ישראל היא מדינה של מעשנים, זה לא חדש. כחמישית מהאוכלוסייה בישראל מעשנת, שיעור הגבוה מהממוצע במדינות ה-OECD. מדובר בהרגל נורמטיבי בקרב הישראלים, ולכן זו לא אמורה להיות הפתעה שסרטן הריאה הוא הגורם מספר אחת למוות ממחלות הסרטן בישראל. מה שמפתיע הוא תשומת הלב המעטה שהמחלה מקבלת באופן יחסי למספר הקורבנות שהיא גובה - הרבה יותר ממקרי המוות בתאונות דרכים, למשל.
ד"ר שני שילה, מנכ"לית ומייסדת העמותה הישראלית לסרטן ריאה, אומרת שהשקט היחסי מסביב למחלה קשור לסטיגמה הקשה שמלווה לה. 85-80 אחוז מהחולים בסרטן הריאה הם מעשנים. "כשאני מספרת על בעלי, שאובחן עם סרטן ריאה לפני כשבע שנים, הדבר הראשון ששואלים אותי זה אם הוא עישן", מספרת שילה. הוא לא, אגב. את העמותה הקימה שני בעקבות ההתמודדות האישית והמשפחתית, ומתוך היכרות עם הצרכים החסרים של המשפחות. ואכן מאז שהעמותה הוקמה יש לחולים קול ופנים, קהילה ותמיכה. "יש עוד המון עבודה" אומרת ד"ר שילה, "אבל בתקופה הקצרה יצרנו אימפקט ותועלת."
"15-20 אחוז מהחולים בסרטן הריאה לא מעשנים ואותם אנו עדיין לא יודעים לאבחן בשלבי מחלה מוקדמים" מסבירה שילה. בשל היעדר חיישני כאב בריאה, תסמיני המחלה מופיעים לרוב רק כשהמחלה כבר מפושטת. אך בכל זאת, את רוב מאובחני סרטן הריאה כן אפשר לאתר כבר בשלב מוקדם.
"לאף אחד לא מגיע לחלות או למות מסרטן ריאה", אומרת שילה, "אנחנו מדינה שמכירה עישון, שמרוויחה המון כסף ממסים על טבק. זה נכון שצריך להפסיק לעשן, אנחנו בראש ובראשונה מעודדים את זה, ומאמינים שיש לפעול למיגור התופעה, אבל צריך גם לדאוג לחולים האלה". למעשה, עלות הטיפול בחולה סרטן ריאה גרורתי כל-כך גבוהה ואנו למעשה מממנים תרופות, בזמן שבאמצעות בדיקה לאיתור מוקדם של המחלה לא רק נציל חיים אלא גם נחסוך עשרות מיליוני שקלים בשנה למערכת הבריאות.
בארץ מאובחנים כ-2,500 חולים חדשים בסרטן הריאה מדי שנה, ומתים ממנה כ-2,000. אחוזי התמותה הגבוהים נובעים מכך שהמחלה מאותרת כמעט במאה אחוז מן המקרים בשלב מתקדם, כאשר המחלה מפושטת וסיכויי ההישרדות של החולה נמוכים.
תסמינים דומים למחלת ריאות כרונית
ד”ר עבד אגבאריה, אונקולוג מומחה וחלק מהוועד המנהל של העמותה, מסביר מדוע הגילוי של סרטן הריאה הוא מאוחר - "רוב החולים בסרטן הריאה הם מעשנים, ולמעשנים יש מחלת ריאות כרונית. התסמינים שלה דומים לאלה של סרטן הריאה - שיעול, ליחה, ברונכיטיס, לפעמים שיעול דמי. כשהחולים האלה מגיעים למיון עושים להם בדיקות דם וצילום חזה, ובצילום כזה קשה לראות גושים סרטניים, בעיקר בריאות של מעשנים. הגילוי מגיע עם הסימפטומים הקשים יותר - דלקות ריאה חוזרות, קוצר נשימה שהולך ומחמיר, כאבים בחזה, שיעול דמי יותר מחשיד, ואם המחלה יצאה מהריאות יש סימפטומים נוספים, מערכתיים, כמו ירידה במשקל ובתיאבון, חולשה ועייפות. יכולים להיות סימפטומים נוספים, תלוי לאן התפשטה המחלה".
אחת הפעילויות העיקריות של העמותה בימים אלה היא הניסיון להכניס לסל התרופות את בדיקת הסקר - בדיקת CT בעוצמה נמוכה שמומלצת עבור קבוצת המעשנים בסיכון גבוה - בני ובנות 55 ומעלה שעישנו חפיסה ביום במהלך 30 שנה או שתי חפיסות ביום במהלך 15 שנה. בקבוצה נמצאים גם אלה שכבר הפסיקו לעשן, במידה שלא חלפו 15 שנה מהפסקת העישון. הבדיקה הזאת מאפשרת גילוי מוקדם של מחלת הסרטן, ובארה"ב ובאירופה היא כבר בדיקה מוכרת ומגובה בהוכחות מחקריות חותכות.
"בכנס סרטן הריאה העולמי שהתקיים בטורונטו בספטמבר האחרון נחשפו תוצאות של מחקר אירופי", אומרת ד"ר שילה, "ונמצא שבדיקת הסקר מובילה לירידה בתמותה של 26 אחוז אצל גברים ו-40 אחוז אצל נשים. בבדיקת הסקר, 80 אחוז ממקרי סרטן הריאה שמתגלים הם בשלב 1, מה שאומר שאחרי ניתוח, סיכויי ההחלמה גבוהים. לעומת זאת, רוב מקרי סרטן הריאה שמתגלים ללא בדיקת סקר הם שלב 4 גרורתי. זה גם חוסך המון כסף, כי הסקר הוא זול ומתבצע על ידי מכשיר שכבר קיים". לכן לא ברור למה יש עדיין התלבטות בוועדת הסל כי אין יותר ספק מדעי וכל העולם נערך להכללת סקר. בנוסף, ועדת היגוי שמונתה על-ידי משרד הבריאות ערכה תכנית מפורטת הכוללת המלצות לביצוע בדיקה שכזו בישראל ולמעשה, כולם מחכים להחלטת ועדת הסל שדנה בנושא בימים אלו, על מנת שיהיה תקציב להתחיל לבצע את הבדיקות בצורה מסודרת ומפוקחת.
פרופ' דורית שחם, ראש וועדת ההיגוי מטעם משרד הבריאות להכללת הסקר בישראל ומנהלת יחידת הסי טי, בבית חולים הדסה, מסבירה כי "אין בעיה של חסר מכשירי סי טי לביצוע הבדיקה. בנוסף נדרשת ותבוצע הכשרה קצרה של כמה שעות כך שכל רדיולוג בישראל יוכל לפענח את ממצאי בדיקת הסקר לפי הקווים המנחים כיום. פענוח כזה יוביל למינימום התראות שווא כפי שהמחקרים מראים"
חבר הכנסת אמיר אוחנה התייחס גם הוא לסוגייה ופועל להכללת בדיקת הסקר בסל: ״ראיתי מקרוב את אחוזי הקטל המבהילים של המחלה, שרק בגלל סדרי עדיפויות לא נכונים — מאובחנת בשלבים מאוחרים כשהטיפול בה הוא או מאוד יקר או לא יעיל. המלצות המומחים ברורות: צריך לאפשר סי.טי מוקדם לאבחון המחלה בשלבים בהם יש אחוזי החלמה גבוהים, אך למרות זאת משרד הבריאות לא מיישם את ההמלצה. אפעל לשנות את המדיניות כדי שלכמה שיותר אנשים יהיה סיכוי גבוה יותר לנצח את המחלה״.
סיכויי הישרדות של מעל 80 אחוז
העמותה הגישה את ההצעה לכלול את בדיקת הסקר בסל התרופות בפעם השלישית ברצף, ועדיין לא ברור מה יעלה בגורלה. עם זאת, ניתן לעשות אותה כבר היום בבתי חולים בארץ באופן פרטי ובעלות לא גבוהה, של כמה מאות שקלים. ד"ר אגבאריה ממליץ בחום לכל מי שנמצאים בקבוצת הסיכון לעשות את הבדיקה באופן פרטי לפחות פעם אחת.
מכיוון שסרטן הריאה מתגלה ברוב המוחלט של המקרים בשלב מתקדם, ד"ר שילה הבינה שהעמותה צריכה לפעול גם במישור האנושי והשיתופי, וכך נוצרה בפייסבוק הקבוצה הסגורה שנקראת "חברים לנשימה" ובה חולי סרטן ובני משפחותיהם מעניקים תמיכה האחד לשני. "יצרנו קהילה משתפת ומרגשת", היא אומרת. "משפחות שהדבר הזה פתאום נפל עליהן לומדות אחת מהשנייה ונוצרת אחווה של תמיכה, כי זר לא יבין זאת. המשפחות והחולים לומדים אחד מהשני ובתוך כל התוהו והמצוקה יש אור."
בינתיים, יש פן אחד מעודד בתחום סרטן הריאה, והוא ההתקדמות של הטיפול התרופתי. "בשנים האחרונות יש מהפכה של ממש בטיפולים", אומר ד"ר אגבאריה. "ישנם טיפולים תרופתיים ביולוגיים שהחולים הלא מעשנים מגיבים אליהם טוב, תוחלת החיים שלהם עולה ואיכות החיים משתפרת. למעשנים, שסוג התאים הגידוליים שלהם שונה, מתאימים טיפולים אימונותרפיים, שעובדים על חיזוק של המערכת החיסונית. זו מחלה שעד לא מזמן, ברגע שגילו אותה, הסיכוי לשרוד מעבר לשנה היה קלוש. היום אפשר לחיות גם מספר שנים ויש גם מי שמצליחים לצאת מהמחלה לגמרי בעזרת הטיפולים. אבל צריך להמשיך ולעבוד בחזית של הגילוי המוקדם, כי אז סיכויי ההישרדות הם מעל 80 אחוז".
לפרטים נוספים והצטרפות לעמותה ולקבוצת "חברים לנשימה" של העמותה הישראלית לסרטן ריאה בפייסבוק
המידע מוגש מטעם העמותה הישראלית לסרטן ריאה ובתמיכת חברת MSD