאחר כמה דקות ללא מחזור הדם מתדרדר מצבו של החולה והוא נכנס לתרדמת.

במצב כזה , גם אם הלב מתחיל לפעום מחדש בצורה סדירה, לעיתים קרובות החולה סובל מנזק מוחי חמור. מחקרים הוכיחו כי חלק מהנזק נגרם למעשה לאחר חידוש זרימת הדם למוח, אז נוצרים רדיקלים חופשיים התוקפים את תאי המוח ומביאים לתגובה דלקתית.

החולה מקורר למשך 24 שעות

התוצאות של הפרעת קצב קטלנית זאת תלויה במהירות וזמינות של מאמצי החייאה זמינים ויעילים, החשוב שבהם הינו הסדרת קצב הלב במהירות ע"י דפיברילטור ( מכשיר המייצר שוקים חשמליים), אך גם כאשר הטיפול הינו מיטבי, אחוזי התמותה לטווח הקצר והנזק המוחי הם עדיין גבוהים למדי.

ד
דוקטור קובי שחם|צילום: המרכז הרפואי איכילוב
עוד ב-mako בריאות:
>> מרק עוף? המאכלים שיכולים להחמיר את המחלה שלכם
>> שיטת שרמן: כך תשלטי במחזור שלך ולא ההיפך
>> רוצים לאכול בריא ולא יודעים איך? 50 המאכלים הבריאים

אחת השיטות  בהן נעשה שימוש בבתי החולים על מנת לשפר את סיכויי הישרדותו של החולה ואת ההתאוששות הנוירולוגית שלו הינה קירור רפואי . מטרת הטיפול בקירור הינה הורדה הדרגתית ומבוקרת של טמפרטורת הגוף לרמה של 33 מעלות צלזיוס, ולהביא על ידי כך להאטת תהליך חילוף החומרים והצריכה האנרגטית של המוח, פעולה שעשויה למנוע מוות של תאי מוח ומאפשרת התאוששות גבוהה יותר שלהם לאחר הפגיעה האיסכמית. פעולת הקור מתחילה מייד עם הגעת החולה לבית החולים ע"י הזלפת נוזלים קרים לתוך הוריד. בהמשך החולה מולבש בחליפה מיוחדת המחוברת למכשיר המבקר את טמפרטורת הגוף ל-33 מעלות. החולה נשאר מחובר למכונת ומקורר למשך 24 שעות, בהן הוא מורדם, ולאחריהן מתבצע חימום הדרגתי עד לרמת טמפרטורה נורמלית.

מספר מחקרים שבדקו את השפעת הקירור על חולים שעברו דום לב מחוץ לבית החולים הדגימו ירידה משמעותית בתמותה ובנזק המוחי. לאחר שטיפול זה נכלל בהנחיות איגוד הלב האמריקאי והאירופאי, הוחל השימוש בו גם בארץ, ועד היום היא הביאה לשיפור ההישרדות ושימור התפקוד המוחי של חולים רבים שהחלימו מדום לב וחזרו לשגרת חיים מלאה.

* הכותב הוא ד״ר קובי שחם, מ״מ היחידה לטיפול נמרץ לב, המרכז הרפואי ת"א - איכילוב

 >> די לגלולות? המכשיר הגברי החדש שחוסם את הזרע