אחד האתגרים הגדולים ביותר בטיפול בסרטן, נובע מהעובדה שחלק גדול מהמקרים מאותרים בשלב מאוחר. ישנו הבדל מאוד משמעותי בין נשים לגברים בכל נושא המודעות לבריאות ולבדיקות הסקר. רוב הנשים מקפידות להגיע לבדיקות תקופתיות אצל רופא הנשים החל מגיל ההתבגרות ומקפידות להיבדק מדי שנה. כמו כן, אין כמעט אישה שלא הולכת לבדיקת שד תקופתית וממוגרפיה מתוך מחשבה על חשיבות האבחון המוקדם של סרטן השד. לעומת זאת, אצל מרבית הגברים נושא הבריאות נדחק לתחתית סדר העדיפויות, ובראשו עומדים נושאים אחרים כגון: עבודה, משפחה ועוד.

למעשה, מחקרים מראים שבגידולים סרטניים גברים נשואים הם בעלי סיכוי טוב יותר לשרוד לעומת גברים שאינם נשואים – רווקים או גרושים. הסיבה לנתון המפתיע הזה היא שנשים לרוב דואגות גם לעצמן אך גם לבני זוגן. הן אלה ששולחות את הגברים להיבדק. היות שמחלת הסרטן אינה מבדילה בין גברים נשואים לבין כאלה שאינם, מוטב שכל הגברים ייקחו אחריות על בריאותם וייגשו להיבדק כשצריך.

מהם ארבעת סוגי הסרטן השכיחים אצל גברים?

סרטן הערמונית

חרף יחסי הציבור המפוקפקים להם זכתה בדיקת PSA בשנים האחרונות, למעשה זוהי בדיקת הסקר המדויקת ביותר שיש היום לעולם הרפואה להציע לטובת אבחון סרטן מסוג זה. היא מדויקת לפחות כמו בדיקת ממוגרפיה ולעיתים רבות היא מצילה חיים. מחקרי בדיקת הסקר לסרטן הערמונית מראים שבדיקה זו מורידה את התמותה מסרטן הערמונית ב- 20%-30%.

מדובר בבדיקת דם פשוטה שמומלץ להתחיל ולעשות אותה החל מגיל 50. ישנם הממליצים להתחיל כבר בגיל 45. הבדיקה מעניקה אינדיקציה לגבי הצורך להמשיך לבצע בירור נוסף. בניגוד למה שהיה נהוג בעבר, כיום לא מקובל להתקדם ישירות לביופסיה, אלא ראשית לערוך בירור נוסף בעזרת בדיקות דימות כגון MRI או בדיקות דם מתקדמות יותר. כך ניתן למפות מי מהגברים עם בדיקת PSA לא תקינה נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן הערמונית, ובאופן זה ניתן לאבחן ולטפל בזמן ולמנוע התפשטות של המחלה ותמותה מיותרת.

חשוב לדעת שסרטן הערמונית קשור גם לגן BRCA. הקשר של גן זה לסרטן השד ולסרטן השחלות מוכר יותר אך מעטים מודעים לקשר של גן זה לסרטן הערמונית. מסתבר שמוטציה לגן BRCA, בעיקר מסוג 2, מעלה את הסיכוי לחלות בסרטן הערמונית, וגם לסרטן ערמונית אגרסיבי ולתמותה ממנו. לכן, חשוב שגברים עם קרובות משפחה שחלו בסרטן שד וידוע אצלן על נשאיות למוטציה בגן BRCA ייבדקו לנשיות הגן, ובמקרה שהם אכן נשאים יתחילו בבדיקות סקר PSA כבר בגיל 40.

בני זוג מצטלמים (צילום: Lipik Stock Media, ShutterStock)
נשואים? מסתבר שיש לכם סיכוי טוב יותר לשרוד סרטן|צילום: Lipik Stock Media, ShutterStock

סרטן שלפוחית השתן

אף שקיימת מודעות נמוכה יותר לסרטן זה, מדובר בסרטן הרביעי השכיח ביותר בגברים בעולם המערבי. גורמי הסיכון העיקריים למחלה זו הם חשיפה תעסוקתית ועישון. חשיפה תעסוקתית קשורה בעיקר לחשיפה לצבעים תעשייתיים, לעבודה בתעשיית הטקסטיל וחשיפה לצבעים של מטוסים. בחיל האוויר למשל, עושים בדיקות תקופתיות לטכנאים העוסקים בצביעת מטוסים לצורך אבחון מוקדם של סרטן שלפוחית השתן.

הסימן השכיח אשר מוביל לאבחון סרטן שלפוחית השתן הוא הופעת שתן דמי. בכל מקרה של שתן דמי יש צורך לעבור מספר בדיקות, כדי לשלול אבחנה של סרטן שלפוחית השתן. אנשים רבים הסובלים מדימום בדרכי השתן אינם מייחסים לכך חשיבות, מכיוון שפעמים רבות הדימום הוא חד פעמי וחולף ועל כן הם אינם פונים לטיפול רפואי. אחרים אשר פונים לטיפול רפואי, לרוב מטופלים אנטיביוטית מתוך מחשבה שמדובר בדלקת או בזיהום, ומכיוון שהדימום הוא בדרך כלל מקוטע ומגיע לסירוגין, לאחר הטיפול האנטיביוטי הדימום חולף וכאשר הדימום מופיע שוב כעבור מספר שבועות או חודשים, לעיתים הגידול גדל בצורה משמעותית ובחלק מהמקרים חלון ההזדמנויות לריפוי נסגר. לכן, בעקבות כל מקרה של דימום בשתן חשוב לפנות לאורולוג כדי לעבור בירור מקיף.

סרטן הכליה

דימומים בשתן יכולים להיות גם סימן לגידולים בכליות. סרטן הכליה הוא הגידול השמיני השכיח ביותר בקרב גברים בעולם המערבי.  קשה לאבחן באופן יזום גידולי כליה בשלב מוקדם, אך למזלנו, עקב השימוש הנרחב בבדיקות דימות כגון אולטרסאונד, CT  ו-MRI הרלוונטיים עבור בעיות רפואיות רבות, מרבית גידולי הכליה מאותרים באופן אקראי. למעשה, כ-80% מגידולי הכליה מתגלים היום באופן זה ולכן אחוזי הריפוי גבוהים מאוד. חשוב לדעת שגם סרטן הכליה קשור לתסמונות גנטיות שונות ואם ישנו סיפור משפחתי של גידולי כליה, מומלץ לעבור ייעוץ גנטי והמשך מעקב בהמשך לממצאים בבירור הגנטי.

סרטן האשכים

בניגוד לרוב הגידולים הסרטניים המופיעים בגיל מבוגר, סרטן האשכים הוא גידול של צעירים שלרוב תוקף גברים בני 40-15. רובם המכריע של הגברים הסובלים מסרטן האשכים מגיעים עם ממצא באשך, אותו ניתן למשש.  לפיכך, כל גבר צעיר שמרגיש ממצא חריג באשך שלא הורגש קודם לכן, נדרש לגשת להיבדק באופן מידי. במקרה כזה, הגבר יופנה לאולטרסאונד של האשכים לצורך אבחון ובהמשך לטפל בגידול. סרטן האשכים, בעיקר כזה המאובחן בשלב ההתחלתי, הוא בעל סיכוי של מעל 99 אחוז לריפוי. במקרים של מחלה גרורתית מתקדמת, סיכוי ההחלמה יורד ומכיוון שמדובר באנשים צעירים, גם הפרש קטן, לדוגמה ירידה מ-99 אחוזים ל-95 אחוזי ריפוי, הוא עצום היות שמדובר בגברים צעירים שיאבדו חיים שלמים ולא שנים ספורות מחייהם.

 

הכותב הוא ד"ר איתי שטרנברג, מנהל היחידה לאורולוגיה אונקולוגית במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית